En nybliven mamma och en nykläckt liten dotter. Foto: Privat

Ellen Bergström om akuta kejsarsnittet: ”Jag minns knappt första mötet med Elsy”

Ellen Bergström födde nyligen dottern Elsy efter en långdragen förlossning som slutade med akut kejsarsnitt. För mama berättar hon om att gå över tiden, om varför hon drack en liter saft efter förlossningen och hur hon och pojkvännen Niclas Lij bestämde namn.

Emelie Lindblom Dalén

Grattis till att ha blivit mamma Ellen! Hur mår du just nu?
– Just nu mår jag bra, ju mer tiden går desto mer van blir jag! Mest handlar det ju om att hitta någon typ av rutin som funkar, speciellt när det gäller sömnen.

Du gick över tiden, hur var det?
– Ja, jag gick till vecka 41+4 och det var helt ärligt skitjobbigt. Jag mådde väldigt dåligt. Nu i efterhand önskar jag att jag inte hade varit lika nojig, för det är ju jättevanligt att som förstföderska gå över tiden.

Ellen Bergström

Ålder: 30.

Familj: Pojkvännen Niclas Lij och dottern Elsy, född april 2020.

Bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare, radiopratare, inredningsdesigner. 

Instagram: @ellenbergstrom  

Hur startade allt?
– Först gick slemproppen, men den gick en vecka före BF, så jag trodde först att jag skulle föda tidigt. Sedan, i vecka 41+1, började jag få värkar på kvällen. De höll i sig i cirka en minut och det var ca tio minuters mellanrum i typ sju timmar, men sedan avtog de och så fick jag bara värkar ibland. Samma sak hände natten därefter, men då tilltog de i styrka. Jag hade väldigt svårt att sova för jag var så himla uppspelt, jag var så peppad på att föda. Klockan 5 på morgonen fick jag åka in till förlossningen eftersom jag inte hade sovit på 48 timmar, så jag fick en sovdos. En läkare kom in efter att jag sovit och gjorde en koll, och då visade det sig att det bara var så kallade pinvärkar, för ingenting hade hänt och jag var bara öppen 2 centimeter. Själva förlossningen kom igång genom att de spräckte hål på vattnet och med värkstimulerande.

Hur tacklade du värkarna?
– Med lustgas och TENS.

Niclas Lij är pappa till Ellen Bergströms bebis! Foto: Privat

Vad blev du mest överraskad av?
– Att jag fick en sådan galen analkramp, det var jag inte beredd på. Jag har haft problem med det annars när jag har mens, så det har något med livmodern att göra. Men det blev liksom olidligt i samband med värkarna. Både värk och sjuk analkramp.

Usch, vad smärtsamt. Hur var själva förlossningen?
– Den var väldigt jobbig. Jag hade sett fram emot att få göra en vaginal förlossning, men istället fick jag kämpa mig igenom flera dygns värkarbete och till slut bara snittas upp.

”Jag hade sett fram emot att få göra en vaginal förlossning”

Det låter väldigt tufft. Hur var det för din pojkvän Niclas?  
– Han tyckte också det var väldigt jobbigt och visste inte riktigt vad han skulle göra, allt blev ju så himla långdraget. 

Hur var första mötet med bebisen?
– Om jag ska vara helt ärlig så minns jag knappt första mötet för jag var så hög på mediciner.

Och hur var första natten?
– Jag var väldigt omtumlad och hög så jag vet inte riktigt hur den var. Jag minns att jag försökte amma henne, men att det var svårt.

”Jag minns att jag försökte amma, men att det var svårt”

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag drack en liter saft. Jag fick inte dricka något eftersom det blev beslutat att jag skulle få göra kejsarsnitt, och då hade jag haft två timmars värkarbete med typ en minuts mellanrum utan att dricka. Sedan fick jag genomgå hela kejsarsnittsproceduren, spydde och skakade. Det var en riktig pina att inte få dricka vatten kan jag säga.

Det låter verkligen som att du hade en jobbig förlossning. Hur mår du när du tänker tillbaka på den idag?
– Nu känner jag knappt någonting när jag tänker på förlossningen, jag trodde att jag skulle tycka den var jobbigt i ett år typ, men nu är den som bortglömd. Jag kan till och med tänka mig att bli gravid igen. Nästan, haha. Jag har bearbetat den och pratat med kurator och även med BVC.

Ellen har bearbetat förlossningen och kan tänka sig att föda barn igen. Foto: Privat

Skönt att höra! Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Jag packade inte så mycket som jag behövde för jag trodde vi skulle vara kvar typ sex timmar efter förlossningen. Istället blev det fyra dagar. Det viktigaste var sköna byxor och schampo och balsam. Jag önskar att jag hade tagit med fler ombyten för jag gick runt med den där sjukhusrocken hela tiden, haha.

Hur bestämde ni namn?
– Det hade vi bestämt före förlossningen. Det var när jag gjorde släktforskning och fann att min mormors syster hette Elsy. Jag hade aldrig sett det namnet förut och tyckte det var så vackert! Niclas höll med och vi bestämde oss på momangen.

”Namnet var bestämt före förlossningen”

Hur matar du Elsy?
– Till en början fick hon ersättning blandat med bröstmjölk för amningen kom inte riktigt igång i början. Men nu ammar jag, men med amningsnapp. Det är så krångligt så jag ska försöka vänja henne av med den.

Har du känt av baby bluesen?
– Japp, dag tre kom den. Jag var helt säker på att det inte var baby blues, utan att det var ”riktiga känslor”, hehe.

Ellen Bergström har känt av baby blues. Foto: Privat

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– Jag visste inte att det fanns ett team för och emot? Men jag säger för, jag hade inte kunnat ha något annat på mig.

Till sist: Har du fått någon pushpresent?
– Nej… Men sen pushade jag ju aldrig ut någon bebis... Dumt att det heter push-present tycker jag…

Du kanske också vill läsa om Rebecca Fredrikssons förlossning: ”Jag förlorade 1,7 liter blod”
Eller Bea som har trillingar: ”Det är fantastiskt, men man är inte menad för det”