Tacoparet har blivit mamma och pappa. Men förlossningen var tuff och efteråt fick Sofia Lindhe katastroftankar. Foto: PRIVAT

Sofia ”Taco-paret” Lindhe om förlossningen: ”Helt övertygad om att jag skulle dö”

Det blev en riktigt kämpig start på nya mammalivet för ”Gift vid första ögonkastet”-Sofia. Men med den tuffa perioden i ryggen har hon och Anton Pehrson äntligen landat hemma och njuter av föräldraskapet. För mama berättar nu Sofia om den dramatiska förlossningen, om hur Anton flera gånger gick in på toaletten och grät – och om katastroftankarna.

– Jag var stundvis helt övertygad om att jag skulle dö. 

Thérèse Bilby

Tittarfavoriterna Sofia Lindhe och Anton Pehrson träffades i SVT:s ”Gift vid första ögonkastat” och blev snabbt ”Tacoparet” med hela svenska folket. När Sofia var gravid berättade hon i en intervju med mama om sin oro för att att något skulle gå snett, komplikationer efter förlossningen och att första tiden skulle kännas överväldigande. Verkligheten blev nog värre än hon oroat sig för, något hon även berättar om i sin vlogg Gravid vecka för vecka.  

Grattis till dottern, Sofia! Du fick ingen enkel start på moderskapet. Hur mår du nu?
– Stort tack! Just nu mår jag hur bra som helst. Vi har en tuff period i ryggen och har nu landat hemma med bebis och njuter till fullo!

Så fint att höra! Hur mår Liv Vilhelmina?
– Hon mår toppen!

När vi intervjuade dig sist hade ni inte bestämt namn, men nu blev det alltså Liv! Så fint! Hur kom ni fram till det?
– Vi hade Liv och tre namn till som vi verkligen gillade och valde mellan. När hon kom ut blev vi dock väldigt osäkra och tog oss en funderare i ungefär två veckor, men landade tillslut i att Liv var vårt favoritnamn!

Pappa Anton med lilla Liv. Foto: Privat

Sofia Lindhe: Vi var grymma som team!

Första tiden efter förlossningen blev inte alls som du hade tänkt... Vad var det som hände?
– Nej, verkligen inte. Jag fick en infektion två dagar efter förlossningen och läkarna letade och letade, men hittade inte var den kom ifrån. Jag hade hög feber och vi fick stanna kvar på BB i tio dygn. Det var väldigt jobbigt i en ändå så omvälvande tid!

Hur startade själva förlossningen?
– Jag blev igångsatt med en ballong dagen innan Liv föddes.

Hur tacklade du värkarna?
– Jag tyckte själv att jag var grym på att ta värkar och jag och Anton samarbetade väldigt bra. Vi var grymma som team! Jag använde lustgas vilket jag tyckte funkade bra som smärtlindring.

Vad blev du mest överraskad av?
– Det var en så häftig känsla att tackla värkarna. Trots att det gjorde så fruktansvärt ont så kände jag mig så stark i det hela! Min kropp höll ju på att föda ett barn. Jag var inte beredd på att jag skulle uppleva den urkraften, den var magisk på nåt sätt.

Hur var förlossningen?
– Jag upplevde förlossningen som ganska traumatisk, mest på grund av att jag inte kände mig lyssnad till av personalen. Jag tackade nej till epiduralbedövning då jag kände en stark rädsla för att få sprutan i ryggen samt att jag inte visste hur det skulle bli när krystvärkarna kom. Hittills hade smärtan kommit stegrande men jag var rädd att med epidural skulle smärtan försvinna helt för att sedan komma tillbaka som en chock när det var dags att krysta.

– Förlossningen slutade dock med ett akut kejsarsnitt då jag fick hög feber under slutet av förlossningen.

Sofia fick hög feber i slutet av förlossningen, som slutade med ett akut kejsarsnitt. Foto: PRIVAT

Vi gissar att förlossningen inte alls blev som du tänkt dig innan?
– Nej inte alls! Jag var till exempel väldigt rädd för att förlossningen skulle sluta i snitt men där och då var det det bästa som kunde hända. Jag kände mig räddad när beslut om snitt togs!

Anton gick in på toaletten och grät – flera gånger

Det förstår vi! Hur var det för Anton?
– Han tyckte att det var väldigt jobbigt att se mig lida så mycket och har i efterhand berättat att han flera gånger gick in på toaletten och grät för att det var så jobbigt, men att han ville vara stark för min skull.

I sin youtube-vlogg berättar paret även om hur bebisens puls vid ett tillfälle försvann. Anton satt då brevid Sofia och följde bebisens puls på en skärm, när den plötsligt störtdök. Anton slängde sig på larmknappen, skrek ”pulsen försvinner, pulsen försvinner” och snabbt kommer tre personer in på salen och flyttar Sofia från ryggläge. Då kom barnets puls tillbaka, men allt var otroligt läskigt, berättar hon i videon.

Så kämpigt för er båda! Hur var sedan första mötet med bebisen?
– Helt otroligt! Jag fick se henne en snabbis direkt när hon kom ut. Sedan tog dom i väg henne tillsammans med Anton till ett undersökningsrum där navelsträngen klipptes för att sedan komma tillbaka till mig igen. Både jag och Anton grät och hon var så fin!

Wow! <3 Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag hävde i mig både mitt och Antons glas Trocadero vi fick på den berömda smörgåsbrickan. Jag var så törstig!

Hur var första natten?
– Jag minns den knappt! Vi var så omtöcknade tror jag. Jag hade väldigt ont och Anton fick ta alla blöjbyten.

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Vi hade med oss en Galaxylampa som gav ett jättefint ljus i taket. Det såg ut som en stjärnhimmel, vilket var väldigt mysigt. Den plus min värmefilt var det bästa! Jag hade också med mig mitt uppblåsbara badkar som inte alls kom till användning, skrattar Sofia.

Sofia med en alldeles nyfödd liten Liv. Både hon och Anton grät för att hon var så fin, berättar Sofia. Foto: Privat

”Jag var helt slut”

Vad kände du att du saknade i BB-väskan?
– Eftersom vi blev kvar så många dagar på BB så hade vi behövt mer kläder till både oss och till Liv. Anton fick ta en shoppingrunda på stan och köpa lite nya kläder till oss.

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Vi ringde först familj och vänner på Facetime och la sen ut två bilder från förlossningen på Instagram.

Vem var er första besökare?
– Min mamma och pappa då vi bor granne med min pappa. Och mamma bodde hemma hos oss och tog hand om vår hund medan vi var på sjukhuset.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Jag sov! Jag hade fortfarande hög feber och var väldigt orolig över detta då den fortfarande inte kunde förklaras. Jag var helt slut!

Visst har ni även flyttat mitt i allting nu? Börjar ni komma i ordning?
– Ja herregud! Jag rekommenderar ingen att flytta mitt i bebisfödande! Men vi har fått mycket hjälp med flytten, så nu börjar vi komma i ordning och trivs jättebra.

https://www.instagram.com/p/Cea11OZOf7g/
Jag var stundvis helt övertygad om att jag skulle dö. Katastroftankarna låg nära till hands. Jag kunde titta på Liv och börja hulkgråta av lycka samtidigt som jag var ledsen.

Hur matar du Liv?
– Jag helammar henne.

Du har inte haft det lätt. Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Ja, baby blues i kombination med att jag mådde dåligt var väldigt jobbigt. Jag var stundvis helt övertygad om att jag skulle dö. Katastroftankarna låg nära till hands. Jag kunde titta på Liv och börja hulkgråta av lycka samtidigt som jag var ledsen.

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– Kan man vara EMOT? Jag snodde med mig en hel bunt hem!

Har du fått någon pushpresent?
– Nix, men min fina bebis går ändå inte att slå med en present!

Det var jobbigast med graviditeten

När du ser tillbaka på graviditeten, vad var det jobbigaste?
– Det jobbigaste var på slutet när jag var tung, trött, uttråkad och hade foglossning.

Något du saknar med att vara gravid?
– Nej faktiskt inte! Det kanske kommer längre fram att jag saknar små sparkar.

Till sist. Ni kallas tacoparet, har ni hunnit med någon texmexmiddag än?
– Självklart! Senast i fredags! 😉

https://www.instagram.com/p/Cegwt5Dji68/?hidecaption=true

LÄS OCKSÅ: Sigrid Bernson: ”Jag mår bättre mentalt när jag är gravid”

LÄS OCKSÅ: Tacoparet-Sofia: ”Konstigt när folk ger råd jag inte bett om”