Elin Näslund: ”Det onödigaste jag packade i BB-väskan var plattången”

Veckans nykläckta mama är Elin Näslund, känd från senaste säsongen av ”Ensam mamma söker”, som nyligen födde sitt andra barn, sonen Alve.

Lisa Nylén

Elin Näslund

Ålder: 29.

Familj: Sambon Marcus, Freja, 5, och Alve, 6 veckor.

Bor: Gällivare.

Gör: Föräldraledig.

Insta: @elinvnaslund

Hur startade allt?

– Jag vaknade på natten efter Frejas 5-årskalas och trodde att jag kissat ner hela sängen. Det var verkligen så blött. Jag bad Marcus känna men konstaterade rätt fort att mitt vatten gått.

Vi åkte in på kontroll på förlossningen på morgonen och blev kvar där. Mina värkar startade ordentligt vid 11-tiden och Alve föddes klockan 14.24.

Alve föddes i vecka 36+6 och är Elins andra och Marcus första barn.

Vilken var din målbild under krystvärkarna?

– Min målbild under hela graviditeten har varit att få se mina barn tillsammans men också hur Marcus skulle reagera, hans första barn liksom. De två sakerna höll i sig genom hela förlossningen. Det blev dock mycket fokus på huruvida jag sket ner mig under krystvärkarna eller ej, då jag repeterade det så många gånger… Både Marcus och min barnmorska dementerade!

Vilken ställning födde du i?

– Jag försökte stå upp och röra mig mycket under värkarbetet, låg sedan på sidan i början av slutskedet för att sedan vända till rygg just innan han kom.

Första mötet – så magiskt!

Hur skiljde sig denna förlossning mot din förra?

– Under graviditeten var jag orolig att denna förlossning skulle gå för fort. Med Freja hann vi vara inne på förlossningen i en timme innan hon var född och det blev ganska kaosartat med tanke på att hennes tarmar sedan låg utanpå magen (vilket vi har skrivit om tidigare, reds anm). Med Alve gick vattnet först och vi fick i lugn och ro åka in på kontroll, för att sedan bli kvar på förlossningen, så allting kändes väldigt lugnt och harmoniskt. Så harmonisk en förlossning nu kan kännas…

Vad var det konstigaste din partner gjorde under förlossningen?

– Han gjorde inte så många konstiga saker men jag minns att jag tyckte att han åt hela tiden. Jag vet inte om det var nervositet eller om han var superhungrig just under den relativt korta tiden.

Jag ska lära dig allt jag kan!

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?

– Den klassiska ”efter man fött barn-brickan” med tillhörande flagga. Åt upp Marcus mackor också då han redan hunnit få i sig både frukost, lunch och middag under de föregående tre timmar vi fött barn på.

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?

– Det viktigaste var sköna och mjuka amningstoppar då brösten kan göra rejält ont innan mjölken runnit till, vilket de också gjorde. Det onödigaste var min plattång, den användes noll gånger.

Storasyster Freja har redan börjat planera hur hon ska leka med Alve.

Blev förlossningen som du tänkt dig?

– Jag försökte redan innan förlossningen att mentalt ställa mig in på att man inte kan påverka allt och hade därför inte några förväntningar alls. Eftersom Freja föddes med tarmpaketet utanför magen och flögs till akademiska i Uppsala direkt efter förlossningen, så kändes det verkligen som att oavsett vad som händer så löser sig allt.

Vem var er första besökare?

– Min moster som jobbar på sjukhuset. Hon var behjälplig med saker vi behövde under förlossningen och kom sedan för att titta på honom på BB vid varje rast.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?

– Jag är rätt säker på att jag fick en förlossningsdepression när Freja föddes för fem år sedan, som det sedan tog väldigt lång tid att helt återhämta sig från. Därför var jag väldigt rädd att alla känslor jag kände då skulle dyka upp igen, vilket de inte har gjort.

Hur matar du din bebis?

– Jag delammar. Vi kompletterar alltså amningen med modersmjölkersättning. För oss funkar det bäst då Marcus alltid kan ge Alve mat och vara ännu mer delaktig.

Är du team för eller emot kasslertrosor?

– Definitivt för! I slutet av graviditeten längtar man ju nästan lika mycket efter att få dra på sig dessa trosor som att få träffa sitt barn!

Hur blev första mötet mellan syskonen?

– Jättefint! Jag blev så rörd av att se hur stolt Freja var över sin lillebror. Hon är så mån om honom och längtar tills han kan börja låna hennes klänningar.

Läs även vad Elin sa inför förlossningen, i Veckans preggo.

 

Missa inga nykläckta mammor – gå in på mama.nu varje dag!