Joanna Fingal om dottern Cleos födelse. Foto: Privat

Influencern och nyblivna mamman Joanna Fingal: ”Jag skyddar Cleo med mitt liv”

Det är fantastiskt att föda barn, anser influencern Joanna Fingal. Läs om hur hon tacklade värkarna, vilken enda sak som var viktig i BB-väskan och hur (jätte)länge hon har vetat vad dottern ska heta.  

Den 18 februari klockan 17.08 i vecka 38+5 såg lilla Cleo världens ljus för första gången. Vi på mama ställde ett gäng frågor om förlossningen till nyblivna mamman Joanna Fingal – och svaren är en vitaminboost för alla som snart ska föda och behöver lite pepp. 

– Att föda barn är det största och coolaste jag gjort! Trots en smärta jag aldrig tidigare upplevt så är det lätt den häftigaste upplevelsen jag haft! Och såhär i efterhand kan jag nästan lite längta tills jag får göra det igen. För jag är då inte klar! 

– Det komiska är ju att man glömmer typ allt, och idag minns jag knappt om något var jobbigt. 

Joanna Fingal

Ålder: 31.

Familj: Sambon Daniel och dottern Cleo, 2 månader. 

Bor: Stockholm och Örebro.

Gör: Digital kreativ konsult, influencer.

Det låter som att förlossningen blev som du hoppades på?
– Den blev bättre! Jag hade ju inget att jämföra med, så jag försökte att inte bygga upp några förväntningar utan ”åkte bara med” och det var bra för mig. 

Hur tacklade du värkarna då?
– Jag kan bara ge ett råd till alla som har en förlossning framför sig; ANDAS OCH FOKUSERA PÅ DEN! Fokusera INTE på smärtan! 

– Hatten av för kvinnokroppen alltså. Helt jäkla otrolig är den! Om man någon gång känner sig odödlig och oövervinnerlig så är det garanterat vid en förlossning! Och Sveriges sjukvård! Wow, så proffsigt och utvecklat allt är. 

Joanna Fingal med sambon Daniel och dottern Cleo. Foto: Privat

Vad var Daniels roll?
– Han har nu i efterhand berättat att hans strategi var att hålla sig bakom mig utan att säga för mycket då han hade en känsla av att jag annars kunde brinna av. Hehe, och det gjorde han rätt i. Han höll sig bakom min ena axel, klappade min panna och var en trygg gestalt. 

Hur var första mötet med Cleo?
– Det finaste och känslosammaste ögonblicket jag någonsin kommer att få uppleva! För det är ju så, allt som görs första gången är ju något väldigt speciellt. Jag minns att jag tyckte hon hade en perfekt liten mun och hennes små ”tjejiga” ljud var så gulliga.  

Hur var första natten?
– Den var lite jobbig. Cleos blodsocker var aningen lågt när vi kom till BB-avdelningen så hon fick modersmjölksersättning var tredje timme hela första dygnet. Det var jobbigt när de kom och hämtade henne och gick iväg. Det var helt ofarligt och kontrollerat, men det var ändå jobbigt att känna sig så maktlös. Blodsockret stabiliserade sig morgonen efter och allt var frid och fröjd!

Joanna Fingal beskriver första mötet med dottern Cleo som sitt livs finaste och mest känslosamma ögonblick. Foto: Privat

Vad var det viktigaste du tog med i BB-väskan?
– Jag hade lagt ner så mycket tid på den där BB-väskans innehåll men ärligt talat så använde jag typ inget. Jag tvättade inte håret, bytte inte kläder från sjukhusrocken och Cleo låg hela tiden på oss, hud mot hud, så inget behövdes. Om jag skulle säga något som var nödvändigt så var det godis. 

”Inget i BB-väskan behövdes”

Hur bestämde ni er för namnet Cleo?
– När jag var tonåring såg jag en film, där dottern i filmen hette Cleo. Redan där bestämde jag mig för att min dotter ska få heta det, om jag någon gång får en. När jag sedan köpte hund när jag var runt 20 år så fick hon namnet så länge. Nu så här 13 år senare så får min dotter ta efter det. Mest för att de är mitt favoritnamn men också för att det blir ett väldigt fint minne den dagen vår hund försvinner.  

Hur var första tiden hemma?
– Första tiden är ju ett vakuum. Dagarna bara går som i ett hjul och det mesta man gör är att amma, vila och ja, stirra på sin bebis i varje vaket tillstånd. Nog för att tiden går fort, men under den första tiden kändes det som att dagarna bara flög förbi utan att man hann reflektera. Tur att man har tagit ungefär 10 000 bilder, så man kan kolla tillbaka på den tiden. 

”Första tiden hemma är ju ett vakuum”

Hur går det med amningen?
– Vi ammar för fullt och det är det mysigaste vi båda vet. Jag älskar att amma och jag hoppas få göra det flera månader till! Brösten verkar erbjuda grädde då Cleos kurva går rakt uppåt och ingen är gladare än jag. Fick Cleo bestämma skulle hon ligga där hela tiden.

Namnet Cleo hade Joanna Fingal bestämt redan som tonåring. Foto: Privat

Hur är mamma-stilen?
– Den är nog ändå precis som stilen alltid varit och jag är mest glad över att jag kan ha min vanliga garderob igen. Ljusa Levis 501-jeans, en t-shirt, blus och kavaj. Nu längtar jag dock ihjäl mig efter alla ljuva klänningar och grusfria vårgator!

Hur tänker du kring situationen med corona-viruset? Hur påverkar den er familj?
– Jag tycker att det är läskigt att inte riktigt veta eller ha kontroll över situationen. Även om de säger att små bebisars chans att smittas är minimal tycker jag det är obehagligt ändå och jag skyddar henne med mitt liv. Vi försöker hålla oss hemma och utsätter henne inte för några större folksamlingar eller Ica Maxi fredag klockan 17. 

Vad ser du mest fram emot?
– Att få visa upp henne för mina vänner och släktingar som ännu inte fått träffa henne på grund av corona-situationen. Det är lite tråkigt att hon kommer att vara så stor, men det är vad det är. Vi har fått skicka bilder och prata via Facetime istället!

Du kanske vill läsa hur Joanna Fingal tänkte inför förlossningen, när hon var Veckans preggo?  
 Eller läsa om fler kändismamas som nyligen har fått barn?