Gamze, 32: Älskade nyblivna mamma, du är inte ensam

Gamze Berglund, 32, mamma till Helmer, 5, och Ester, 2, skriver vackert om hur första tiden som mamma inte alltid blir som man tänkt sig.

”Älskade lilla bebis. Det känns som så länge sedan men ändå så nyligen som du låg i min mage. Magen som jag då tyckte var tung och i vägen, men som jag sedan saknade när den väl var borta. Magen som jag brukade klappa på och ibland prata med, fastän det kändes fånigt och nästan lite genant. Magen som jag hade svårt att älska när huden plötsligt skiftade i skimrande ljusrosa ränder. Ränder som egentligen bara berättade att du växte och frodades precis som du skulle där inne.

Älskade lilla bebis. Jag kommer aldrig glömma dagen då jag för första gången såg ditt ansikte och hörde skriket som följdes av ditt första andetag. Du och jag som varit ett under så många veckor, nu var du här och jag var din mamma. Tänk att jag var mamma.

Älskade lilla bebis. Inte visste jag att det skulle vara så svårt att amma dig. Att det skulle skära som vassa knivar i mitt bröst varje gång jag försökte stilla din hunger under de första veckorna, och att tårar skulle falla så att tröjan blev blöt och ögonen sved. Inte visste jag att känslan av misslyckande skulle vara så stark när du fortfarande grät av hunger, trötthet eller magont och jag inte kunde förstå vilket. Inte visste jag att jag skulle bli så arg, så ledsen och så trött på dig när du inte ville ligga i din vagn. När du ville komma upp i min famn, bli buren och vara nära. Du med dina knutna små händer, lena bebiskinder och fjuniga hår. Du som jag önskade skulle vara tyst och sova. Du som jag samtidigt längtat så otroligt mycket efter.

”Älskade nyblivna mamma, det är inte bara du som fällt tårar över att det inte blev som du tänkt dig”

Älskade lilla bebis. Tänk om jag hade vetat att det skulle bli svårt att vara din mamma. Att det skulle bli ensamt att ta hand om dig och att sorgen i mig skulle växa. Sorgen över att jag kanske inte dög som jag var, eller att jag kanske inte älskade dig tillräckligt mycket. Sorgen över att jag tänkte att det var enklare när du fortfarande låg i min mage. Tänk om jag hade vetat att mamman i lägenheten mitt över, som jag brukade se vagga sin bebis på balkongen, också kände som jag. Att så många andra mammor hade känt som jag.

Älskade nyblivna MAMMA. Det är inte bara du som fällt tårar över att det inte blev som du tänkt dig. Som behövt tid för att kärleken ska växa, som sörjt att amningen inte blev som du ville, som anklagat dig själv för att inte vara tillräcklig. Som tvivlat på om du duger, blivit rädd för tankar du tänkt och känslor du känt och undrat om du varit den enda.

Men du är inte ensam, älskade nyblivna mamma, det finns så många andra mammor som känt som du, och därför måste vi berätta. Vi måste berätta både om det fantastiska i att bli mamma men också om det svåra. ’Du och jag’ kan bli ’vi’ ihop, och tillsammans blir vi starka.”

Du kanske också behöver läsa om Amanda som drabbades av förlossningsdepression: ”Jag kunde gråta en hel dag”

 

Missa inga gripande öden eller krönikor – gå in på mama.nu varje dag!