Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amanda Miklin har alltid velat ha barn och hon har känt att det är ”små själar” som väntar på att få komma hit. I hennes ögon är barnen våra läromästare som lär oss både om oss själva och livet.
Amanda Miklin har alltid velat ha barn och hon har känt att det är ”små själar” som väntar på att få komma hit. I hennes ögon är barnen våra läromästare som lär oss både om oss själva och livet.
Amanda Miklin har alltid velat ha barn och hon har känt att det är ”små själar” som väntar på att få komma hit. I hennes ögon är barnen våra läromästare som lär oss både om oss själva och livet.
Amanda Miklin har alltid velat ha barn och hon har känt att det är ”små själar” som väntar på att få komma hit. I hennes ögon är barnen våra läromästare som lär oss både om oss själva och livet. Foto: Emma Möllerberg

Poddprofilen Amanda Miklin om spirituellt moderskap: ”Handlar om total närvaro”

Ett år har gått sedan podcastprofilen Amanda Miklin födde sonen August. För mama berättar hon om den smärtsamma förlossningen, det spirituella moderskapet och hur hon hittar tid till sig själv.

– Vi måste ge oss själva kärlek för att kunna ge kärlek till andra. 

Sedan tonåren har Amanda Miklin, 32, utforskat sin spiritualitet. Idag gör hon det via podcasten ”Holy Crap” där kändisar som Agnes Carlsson, ”Yogagirl” och Kristin Kaspersen har varit gäster, men också i rollen som mamma, där ettårige sonen August är hennes stora vägvisare. 

Din föräldraledighet närmar sig slutet. Hur känns det?
– Som att jag vill stoppa tiden! Det går så snabbt. Samtidigt ser jag fram emot att få jobba helt med podden och healingen. Men det är såklart en sorg att tiden då det bara är jag och August snart är över. Jag försöker verkligen ta vara på den.

Amanda Miklin

Ålder: 32.

Familj: Maken Marcus, 34 år, och sonen August, 1. 

Gör: Driver den spirituella plattformen och podcasten Holy Crap. Är holistisk coach och intuitive healer.

Bor: Stockholm.

Instagram: @amandamiklin @holycrapofficial

Du driver podden ”Holy Crap” med Mathilda Ritzén. Berätta gärna lite om den!
– Vi poddar om allt inom spiritualitet, självutveckling, healing, astrologi och holistisk hälsa. Runt 2018 gick hade vi båda stora spirituella uppvaknanden. Från att ofta känt oss otillräckliga, lidit av ångest och oro och jagat bekräftelse från en yttre värld förstod vi att äkta lycka och rikedom alltid kommer inifrån och att du endast når dit genom att göra den inre resan. Med ”Holy Crap” vill vi göra det tillgängligt för andra att göra samma inre upptäcktsfärd, så att fler kan börja leva sannare, lyckligare och mer balanserade liv i kärlek.

Du kallar dig också för healer! Berätta, vad innebär det för dig?
– För mig handlar healing till stor del om att skapa space för människor att vara sitt renaste jag. Jag arbetar med en healingmetod som bygger på reikins principer där jag som utövare är en kanal för livsenergi och jag överför den genom handpåläggningar på speciella energipunkter på kroppen. Jag arbetar även medialt så jag brukar också få till mig budskap som jag sedan förmedlar.

Hur visste du att du var en healer?
– Det var inget jag visste tidigare. Men jag är utbildad holistisk coach och har alltid trott på vår egen förmåga till självläkning via bland annat kost, sömn och mindfulness. Så när jag kom i kontakt med healing första gången kändes det så naturligt. Till en början utbildade jag mig för att kunna ge healing åt mig själv och min man, tanken då var inte att arbeta med det. Men sen dök möjligheter upp och då kändes det rätt. 

https://www.instagram.com/p/CcVSLw3s4M1/?hidecaption=true


Händer det att folk tycker du är flummig?
– Vi brukar skämta om att vi är Sveriges flummigaste community och vi förstår att det inte är för alla, precis som allt annat. Jag arbetade inom marknadsföring och tech innan jag helt och hållet ändrade karriärbana. I början fanns nog tankar om vad folk skulle tycka och en liten rädsla att bli sedd som flummig. Men jag har aldrig fått höra att jag är flummig utan folk är mest nyfikna, men sen vet jag inte vad folk säger bakom ryggen på mig.

Vi förstår att det inte är för alla

Har du alltid vetat att du vill ha barn?
– Ja, det har mest varit en fråga om tajming. Även om August kom vid en tidpunkt som jag kanske inte hade planerat.

Varför då?
– Jag är oxe och gillar stabilitet, och allt var osäkert då. Boende, jobb och ekonomi. Jag hade sagt till min man Marcus att vi skulle vänta med att försöka. Men just den månaden var min ägglossning, som alltid har varit på dagen, sen. Så jag blev gravid. 

Hur kändes det då när du plussade?
– Det var verkligen ett glädjebesked ändå. Det stod skrivet i stjärnorna. När vi sedan tog reda på BF visade det sig att det var den 21 maj, min födelsedag. 21 är också mitt turnummer. Så det var ett stort sign att det var rätt.

Det stod skrivet i stjärnorna

Hur var din graviditet?
– Jag älskade att vara gravid. Innan kunde mitt humör växla mycket under menscykeln och jag kunde vara mycket uppe i huvudet och fast i tankar. Men under graviditeten var det som att hela jag balanserades upp. Jag kände mig lugn och trygg i mig själv.

Amanda hade precis bestämt sig för att satsa på det egna företagandet när hon plussade på stickan. Under föräldraledigheten har hon ändå fortsatt med podden och nu ser hon också fram emot att komma igång med sin intuitive healing. ”Det är inte bara jobb för mig utan också ett syfte”, säger hon. Foto: Olivia Huerta Bratteng

Vad skönt. Kändes det lika bra under förlossningen?
– Den blev inte alls som jag hade tänkt mig. Jag hade en ganska smärtsam förlossning. Vattnet gick vid midnatt och tio minuter senare hade jag regelbundna värkar med tre minuter emellan. August hade också bajsat i fostervattnet vilket antyder att bebisen kan vara lite stressad, så vi fick komma in direkt. Från 02 på natten till 11 på förmiddagen kände jag så stark smärta att jag inte kunde ligga ner. Marcus fick hålla i mig för han trodde att jag skulle svimma vid varje värk. 

Hur hanterade du smärtan?
– Jag glömde helt bort att andas och slappna av. Egentligen ville jag göra det så naturligt som möjligt men där och då kände jag att de fick ge mig vad som helst för att dämpa smärtan. Vid 11 fick jag epidural. Från 18 krystade jag och 18.38 kom han ut. Jag minns att det första jag sa till min man var: ”Det blir bara en”. 

Det första jag sa till min man var: ”Det blir bara en”

Känner du fortfarande så?
– Nej. Redan två, tre dagar senare tänkte jag att det här kan jag ju göra igen!

Och nu har du varit förälder i mer än ett år. Hur skulle du beskriva dig själv som mamma?
– Jag trodde att jag skulle vara mycket coolare, men jag är lite av en mama bear. Jag tror att jag är väldigt beskyddande av min son, inte så att det märks utan det handlar mer om det psykologiska. Jag tänker mycket på hur jag pratar med honom så att det inte skapar negativa framtida programmeringar. Sedan försöker jag låta honom styra rodret då han är väldigt nyfiken och social. Jag försöker också att vara lyhörd och uppmärksam på hans signaler. Samtidigt är jag noggrann med vad jag förmedlar med min energi.

Amanda menar att det i föräldraskapet är viktigt att fortsätta arbeta på sig själv och ens egna mönster och sår. ”Vad ligger kvar hos dig i ditt inre sårade barn, vad har du för triggers och rädslor. Det är viktigt att se det och vara ett gott föredöme för ens barn”, säger hon. Foto: Privat/Amanda Miklin

På vilket sätt då?
– Om jag känner mig lite ur balans eller stressar runt så blir August ofta orolig och gnällig. Han snappar upp känslor hos mig som jag knappt är medveten om. Han har blivit min kompass. Då brukar jag se det som ett tecken på att ta tillbaka mig själv. Ta några djupa andetag, sjunga sånger för honom, skratta, skifta mitt eget mindset och starta om. August har lärt mig att lyssna ännu mera inåt. Jag har insett att det är få situationer som är värda att stressa ihjäl sig för att hinna till. Redan under graviditeten började jag också jobba med att sätta kärleksfulla gränser. Inför August vill jag våga säga nej och stå upp för mig själv, då hoppas jag att han ser det och tar efter.

Amanda Miklin om spirituellt moderskap

Vad tror du att din andliga sida har gett dig i rollen som mamma?
– Den har framför allt gett mig verktyg kring energimedvetenhet och vikten av att mästra sin egen energi. Genom spiritualiteten har jag också hittat tillbaka till min kärna och skapat så mycket mer harmoni i mitt liv, vilket gör att jag kan vara den bästa mamman för August.

Du pratar mycket om spirituellt moderskap, vad är det för dig?
– Att vara sann mot sig själv, vara den man är och inte vara rädd för att visa känslor. För mig är det också att vara närvarande i sig själv och att vara i samklang med sitt barn. Jag tycker att det finaste man kan ge sitt barn är total närvaro. Sedan är spiritualitet så mycket mer för mig: att ta hand om insida, utsida, relationer och självutveckling.

Har du några tips på hur man kan bli mer närvarande som förälder?
– Genom att börja se världen ur ens barns ögon. Träna på att vara här och nu och lägga undan telefonen så ofta man kan. Sedan är det viktigt att fylla på sig själv med kärlek. Vi behöver ge oss själva för att kunna ge andra fullt ut.

”Jag hoppas August kommer att se mig som kärleksfull, rolig och någon han kan prata med. Sedan får han gärna beskriva mig som knäpp, vi pratar ju trots allt om aliens i podden. Men om han kallar mig flummig är det helt okej.” Foto: David Thunander

Vilket kanske inte alltid är det enklaste. Hur gör du för att hitta tid till dig själv?
– Jag försöker ta vara på tiden på bästa sätt när August sover. Istället för att städa då ser jag till att vila, läsa en bok eller prata med en vän i lugn och ro. Ibland har min man tagit August på morgonen och då kan jag gå upp och få en stund för mig själv i början av dagen. Nu när August är äldre går jag iväg och unnar mig någon behandling, har healingsessioner och träffar vänner. Då kommer jag hem och är en mycket gladare person, partner och mamma.

Amanda Miklins tips för självkärlek och egentid

1. Våga be om hjälp av mor- och farföräldrar eller vänner.

2. Ha en tydlig kommunikation om dina behov med din partner.

3. Ge dig själv tid till att vara utan yttre intryck när du har egentid. Meditera, skriv ner manifestationer, reflektera.

4. Stäng av mobilen.

5. Ta en promenad i skogen. Trädens kraft är läkande.

6. Var närvarande i de små stunderna. När du tvättar ansiktet, dricker kaffe eller bara sitter i solen.

LÄS ÄVEN: Tvåbarnsmamman Alva bytte stadsliv mot självhushåll på landet
LÄS ÄVEN:
Anna Haag om äventyren med barnen: ”Går sällan enligt planen”