Gabriella Joss Possler opererades under graviditeten
När influencern Gabriella Joss Possler var gravid fick hon beskedet att hon hade ”höggradiga” cellförändringar, och hon opererades snabbt. För mama berättar hon nu om hur allt gått, och nya bebisen Kenzo.
– Jag mår jättebra, men är trött! Men är världens lyckligaste!
Gabriella Joss Possler, 27, från Umeå driver en av Sveriges största bloggar. Nu har hon och kärleken Zebastian Possler, 30, fått sitt första gemensamma barn – sonen Kenzo. Sedan tidigare har hon barnen, Jason, 7 och Jolie, 5.
Graviditeten fick en jobbig vänding – ”höggradiga” cellförändringar som hittades ledde till en akut operation, vilket kan innebära en risk för missfall eller för tidig födsel.
Gabriella Joss Possler
Ålder: 27
Familj: Maken Zebastian, 30, sonen Jason 7 år, dotter Jolie 5 år, Kenzo 3,5 vecka.
Gör: Jobbar som influencer
Bor: I Umeå
Hej Gabriela! Och grattis till lilla bebisen Kenzo, hur mår du just nu?
– Jag mår jättebra, men är trött! Men är världens lyckligaste.
Hur startade allt innan förlossningen?
– Jag vaknade på juldagen klockan 04 av att jag hade en stark, ond värk. Den försvann ganska snabbt och jag gick på toa och trodde att jag hade drömt. Fem minuter senare kom en värk till.
Hur tacklade du värkarna?
– Genom att andas och gå in i mig själv! Mannen hjälpte till mycket med massage och höftpress. Och så hade jag en varm vetekudde!
Hur var förlossningen?
– Jättebra! Men väldigt långdragen och smärtsam! Blev så trött i slutet.
Hur skilde sig denna förlossning mot din förra?
– Tycker att denna förlossning gjorde mest ont, haha. Men tror att storleken på bebisen påverkade smärtan rätt mycket.
Mötet mellan syskonen var bland det finaste jag upplevt i mitt liv
Hur blev mötet mellan syskonen?
– Det var såååå fint!!! Bland det finaste jag upplevt i mitt liv. Dom stora barnen är så kära i sin lillebror och har älskat honom sedan första stund.
Hur outade ni att bebisen kommit?
– Via en bild på Instagram senare samma dag!
Vem var er första besökare?
– Mannens mamma och syster. Dom kom samma dag som vi kom hem från BB.
Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Vi gjorde en eld i braskaminen för det var så kallt hemma! Sedan beställde vi pizza, såg en serie och myste med vår nykomling.
Gabriella hade höggradiga cellförändringar – gjorde konisering
Som mama tidigare uppmärksammat fick Gabriella veta att hon hade ”höggradiga” cellförändringar under graviditeten och att hon antagligen skulle behöva opereras efter förlossningen.
När provsvaren kom åkte Gabriella, övertygad om att hon nu hade cancer, till kvinnokliniken för att prata med en läkare.
Operera bort livmodern? Jag är nyfyllda 27 år, dödskär i min man och han har inga barn
”Han förklarar för mig att jag har något som heter adenocarcinum in situ (AIS) som är en lite ovanligare typ av cellförändring. Han förtydligar att jag enligt prover just nu inte har cancer men att det är den typen av celler fast ”på plats”. Dom har alltså inte spridit sig till annan vävnad än. Av vad dom har sett.”, skriver hon i sin blogg.
Gabriella fick tid för konisering, alltså en operation där man tar bort en del av livmodertappen, redan veckan efter.
Läkaren förklarade också att om det är cancer i ett tidigt stadium kan det räcka att operera bort livmodern. Om det var invasiv cancer, alltså att den spridit sig, behövde Gabriella förlösas med snitt efter vecka 30 och därefter påbörja vidare behandling.
”Operera bort livmodern? Jag är nyfyllda 27 år, dödskär i min man och han har inga barn. Vi skulle ju ha minst två barn tillsammans? Koniseringen innebär också en risk för missfall eller att bebis blir för tidigt född”, skriver hon i bloggen.
Efter att ha våndats fram och tillbaka landade hon i det som läkarna förespråkade – att en konisering inte kan vänta. Väl på operationen fick Gabriella också ett så kallat cerklage, alltså ett band runt livmoderhalsen, för att förhindra allt för tidig födsel.
Men så kom till slut de goda nyheterna – läkarna fick bort alla förändringar i samband med operationen och Gabriella fick föda vaginalt och ha kvar sin livmoder.
När mama nådde Gabriella i graviditetsvecka 20, sa hon att hon mådde jättebra:
– Från att ha trott att jag faktiskt har invasiv cancer eller ens få tankar på att det finns en risk att jag har invasiv cancer till att få veta att jag är FRISK.
Konisering
Konisering, eller excisionsbehandling, är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort cellförändringar på livmodertappen. Operationen utförs i dagkirurgi, oftast i lokalbedövning, men ibland under narkos.
Kan man göra konisering som gravid?
Om du är gravid och inte lämnat cellprov inom de närmaste 2,5 åren ska du erbjudas att ta ett. Provet bör helst tas före den femtonde graviditetsveckan och utredningen bör gå snabbt.
Man försöker att i så stor utsträckning det går låta bli att störa graviditeten med gynekologiska ingrepp utan väntar om möjligt till efter förlossningen.
Eftersom livmoderhalsen förändrar utseende under graviditeten kan det vara svårt att särskilja dessa normala förändringar från andra avvikelser. Vissa förändringar kan gå tillbaka efter förlossningen.
Källa: Cancerfonden
Hur har den händelsen präglat dig?
– Det har varit jättejobbigt och har gjort mig mer orolig, både över mig själv och bebisen. Och hormoner som spökar i kombination med oroliga tankar är inte direkt ett vinnande koncept. Det har varit en rätt tung graviditet psykiskt på många vis.
Vad händer framöver, förutom att ta hand om den lille?
– Åh, nu ska jag bara njuta av livet! Jobba, vara med barnen och pyssla på här hemma. Har faktiskt inga planer alls utan är så glad i nuet samtidigt som jag ser så mycket fram emot allt som ligger framför.
LÄS MER: Sigrid Bernson: ”Jag är redan taggad på ett till barn!”
LÄS MER: Vad ska bebisen heta? 200 ovanliga namn till flickor och pojkar