Författaren Hanna Mellin om första tiden med tvillingar. Foto: Volante, Istock

Tvillingmamman Hanna Mellin: ”När båda är ledsna – vem ska jag välja?”

”När båda barnen är ledsna, då är det inte roligt för någon. Vem ska jag välja, vem är det mest synd om och vem kan jag trösta snabbast?”. Bokaktuella Hanna Mellin skriver om skulden – och glädjen – hon upplevt som nybliven tvillingmamma.
mamaredaktionen

”Den första butik jag gick in i som nybliven tvillingförälder var en optiker. Jag behövde nya solglasögon och provade att ta bussen in till stan. Under den här perioden, med två pyttesmå bebisar på några månader, kände jag mig i vägen vart jag än gick. Smala trottoarer, trånga dörröppningar och att gå på en buss kändes snudd på oöverstigligt. Tunnelbana vågade jag inte ens tänka på. Jag lyckades komma in i glasögonbutiken men fick hög puls bara av att försöka få upp dörren samtidigt som jag puttade in min enorma dubbelvagn. Det fanns egentligen ingen chans att den fick plats bland hyllorna med glasögon, men att lämna den utanför var inte heller ett alternativ. 

Som förälder till tvillingar är det lätt att känna skuld över att inte räcka till. Foto: Istock

Nyss fått tvillingar? 10 tips från bvc-sjuksköterskan på vår medlemssajt Vi Föräldrar

Bakom kassan stod två tjejer och pratade med varandra. En av dem tittade upp men fortsatte sedan ivrigt samtalet. Jag visste plötsligt inte vad jag skulle ta mig till, det var som att jag aldrig hade varit i en butik eller träffat andra människor tidigare. Jag tittade lite på de bågar som hängde närmast, men snart började det knorras och pipas från vagnen. Då, plötsligt, tog de två tjejerna en paus i sin konversation för att istället ge mig en varnande blick, som att det vore katastrof om knorret skulle övergå till skrik. Vilket det naturligtvis gjorde. Det tog mig så klart om möjligt ännu längre tid att komma ut än in. 

Hanna Mellin med sina tvillingar! Foto: Privat/Hanna Mellin

På vägen hem gick jag av bussen med vagnen riktad åt fel håll, vilket gjorde mig så stressad och nervös att jag råkade drämma ner den i trottoaren så att jag trodde att barnen skulle flyga rakt ut. Jag vet inte varför just minnet av den där glasögonbutiken finns kvar. Kanske för att den vardagliga situationen är väldigt talande för oss tvillingföräldrar. Att vi kan känna oss så oerhört mycket i vägen och på helt fel plats. Att vi kan känna skuld över att inte kunna trösta våra barn samtidigt och finnas till för deras behov när de har dem på samma gång. 

Tvillingar = dubbel trubbel? I alla fall är det dubbelt så mycket kärlek! Foto: Istock
”Vem är det mest synd om och vem kan jag trösta snabbast?”

När båda barnen är ledsna och vill upp, då är det inte roligt för någon. Vem ska jag välja, vem är det mest synd om och vem kan jag trösta snabbast? I dag hade jag aldrig accepterat sådan urusel service utan hade hojtat efter hjälp både i butiken och på bussen, men där och då kände jag mig inte berättigad till det. På den tiden tänkte jag ofta att jag haft en enorm tur som blivit gravid med IVF och dessutom fått tvillingar. När jag väl började känna mig tryggare i min föräldraroll var det fantastiskt att ge sig ut i världen med mina bebisar. Jag känner mig fortfarande så rik när jag går med ett barn i varje hand – kolla på mig och mina två barn liksom! Allting blev så otroligt mycket lättare ju äldre de blev. Det sjönk in att jag vunnit högsta vinsten som fick två barn samtidigt!” 

Text: Hanna Mellin 

Tvillingmamman Hanna Mellin har skrivit ”Twinning”, en både ärlig och rolig bok om hur det är att få tvillingar. ”Du har redan vunnit högsta vinsten och fått två barn samtidigt!”, som Hanna säger. Foto: Volante

 Författaren Johanna Schreiber: ”På Instagram hör ingen din bebis skrika”
8 beprövade tips ”Det här gjorde första tiden som mamma lite lättare”  

Aktuellt just nu