Clara Hallencreutz och Fares Fares har fått sonen Ziggy. Foto: Privat

Konstnären Clara Hallencreutz om förlossningen: ”Jag är glad att Ziggy har fått Fares öron”

Veckans nykläckta är konstnären Clara Hallencreutz som nyligen fått sonen Ziggy tillsammans med skådisen Fares Fares. Vi ställde ett gäng frågor om förlossningen och första tiden som mamma. 

Hur startade förlossningen?  
– Värkarna startade på söndagen precis när vi skulle gå och lägga oss. Verkligen exemplarisk tajming av baby Ziggy eftersom hans pappa precis hade avslutat inspelningen av den tv-serie han arbetat med under sommaren. Det hade varit lite mer dramatiskt om han valt att komma innan och de var tvungna att avbryta inspelningen. Jag väntade ändå med att säga något till långt in på natten. Jag trodde faktiskt att det var falskt alarm och bara förvärkar, eftersom jag inte känt av det alls under graviditeten.

Clara Hallencreutz

Ålder: 34.

Familj: Skådespelaren Fares Fares, sonen Ziggy, född 3 september 2019, och tjocka släkten.

Bor: Stockholm.

Gör: Konstnär.

Hur tacklade du värkarna?
– Jag var öppen 7 centimeter när vi skrevs in. Tacklingarna hemma med klappar som smärtstillande och tacklingarna sedan på BB med första lustgas-andetaget var som natt och dag. Jag rekommenderar helt klart inte att vänta så länge. Öppningsfasen på sjukhuset kändes himmelskt smärtfri i jämförelse.

Ziggy är Fares Fares och Clara Hallencreutzs första barn. Foto: Privat

Vilken ställning födde du i?
– På rygg, otippat nog. Vi hade inga preferenser alls och barnmorskan sa att just rygg var minst omtyckt. När det väl startade var det ändå just den som Ziggy föredrog att köra på. Jag testade några andra ställningar men då gick hjärtljudet ner. Jag har ju ingenting att jämföra med men rygg var toppen.

Hur var förlossningen?
– Jag har kanske varit duktig på att förtränga men jag minns det som förbaskat häftigt och mäktigt. Krystningsfasen var väl inte så skön men den var kort som tur var. Förloppet innan och helheten var faktiskt både magisk och romantisk. Jag har faktiskt gillat både att vara gravid och föda, även om babyn utanför magen är min favorit-fas.

Vad var det konstigaste din partner gjorde under förlossningen?
– Han levererade inga knasiga företeelser utan var väldigt Fares-ig och stabil. Jag är rätt emotionell och har ett enormt trygghetsbehov. Fares är lugnet och tryggheten själv. Jag tror inte han släppte min hand alls under alla timmarna utan proppade mig bara full med kärleksfull oxytocin.

Hur var första mötet med Ziggy?
– Vidunderligt! Som en kolossal kärleksbomb. Det kändes som att hela rummet eller typ sjukhuset exploderade. Jag var chockad över att det inte faktiskt gjorde det.

Blev förlossningen som du tänkt dig?
– Jag hade inte tänkt så mycket på den alls, mer än att den skulle resultera i en Ziggy. Jag har aldrig sett en förlossningsvideo eller lyssnat på andras förlossningsberättelser så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Min förberedande taktik var helt enkelt att vara totalt oförberedd. Det låter ju inte som något vinnande koncept men det var det för mig.

Clara och Fares på sjukhuset respektive röda mattan. Foto: Privat & TT

Hur var första natten?  
– Den var överväldigande. Vi hade inte sovit på två dygn och jag kunde inte förmå mig att släppa Ziggy. Helt klart tecken på en rutinerad avslappnad morsa! Eller inte, haha…

Vem var er första besökare?
– Ziggys mormor!

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Klassiska landstingsmackan med varm choklad. Sagolikt gooood!

Hur länge stannade ni på BB?
– Så kort tid som möjligt. All personal och omhändertagandet var fantastiskt, men jag avskyr sjukhus. Efter första natten och läkarbesöket så susade vi hem.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nej, ingen nedstämdhet, men jag känner mig ibland lite överväldigad av ansvaret. Jag har svårt att släppa Ziggy och längtar efter honom så fort han inte är i min famn. 

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Stackars Ziggy har ett flummigt konstnärspar som päron. Vi är inte tillräckligt organiserade för att packa en förlossningsväska så den slängdes ihop när värkarna var igång och vi skulle åka in. Jag minns inte riktigt vad vi fick med men babykläder för en tvåmånadersbebis var kanske inte de mest användbara!

Vad kände du att du saknade i BB-väskan?
– Inget faktiskt. Vi körde alla tre all in på hud-mot-hud-metoden så det behövdes inte så mycket grejer. Första veckan även hemma var klädkoden för oss enbart underkläder för att njuta av all närhet.

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– Helt klart FÖR, tyckte hela outfiten var kanon.

Hur var den fysiska känslan i kroppen första dagarna (på skalan ”lite mosig” till ”Överkörd och påbackad av en traktor”)?
– Det var mer en blandning av hyper och mosig.

Hur mår du nu?
– Jag mår kalasbra, smått hög på Ziggy konstant!

Clara ammar Ziggy som en galning! Foto: Privat

Ammar eller flaskmatar du? Hur går det?
– Jag ammar – som en galning! Jag tycker att det är ofantligt mysigt, även om jag efter omgång tre på natten känner mig lite som en utmattad kossa. Jag har aldrig varit speciellt impad av mina bröst men har en helt klart nyfunnen respekt för dem nu. För hela kroppen faktiskt. Jag ska aldrig tänka dumma tankar om den igen.

Vad var det första du åt när du kom hem?
– Vi hade middag med några och åt råbiff och mögliga opastöriserade ostar och drack champagne och annat gott.

Har du målat av Ziggy än?
– Ziggy kommer helt klart bli min nya inspirerande musa! Än så länge har han i magen fått mig att ställa giftiga graffitifärger på hyllan så jag har satsat på nya mindre illaluktande projekt vilket har varit superkul. Jag ser väldigt mycket fram emot att jag och Ziggy ska hänga i ateljén och skapa konst.

Vem här han mest lik, dig eller Fares?
– Ingen aning. Men han har Fares öron. Jag brukar leka med Fares öron när vi kikar på film så nu är jag förbaskat glad att jag har fått ett till set av mina favvo-öron.

Har du fått en push-present?
– Vi har bestämt att vi inte ger varandra traditionella presenter förutom varsitt julgranspynt som julklapp. Det kanske låter torftigt men det är väldigt befriande och mer härligt med spontana minigåvor i vardagen. Jag är trött på present-konceptet, och minns inte senast jag önskade mig något pryligt. 

Hur många timmar sömn snittar du per natt sedan du blev mamma?
– Ingen aning. Jag har dock tidigare perioder fajtats med insomnia i flera år, så jag är en rutinerad zombie. Det är alltid spännande hur mycket Ziggy tänker låta oss sova men han har inte varit helt obarmhärtig än så länge. Vi försöker dock att vara bestämda att inte sova i skift utan alla tre samtidigt. 

Pst! Nu väntar paret barn igen. Här berättar Clara om graviditeten med barn nummer 2.
Fler förlossningsberättelser hittar du här!