Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det är mycket att tänka på som nybliven förälder. Nu blir det enklare för ogifta att registrera föräldraskap. Foto: iStock / Getty images

Bättre sent än aldrig? Snart möjligt att registrera föräldraskap digitalt

Nya tider för alla ogifta som får barn! Från 1 januari 2022 blir det möjligt att registrera föräldraskap digitalt direkt hos Skatteverket istället för via socialförvaltningen där man bor.

mamaredaktionen

Det allra mesta går att göra digitalt numera. Men något som inte gått att göra är att bekräfta vem som är den andra föräldern, om ett ogift par får barn.

Om du är gift eller registrerad partner blir personen som inte bär barnet automatiskt registrerad som förälder. De som är ogifta behöver göra en så kallad ”föräldraskapsbekräftelse”. Runt om i landet har processen sett olika ut, men på många håll har man fortfarande behövt berätta om detaljerna och datumen kring när barnet blev till för Socialförvaltningen i kommunen eller stadsdelen.

Tidigare har ogifta behövts svara på frågor om när barnet blev till. Nu digitaliseras möjligheten att registrera föräldraskap. Foto: iStock / Getty images

Skatteverkets nyhet: Registrera föräldraskap digitalt

Från den 1 januari digitaliseras fastställande av föräldraskap som en E-tjänst hos Skatteverket

– I e-tjänsten bekräftar och godkänner båda föräldrarna med e-legitimation, och därefter är föräldraskapet fastställt. Det är en väldigt enkel tjänst. Vi tror att många nyblivna föräldrar kommer att uppskatta det, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Båda föräldrarna behöver vara folkbokförda i Sverige för att det ska fungera. Och fastställandet måste göras inom 14 dagar för att det ska fungera att göra det digitalt.

Om det av någon anledning inte görs något digitalt fastställande av föräldraskap inom 14 dagar är det socialnämnden i hemkommunen som ansvarar för att den görs, precis som tidigare.

2020 föddes 63 000 barn vara föräldrar inte var gifta eller registrerade partners.

LÄS OCKSÅ: Så här mycket kostar det att ha barn – ålder för ålder