Forskning: Att bli mamma gör dig smartare

Inte helt sällan hör vi gravida och nyblivna mammor som upplever att hjärnan känns seg som kola och att minnet är uselt - amningshjärna är ju ett myntat uttryck. Men nu kommer forskning som visar att det egentligen är tvärtom: du blir smartare efter att du fött barn.

Under och efter en graviditet händer det som bekant mycket i kroppen rent fysiskt, vilket bidrar till ökad trötthet. Detta späs sedan på under den första tiden som nybliven mamma då de flesta får betydligt mindre sömn än tidigare. Energin går ner och plötsligt är det en väldigt begränsad mängd ny kunskap som går in i huvudet, vilket bidrar till att många nyblivna mammor har en känsla av att de blivit lite "dummare" sedan de fick barn.

Men enligt forskningsresultat från 2016 är det inte riktigt så illa som det kan verka – snarare tvärtom! När den första perioden efter förlossningen är över är faktiskt mammorna de skarpaste knivarna i lådan eftersom hjärnan då stärks på flera områden; mammor får större större empatisk förmåga, lättare att föra resonemang och bättre omdömesförmåga, skriver New Scientist.

MISSA INTE: mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip

Mammor vässar sina sociala färdigheter

Bakom resultaten står forskaren i psykologi, Katherine Tombeau Cost, som själv studerade när hon var gravid och märkte hur hennes lärare förutsatte att hon inte skulle ha lika lätt att hänga med som sina studiekamrater. Attityden fick henne att börja fundera och hon fördjupade sig i studier på området, men fann inga bevis för en försämrad kognitiv förmåga hos nyblivna mammor. Däremot upptäckte hon flera fördelar. Bland annat i en studie gjord på råttor av Craig Kinsley, psykologiprofessor på University of Richmond, där man kom fram till att råttor som nyligen fått ungar hade en ökad förmåga att söka efter föda.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du SKA säga till nyförlösta mammor (som de kommer älska dig för)

Till skillnad från råttorna söker inte vi människor efter föda eller lämnar våra barn ensamma, men enligt Katherine Tombeau Cost vässar vi våra sociala färdigheter för att göra den första tiden med barnet så bra som möjligt, och detsamma gäller studier som visar att mammor har lättare att läsa av hur andra känner. En mamma har dessutom förmågan att snabbt scanna av om någon som närmar sig är en bra eller dålig person, förmodligen tack vare ökad beskyddarinstinkt.

Så, om någon tycker att du verkar virrig, eller anklagar dig för att ha amningshjärna (vilket visserligen är rätt skönt att kunna skylla på själv ibland…), är det bara att ge svar på tal!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!