Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Malin Wollin: "Om man inte varit ensam med småbarn vet man ingenting om att vara utsatt"

Alla dessa stunder. När man hellre ramlar ned för ett stup med näsan före än går ut på stan med tre barn ensam. Malin Wollin har alltid känt sig som nybliven mamma. Tills en dag.

En gång var jag en ung mamma. Men framför allt var jag en NY ung mamma. Många gånger kände jag mig som en tjugofemåring som blivit upplockad i min hemtama miljö av en helikopter, forslad långt bort och sedan blivit nersläppt hos två små barn. ”VARSÅGOD, ÖVERLEV DETTA”, ropar en man genom helikopterns flaxande vrål innan farkosten lyfter och försvinner över takåsarna. Kvar står jag och tittar förskrämt på två vildögda flickebarn som på ett par sekunder kan förvandla mitt liv till ett svettigt inferno.

Som den där engelske tokfransen som de släpper ner i djungeln, Bear Grylls. Han som sedan ska springa genom livsfarlig natur, koka orm, plocka benet ur munnen på salamandrar och klä av sig naken i iskalla floder medan han bär kläderna på huvudet. Han hade det säkert jättejobbigt med sin stackars förskrämda penis i det där iskalla vattendraget men han hade inga barn med sig. 

Om man inte har varit ensam med småbarn vet man ingenting om att vara utsatt. Jag har suttit barnvakt jättemycket, jag har jobbat på förskola. INGET kan rusta för det som komma skall. 

Visst kan man öva på att vara kravallpolis genom att springa jättehårt mot sina kurskamraters boxbollar och skrika högt. 

Visst kan en austronaut leva i en tub av stål och dricka mat ur en flaska och kissa i en annan. Men när det verkligen gäller ... 

Skräcken när 2,5-åringen försvinner in i en hiss i Spanien. När sagda barn försvinner på Kolmården och är borta i den där minuten som räcker för att föräldrar ska dö hjärtsnörpsdöden. ”KOLLA POOLEN FÖRST.”

Ständigt denna krisplan. Är de inte i vatten så har man tiden på sin sida. Om det inte är så att de är kidnappade. För det är ju oerhört vanligt. 

Klättra upp för ett berg utan utrustning, mat, vatten, syre och mobiltelefon? Kan jag väl. 

Klättra upp för ett berg med barn? Hellre ramlar jag ner för det och landar med ansiktet före på en vass klippa.

Jag minns hur jag var LIVRÄDD för att gå ut med barnen ensam. Hemma var det tryggt, där hade jag viss kontroll och även om de kunde ställa till med rysliga scener så behövde jag i alla fall inte vara rädd för att de skulle bli:Överkörda av postbilar, tåg eller stadsbussar.Ramla ner i gatubrunnar.Försvinna i folkmassor.Ramla ner i hamnbassänger. 

Min absolut största utmaning var året 2006. En dotter var 3,5 och en 2. De sprang alltid åt olika håll och vem räddar man först?

Målet var aldrig att njuta av någonting. Ribban låg alltid på att få hem dem i ett stycke. 

Att stänga den där dörren bakom sig och känna halldoften var som att få en generös dos lugnande medel rakt in i centrala nervsystemet.

Stressen var så intensiv att jag minns min andning som den hos en fisk som lagts upp på land. Alla dessa stunder. Som den i kön till Coopkassan. De yrde runt mina ben, runt, runt, runt. Snälla, snälla bli min tur. Plötsligt kände jag ett kyligt vinddrag över rumpan, två-åringen hade dragit upp min kjol och jag stod nu med hela rumpans härlighet för den långa kön att beskåda. 

Men åren gick. Jag blev äldre, barnen blev större och framför allt: de blev fler. I samma stund som jag fick fjärde barnet blev skaran lätt att hantera. Dagen innan han föddes skulle jag aldrig åka i väg ensam med tre barn. Dagen efter: tre barn? LYX!

Jag åker till stan med dem, jag handlar med dem, det känns som om världen är vårt ostron. Jag ÄLSKAR att vara en van mamma. Varför kunde man inte vara det från början?

Nu kan jag göra vad som helst, jag klarar allt. Förutom när det känns som ståupparen Jim Gaffigan beskriver saken: ”If you wanna know what it’s like to have a fourth, just imagine you’re drowning and then someone hands you a baby.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!