Nyblivna mamman Nellie, 21: ”Sluta kommentera min vikt och kropp!”

Sedan förlossningen har inluencern Nellie Andersson stressat över att försöka gå ned sina gravidkilon. Nu har hon insett att det är på grund av omgivningens påtryckningar, och har bestämt sig för att ryta ifrån.

”Ivårt samhälle fylls vi dagligen av ideal kring hur vi ska se ut och bete oss, men aldrig hade jag trott att det även fanns ideal och förväntningar på gravida kvinnor, mer än att vi ska ta oss igenom en stor utmaning. Jag trodde heller inte att förväntningarna på en nybliven mamma skulle handla om något annat än att njuta av bebistiden och lära känna sitt nya liv. Tänk så fel man kan ha!

Jag har haft tur under mina tonår. Jag är idag 21 och har inte under mina första 20 år känt en särskilt stor press på mitt kroppsliga utseende. Därför kom ännu en överraskning under graviditeten som skulle leda till att jag blev osäker och fick dåligt självförtroende. Och vad berodde det på? Jo, omgivningens förväntningar på min gravida kropp.

 Det magiska mötet!

Jag är långt ifrån ensam om att ha fått frågor som ”Är du säker på att det bara är en där inne?” och ”Hur mycket har du gått upp nu egentligen?”. Första och andra gången kändes de inte jättejobbiga att svara på, men när jag tionde gången fick frågan, började jag ta illa upp och undra varför det egentligen spelade så stor roll?

Jag ställde mig på vågen och hörde alla röster som frågat om min kropp. Men samma röster var också min tröst när jag inte längre kände mig vacker som gravid: ”Äsch, du kommer tappa alla kilon efter några veckor och se ut som förr igen. Du ska ju amma”, sa de.

”Paniken slog mig – varför går jag inte ner i vikt?”

Nu valde jag att amma, och hade tur att det fungerade. Trots det står jag här, snart tre månader efter förlossningen, och har många kilon kvar till min startvikt. Ser jag ut som förr, trots att jag ammar? Nej. Kommer jag någonsin se ut som förr igen? Förmodligen inte.

Efter förlossningen blev jag besatt av just detta, och paniken slog mig: Varför går jag inte ner i vikt?! Vad ska jag svara alla som frågar hur mycket jag har gått ner? Jag har haft så otroligt svårt att acceptera min spegelbild efter att folk har lagt sig i mitt utseende. Jag har suttit och gråtit många gånger i duschen för att jag inte vill att min man ska märka. Jag har skämts över hur jag ser ut. Varför jag fortfarande ser ut såhär.

 Trots att det kändes utlämnande valde Nellie att lägga ut den högra bilden på Instagram: ”Så här ser jag ut 2,5 månad efter förlossningen, ’trots’ att jag ammar. Jag har själv haft svårt att acceptera min spegelbild, och mycket tror jag är för att så många har lagt sig i min vikt och mitt utseende.”

Svaret är ju egentligen så otroligt enkelt och vackert: Jag har burit på meningen med livet. Jag har gått igenom en graviditet, en förlossning. Jag är MAMMA! Min kropp är resultatet och resan av en hälsosam graviditet och en liten flicka frisk som en nötkärna. DET är ju vad som är viktigast! Hur mycket man som kvinna går upp i vikt, hur snabbt man går ner sina gravidkilon, eller hur kroppen ser ut efteråt spelar ingen som helst roll.

”Våga säga ifrån när onödiga kommentarer kommer och inse istället hur stark du är”

Nu när jag äntligen kommit till insikt om detta försöker jag varje dag att intala mig själv hur stark och vacker jag är. En gravid kropp är det starkaste som finns, och en mammakropp är det vackraste som finns. Den berättar en historia och visar upp ens barns första lägenhet, som min barnmorska så fint uttryckte det.

Trots min rädsla över att visa hur kroppen ser ut idag, så var det den största lättnaden jag känt på länge när jag la upp en bild av den på Instagram. Äntligen fick jag säga ifrån, äntligen fick jag på riktigt börja uppskatta mig själv – och förhoppningsvis har jag hjälpt någon annan i min situation genom att säga ”Du är inte ensam”.

Våga säga ifrån när den onödiga kommentaren kommer om din vikt, och inse istället hur stark du är. Vi skapar LIV! Och vad skulle kunna vara vackrare än det?”

 Finns det något vackrare än att ha gett liv åt en liten stjärna?

 

Har du också ett ämne du brinner för? Skicka din läsarkrönika till minstory@mag.bonnier.se

Aktuellt just nu