Janni Delér blev nyligen mamma till sonen Leon. För mama berättar hon nu om förlossningen och om första tiden som mamma. Foto: Privat/Instagram / Privat/Instagram

Janni Delér: ”Jag hade aldrig kunnat drömma om en så bra förlossning”

Veckans nykläckta är influencern Janni Delér som fått sitt första barn med maken Jon Olsson Delér. För mama berättar hon om förlossningen och första tiden som mamma till sonen Leon.

Hallå där Janni, för några månader sedan var du Veckans preggo i mama och nu är du Veckans nyckläckta. Grattis! Berätta, hur startade allt?
Jag blev faktiskt igångsatt tre dagar efter due date. I Spanien, där jag födde, vill de helst inte att man går över tiden så mycket så vi fick en tid inbokad på morgonen och jag sattes i gång direkt när vi kom dit. Det gick supersmidigt och även om jag missade den pirriga känslan av att inte veta när han kommer, något som jag blev lite ledsen över att missa, så tyckte planeraren i mig att det var väldigt skönt att veta dag och tid, haha!

Du såg så lugn ut i Youtube-klippet. Hur tacklade du värkarna?
– Jag var faktiskt väldigt lugn både före och under hela förlossningen. Jag stressade aldrig upp mig eller var rädd för hur ont det skulle göra utan tänkte mer ”det här klarar jag, tänk hur många som fött barn!”. Jag andades bara igenom värkarna och konstigt nog så ville jag bara blunda och ha en arm över ögonen, det var absolut bäst för mig. 

Janni beskriver förlossningen som snabb – och fantastisk! Foto: Privat

Läs mer på vår medlemssajt Vi Föräldrar: Föda utan rädsla? Jo, det går! 

Vad blev du mest överraskad av?
– Hur snabbt det gick, min förlossning tog fyra timmar totalt. Jag förstod ingenting när han kom ut, haha! 

Vilken ställning födde du i?
– På rygg, lite lutandes uppåt, tror alla föder så i Spanien då jag inte fick välja. Jag ville inte ha massa val så det passade mig perfekt!

Hur var förlossningen?
– Fantastisk! Och snabb! Jag vet inte om de har andra smärtstillande eller bedövning här i Spanien men när jag hade haft riktigt ont i en timme så fick jag epidural och då kände jag i princip ingenting, sedan var han ute efter en timme. Fantastisk upplevelse och något jag velat uppleva i hela mitt liv! Jag trodde nog att det skulle ta ett dygn och vara outhärdligt, men så blev det verkligen inte. 

Hur var det för Jon?
– Jag tror inte han riktigt förstod heller eftersom allt gick så snabbt. När jag har ont så vill jag gärna vara i fred så han var mest där och var beredd på om jag skulle vilja ha en hand att klämma eller bli klappad på ryggen. Men jag ville hellre vara i min egen bubbla när jag hade ont. Han tyckte det var riktigt häftigt och när Leon kom ut så var det det absolut häftigaste och galnaste vi sett!

Janni om hur relationen med Jon förändrats sedan de blev föräldrar: ”Det är helt fantasiskt att se sin partner bli pappa, man blir kär på nytt. ” Foto: Privat

Vad var det konstigaste Jon gjorde under förlossningen?
– Han gjorde inget konstigt alls faktiskt, han var perfekt!

Hur var första natten som föräldrar?
– Oj, lång men samtidigt försvann tiden. Jag sov inte en blund utan stirrade bara på Leon och undrade hur han mådde och vem han var. En så häftig känsla den första natten, allt kändes overkligt. 

Hur var den fysiska känslan i kroppen första dagarna (på skalan ”lite mosig” till ”överkörd och påbackad av en traktor”)?
– Mellan lite mosig och överkörd, haha! Tuttarna gjorde absolut mest ont i början och även ryggen efter konstiga amningsställningar och bärande. Såklart var det inte asskönt ”down there” men måste ändå säga att det var helt okej!

Hur mår du i dag?
– Så bra, känns underbart att vara mamma! Min rygg mår sådär men det kan lite massage lösa, då får man som mamma njuta en timme också haha! 

Vem var er första besökare?
– Min lillebror, sen min pappa, syster, hennes barn och min andra lillebror!

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag drack en Fanta lemon direkt efteråt eftersom jag inte fick dricka eller äta före och under förlossningen, det är lite annorlunda från Sverige gissar jag, men här är de redo för operation om något skulle gå fel. Det första jag åt var sötpotatispommes med majonnäs och en riktigt krämig caesarsallad, haha! Var riktigt smarrigt!

Välkommen till världen lille Leon! Foto: Privat

Hur var första mötet med Leon?
– Overkligt! Hur kan man ens beskriva känslan när man får träffa sitt barn som man lärt känna genom magen under 9 månader… Vi var båda nyfikna på varandra och stirrade länge, och jag kände direkt hur orolig jag var för den lilla varelsen. Galet att det kom i samma sekund som han lades på mitt bröst!

Blev förlossningen som du tänkt dig?
– Ja och nej! Hade försökt visualisera en enkel och snabb förlossning men jag kunde aldrig drömma om en så bra upplevelse som jag faktiskt fick. 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nej, som tur är inte! Jag grät dag tre när Jon sa att jag var en så fin mamma… Jag grät även när jag satt och stirrade på Leon för jag tyckte han var så perfekt. Hormoner haha!

Vad var det viktigaste du tog med i BB-väskan och vad var det mest onödiga?
– Det viktigaste var nog en mjuk morgonrock, perfekt att ha på sig och kunna öppna lätt för både amning och hud mot hud. Det mest onödiga var nog alla kläder, jag hade samma kläder hela tiden. 

Vad kände du att du saknade i BB-väskan?
– Ingenting faktiskt, hade packat med mig mer än nödvändigt. 

Janni om första mötet med Leon: ”Vi var båda nyfikna på varandra och stirrade länge, och jag kände direkt hur orolig jag var för den lilla varelsen.” Foto: Privat

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Satte mig i soffan och gosade med vår lilla bebis. Sen tog jag en dusch – väldigt skönt!

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Vi la ut en bild på Instagram och skrev typ ”nu är han här”, vet inte så många andra sätt att göra det på, haha!

Hur länge stannade ni på BB?
– Två dagar, vilket var perfekt!

Har du fått någon push-present?
– Still waiting… Haha! Ska köpa mig själv något fint, måste bara komma på något jag vill ha.

Ammar eller flaskmatar du?
– Jag helammar och är så glad för att det funkar! Väldigt mysig stund även om han ibland blir frustrerad när han får för mycket mjölk och släpper tutten och det sprutar mjölk exakt överallt. 

Ser du på Jon på ett annat sätt sedan han blev pappa?
– Ja verkligen! Det är helt fantasiskt att se sin partner bli pappa, man blir kär på nytt. När han går runt med Leon i famnen och sjunger för att lugna honom så smälter jag. 

Första promenaden som nybliven familj(!). Foto: Privat

Vem är Leon mest lik, dig eller Jon?
– Vet faktiskt inte, alla som träffar honom säger olika! Så båda två gissar jag även om jag inte ser någon likhet med någon av oss.

I vilket läge är det troligast att man hittar dig om man kommer på överraskningsbesök nu?
– Troligtvis ammande med Leon sovande på mitt bröst eller springande upp och ner med tvätt. Hade ingen aning om hur ofta man måste tvätta med en bebis, haha!

Fia Anderberg, Michaela Forni, Malin Stenbäck – här finns massor av nykläckta mammor att läsa om!
Ska du välja namn till bebisen? Här finns hundratals namn att inspireras av!