Professorn: Att begränsa alkoholintaget när du ammar är rent påhitt

Råden att en ammande mamma ska begränsa sitt alkoholintag är bara ren moralism – och inte något som skulle kunna skada barnet. Det menar överläkaren och professorn Agnes Wold som i gårdagens avsnitt gästade SVT:s program "Min sanning".

Agnes Wold, ur "Min sanning" i SVT.

Enligt Livsmedelsverket kan du som ammande kvinna dricka 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckanMen detta råd är helt taget ur luften. Det menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, känd för att avliva medicinska myter – särskilt de som är diskriminerande mot kvinnor.

– Någon människa måste ju kunna räkna, att hur mycket du än dricker så kan alkoholmängden i bröstmjölken inte bli farligt för barnet, säger hon i programmet ”Min sanning” i SVT. De här råden är ju bara påhitt. 100 procent ren moralism.

–  Råden kommer av att det vore så fruktansvärt om dessa kvinnor fick vara fulla.

Men ligger det inte något i det? frågar programledaren Anna Hedenmo.

– Nej, det tycker jag inte. Det är ju mycket större risk att barn kommer till skada för att pappan är jättefull och slår mamman och barnet. Det är ju rent statistiskt ett mycket större problem, svarar Agnes Wold i programmet.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelverket, håller med Agnes Wold i det att bröstmjölken i sig inte blir farlig. Och därför har Livsmedelsverket också tagit bort tidigare råd om att inte dricka alls som ammande mamma.

– Det finns inte så mycket forskning om detta, eftersom det vore etiskt tveksamt att göra sådana studier. Men det finns ändå en del studier som tyder på att alkohol skulle kunna påverka barnets utveckling om mamman dricker hela tiden. Alkohol kan också leda till minskad bröstmjölksproduktion och störd sömn. Så vi kan inte vara säkra på att alkoholkonsumtionen inte spelar någon roll alls, säger Åsa Brugård Konde till mama.nu.

– Och även om bröstmjölken inte blir farlig så är man inte kapabel att ta hand om sitt barn på ett riktigt sätt när man är berusad. Men det är viktigt att påpeka att det gäller ju för båda föräldrar och inte bara mamman, säger Åsa Brugård Konde.

– Är man gravid ska man däremot inte dricka alkohol alls, tillägger hon.

Här kan du läsa om riskerna med att röka, snusa och dricka under graviditeten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!