Plötslig spädbarnsdöd – så minimerar du riskerna och slipper oro

Plötslig spädbarnsdöd oroar säkert de flesta mammor någon gång under barnets första månader. Men ta det lugnt, det finns råd att följa som i princip eliminerar risken för att din bebis ska drabbas.

Är det något de flesta nyblivna mammor känner oro över de första månaderna så är det plötslig spädbarnsdöd. Denna fruktansvärda upplevelse som inte går att förhindra. Eller går det? Enligt barnläkaren Cecilia Chrapkowska kan de flesta föräldrar sluta oroa sig:

– Om man har fått ett barn som fötts när det skulle, som sover på rygg, och ingen av föräldrarna är rökare är det i princip noll risk för plötslig spädbarnsdöd, säger hon till mama men förtydligar:

– Det är big no no på att dricka alkohol och sedan samsova, och det gäller båda föräldrarna.

Just diskussionerna kring samsovning är något som stressar många mammor. Här kanske man har fått ett barn som inte alls vill sova i egen säng (de flesta!) och som vill äta flera gånger per natt (också de flesta!). Att då flänga upp och ned hela nätterna kan kännas både stressande, utmattande och onödigt.

– Det har krävts stora studier för att ens se ett samband mellan samsovning och plötslig spädbarnsdöd, så har man ett barn som inte fixar att sova i egen säng, låt det ligga bredvid. Se bara till att vara nykter och ha inga tjocka täcken över barnet, lugnar Cecilia.

"Om man har fått ett barn som fötts när det skulle, som sover på rygg, och ingen av föräldrarna är rökare är det i princip noll risk för plötslig spädbarnsdöd."

Plötslig spädbarnsdöd vanligast upp till 3 månader

Störst risk för plötslig spädbarnsdöd är det från det att barnet är nyfött tills det har blivit tre månader.

Napp kan minska risken något (skönt att tänka på när du ska vänja av 3-åringen sedan!) , men det absolut viktigaste att tänka på för att förhindra plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg. Fram till början av 1990-talet rekommenderades föräldrar att lägga barnen på mage och 1990 registrerades det högsta antalet fall av plötslig spädbarnsdöd någonsin i Sverige, hela 146 stycken.

– På den tiden tog man som läkare emot döda spädbarn då och då, men idag är det jätteovanligt. Vi är många barnläkare som aldrig har sett det, säger Cecilia och berättar att vi idag endast har 10-20 fall per år, av cirka 120 000 barnfödslar.

Andningslarm minskar inte riskerna

Trots riktlinjerna kring att sova på rygg finns det böcker som tipsar om att barnet kan ligga på mage, om det finns ett andningslarm.

– Det är en myt och helt felaktigt, förtydligar Cecilia Chrapkowska, som verkligen vill trycka på det här med att barnet ska sova på rygg.

Har man däremot fått ett för tidigt fött barn är risken för plötslig spädbarnsdöd något högre, och man får då ofta låna ett andningslarm av sjukhuset. Detta gäller även barn som fått någon infektion eller som äter medicin, då behöver man vara extra uppmärksam.

Förhoppningsvis kan barnläkarens uttalande lugna lite, även om oron fortfarande finns där i bakhuvudet. Men om du följer råden kan du sova gott i natt också mamma!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!