Alexia Kafkaletos kan nu titulera sig trebarnsmamma! Foto: Ebba Barkenbom

Alexia Kafkaletos om sin tredje förlossning: ”Jag fick dra ut min son själv”

Influencern Alexia Kafkaletos hade precis gått in i vecka 41 när lilla Julian bestämde sig för att komma ut i mitten av juni. Vi har kikat in i den nyblivna trebarnsfamiljens liv och får veta allt om förlossningen – som startade med en berömd drink! 

Maija Mårtensgård

Stort grattis till lilla Julian, hur mår du just nu?
– Tack! Fysiskt mår jag bra förutom läckande bröst och en värkande rygg på grund av konstiga positioner när jag nattammar. Psykiskt mår jag också fint, men jag känner ibland att huvudet är som en påse segkola och ingenting funkar. Jag tittar på personen jag pratar med men hör inte vad hen säger, sådana saker. Dessutom passade ju Julian på att komma lagom till sommarlovet så det har varit full rulle hemma minst sagt! Och stressen att inte räcka till som mamma har varit jobbig. 

Alexia Kafkaletos

Ålder: 33.

Familj: Mikael, 33, Naomi, 7, Corinne, 5, och Julian, 2 månader. 

Bor: Stockholm. 

Gör: Är mamma och jobbar med sociala medier.

Instagram: @alexiiak 

Känner igen det där… Hur startade förlossningen?
– Allt sattes faktiskt igång av den berömda förlossningsdrinken, en blandning av champagne, ricinolja, mandelmjöl och fruktpuré. Bara ett par timmar efter att jag tagit den så började jag få värkar med ungefär fyra minuters mellanrum. De stora tjejerna var på landet så BB Stockholm välkomnade oss in. Värkarna kämpade på, men eftersom bebisens huvud inte låg helt rakt ner så sjönk det inte nedåt av värkarna. Egentligen ville de skicka hem oss, men jag vägrade. Efter lite övertalning gjorde de hål på hinnorna och allt drog igång på allvar klockan 07 på morgonen den 16 juni. 

Hur tacklade du värkarna?
– Jag hade lustgas hela tiden och gjorde exakt samma misstag med denna bebis som med Corinne; tyckte att jag kunde hantera värkarna bra och bad om epidural för sent. När narkospersonalen väl kom ner till oss kom också krystvärkarna, så de var med som ett stöd under förlossningen men hann inte sätta epidural. Det var okej, men en timme var riktigt vidrig. Jag hade så ont att jag inte ens kunde ta lustgasen. Jag bara skrek rakt ut, och grät och bad till högre makter att narkosen skulle komma. 

Förlossningsfotograf Ebba Barkenbom förevigade timmarna på sjukhuset. Foto: Ebba Barkenbom

Vad blev du mest överraskad av?
– Att pojken som kom ut vägde 4705 gram och var 55 centimeter lång – han var enorm! Vi kallade honom Biffen i början. Men mest överraskad kanske jag ändå blev över att min fiffi överlevde denna fantastiska klumps ankomst till världen utan ett enda stygn. Det är bra uttöjt där nere med andra ord, haha! 

Vilken ställning födde du i?
– Liggande på sidan i fosterställning, beredd på att få epidural. 

Hur upplevde du förlossningen?
– Bra ändå! Väldigt intensiv mellan klockan 11 och 12 när han kom, men på sekunden när han var ute var smärtan helt borta. 

Blev den som du tänkt dig?
– Förlossningen blev nog rätt mycket som jag hade tänkt mig förutom att jag inte hann ta epiduralen. Vi kände inte av coronan alls och Mike fick vara med hela tiden. Han fick också sova kvar med mig på BB eftersom jag förlorade 1,2 liter blod när moderkakan skulle ut. Ingenting jag märkte av förutom att jag var lite snurrig direkt efter, men de ville ha koll på mig ett tag. Jag kunde även ha med en förlossningsfotograf, så det var kul. 

Mike och Alexia var ett bra team den här gången. Foto: Ebba Barkenbom

Hur skilde sig denna förlossning mot din förra?
– De var faktiskt väldigt lika. Exakt lika lång tid och lika intensiva mot slutet. Med Corinne fick jag sy ett stygn. Men jag skulle nog säga att jag hade roligare den här gången för att vi hade lyxen att få ha tre barnmorskor och alla var så roliga. Det var mer livat och det gillar jag. 

Hur funkade det mellan dig och Mike?
– Han var super, lugn och sansad. Vid de tidigare två förlossningarna var jag mer ett team med barnmorskan, men den här gången kände han sig nog mer trygg och personalen var inte i rummet så mycket. 

Vad var det konstigaste Mike gjorde under förlossningen då?
– Han satte som vanligt på musik och dansade sig igenom förlossningen. Bjöd upp till dans, så vi dansade till Julio Iglesias och skrattade faktiskt mycket. 

Hur var första mötet med Julian?
– Så mysigt, jag var ju så nyfiken! Jag fick dra ut honom själv som jag hade önskat. Det var en häftig känsla. 

Välkommen ”Biffen”! Foto: Ebba Barkenbom

Vad var det första du åt och drack efteråt?
– Det var den berömda mackan med ost, så gott! Sköterskorna kom in och sjöng ”Ja må du leva”. Jag undrade vem som fyllde år, men det var ju Julian så klart haha! Så gulligt! 

Vad var det viktigaste och det mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Jag hade knappt med någonting, tredje gången nu ju! Så jag använde nog allt jag hade med – eller det lilla jag hade med snarare. 

Hur länge stannade ni på BB?
– Han föddes klockan 12 och vi stannade ett dygn. Det var väldigt mysigt att hänga där, Mike hämtade mat och jag satt och glodde på det lilla underverket som direkt tog bröstet perfekt.  

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Jag lade ut en teaser på Instagram när vi hade kommit in, en bild på lustgasen. Efter någon dag lade jag upp en bild på honom och mig. 

Äntligen var smärtan borta! Foto: Ebba Barkenbom

Vem var er första besökare?
– Mikes bror och hans fru kom direkt när vi kom hem. De hade köpt ballonger och acaibowl, som jag gillar väldigt mycket, till lunch.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Packade om och åkte ut till landet där tjejerna var med mormor och morfar.

Så hur blev första mötet mellan syskonen?
– De stod och väntade på oss på uppfarten av huset på landet och skrek rakt ut! Vi har filmat det och det är verkligen ett fint ”moment”. Men vi hade också ringt ett videosamtal direkt när han kom ut, så man kan nästan säga att det var första mötet. Naomi grät när hon såg honom, så lycklig! 

Och hur har deras relation funkat sedan dess?
– Väldigt bra. Bebisar är ju inte jättekul i början, så jag skulle säga att de först nu efter två månader tycker att det börjar bli roligare. Han har börjat skratta och är väldigt vaken. Tjejerna tycker om att bära runt på honom och byta blöja, men bara kissblöja. Men ju äldre han blir desto mer kommer de kunna hjälpa till, med matning och att underhålla honom. Även nu är de till stor hjälp för mig och kan gunga honom och försöka trösta när han är ledsen, men ofta är tutten den enda trösten tyvärr. Han kommer nog bli väldigt bortskämd med kärlek, men det är inte mer än rätt för en sådan gobit! Alla barn har rätt att bli bortskämda med kärlek.

Mys med storasystrarna Naomi och Corinne! Foto: Privat

Hur matar du honom?
– Jag helammar men skulle verkligen vilja att han tog flaska också så att vi kunde hjälpas åt. 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Inte alls denna gång! Med min tvåa Corinne kom den helt plötsligt när jag första gången blev ensam med henne, så det kanske har varit bra att det varit full fart från början med Julian? 

Alexia hoppas att Julian snart ska ta flaska också. Foto: Ebba Barkenbom

Till sist: Har du fått någon pushpresent?
– Faktiskt inte! Tredje barnet ni vet, haha! Jag fick med de andra två men inte den här gången. Men det är bara bra – vi ska snart flytta till en 100 kvadratmeter större lägenhet än vad vi har nu, så vi behöver lägga alla pengar på möbler!

Du kanske också vill läsa vår intervju med gravida programledaren Farah Abadi?
Eller vår omslagsintervju med barnmorskan Asabea Britton? 

Foto: Ebba Barkenbom – här finns en intervju med henne, samt massor av fina bilder