Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carolina Byrmo

Amanda drabbades av förlossningsdepression: ”Jag kunde gråta en hel dag”

mamas nya blogg­stjärna Amanda Cannon, 27, bjöd in sina följare att uppleva hennes gravidlycka och vardagen i Nashville. Och i stället för att stänga ner när förlossningsdepressionen slog till, delade hon ärligt med sig av den tuffa tiden som nybliven mamma.

Amanda Cannon

Ålder: 27.

Bor: I Nashville, Tennessee, USA, men uppväxt i Hovslätt, Jönköping.

Familj: Maken Austin, 25, och dottern Ivy Anna Lynne, snart 1.

Gör: Social entreprenör, influencer på mama samt driver webbshopen Mima Kids med sin pappa.

När Amanda Cannon, Instagram-profil och ny mamabloggare (läs hennes blogg här!), sätter sig vid datorn för att göra ett inlägg den 7 oktober förra året är hon helt utpumpad. Alla reserver har tagit slut, och hon har gråtit konstant i två dygn:

”Känslan att inte kunna trösta sin gallskrikande bebis som klöser med händerna runt halsen av smärta medan jag själv bara gråter är verkligen något jag inte önskar någon, för det är så otroligt jobbigt. Man känner så mycket – trötthet, hjälplöshet, att man är en värdelös mamma för att man inte kan trösta sin bebis OCH för att man beskyller sig själv för bebisens gråt. Är det något jag ätit? Är det något jag borde märka eller se på henne som jag inte förstår? När det blir så jobbigt att det krävs all kraft inom en för att inte kasta ner sin lilla bebis i sängen för att man är så trött på att höra skriket, då är det inte roligt.”

Amanda hade läst om förlossningsdepression, men inte trott att det skulle drabba henne. Foto: Carolina Byrmo

Amandas bebis Ivy, i dag snart 1 år, var efterlängtad. Ändå blev den första tiden som hennes mamma inte alls som Amanda hade väntat sig. Hon skriver i bloggen: ”Det känns som att man inte FÅR säga så här, eller som att man är en dålig mamma som ’inte vill gosa med sitt barn’. Det ÄR gosigt och jag älskar att gosa med henne, särskilt när hon borrar in ansiktet i min nacke eller när hon sträcker armarna runt min hals. Det finns ju inget bättre! Men jag tror att jag fortfarande kanske inte känner att hon riktigt älskar mig.”

Bor med familjen i Nashville

Drygt ett halvår senare träffar vi Amanda Cannon på ett av hennes favoritställen, Café Roze. Det ligger inte långt från familjens hem i East Nashville, ett av stans hetaste områden tack vare sin hippa, kreativa atmosfär. Det vimlar av coola matställen, barer och butiker, och gatorna kantas av hus med mysiga verandor möblerade med fina gungstolar, hängmattor och lampslingor, som gjorda för att fotas.

Amanda har bott i USA i drygt tre år, först i maken Austins hemstad Oklahoma City, och nu i Nashville sedan förra våren.

– Vi längtade efter något nytt och eftersom min man jobbar i musikbranschen så passade Nashville bra.

Så här glad var inte Ivy de första månaderna i livet. Foto: Carolina Byrmo

Amanda är en erfaren profil inom sociala medier. Hon startade sin första blogg 2007, men det senaste året har inriktningen skiftat lite. Förr handlade det mycket om mode, men sedan hon blev gravid och mamma har det inte bara rasat in nya följare, hennes vanliga bilder på kläder och mode funkar inte alls lika bra längre.

– Nä, nu ska Ivy helst vara med, säger Amanda och skrattar.

"Att få barn kom som en chock"

Amanda kommer ursprungligen från Jönköping, där hon har hela sin familj. Och även om de kändes långt bort när Ivy skulle födas, så var Amanda inte orolig. Graviditeten kändes lugn och med närståendes ord om enkla, smidiga förlossningar valde hon bort bedövning, för att i stället föda på en specialklinik med inriktning på naturliga förlossningar.

När det var dags åkte de in, men efter många timmars krystande, varma bad och olika ställningar, slutade det ändå med en ambulansresa i ilfart till sjukhuset, epidural och akut kejsarsnitt. Allt gick bra, men tiden efter förlossningen blev alltså inte alls som Amanda hade hoppats. Livet med en nyfödd var inte så njutningsfullt som alla hade sagt att det skulle vara.

– Att få barn kom som en chock. Jag hade bara fått höra att det skulle bli härligt, att det skulle vara lugnt den första tiden, och att ”bebisar bara sover”. Men min bebis sov aldrig. Ivy kunde skrika sex timmar i sträck och vara helt otröstlig, berättar hon.

Amanda Cannon är uppvuxen utanför Jönköping men bor numera i Nashville. Foto: Carolina Byrmo

Då kom de mörka tankarna smygande. Hur dålig var hon som inte kunde trösta sitt barn? Tyckte Ivy ens om henne?

– Det spelade ingen roll vad jag gjorde, Ivy bara skrek och i det läget kändes det som om vem som helst hade kunnat byta blöjor och ge henne mat. Spelade det ens någon roll att jag var hennes mamma? Jag kunde gråta en hel dag och fick även svåra panikattacker då jag bara hyperventilerade.

Hade läst mycket om förlossningsdepression

Först ville hon inte oroa familjen, utan höll skenet uppe, men till slut höll det inte.

– De första veckorna tänkte jag att det var normalt att ha babyblues, men när jag efter den första månaden fortfarande grät varje dag, inte kände att särskilt mycket var härligt med att ha barn, inte kände någon vidare stark kärlek utan mest bara var arg på henne, så insåg jag att det kanske var någonting

annat. Jag hade läst mycket om förlossningsdepression under graviditeten och var lite orolig, men tänkte nog att det aldrig skulle drabba mig då jag aldrig tidigare i livet varit deprimerad.

När hon väl började prata om förlossningsdepressionen valde hon även att skriva ett inlägg på bloggen om hur hon hade känt första tiden efter Ivys födelse. Hon berättade om ångesten att inte duga som mamma, svårigheten att känna glädje, samt om oron att tappa bort sig själv mitt i allt.

"Ska jag sova ensam DÄR, mamma?!" Foto: Carolina Byrmo

Responsen lät inte vänta på sig: ”Bra att du är så öppen”, ”Åh, vad skönt att du berättar hur du haft det”, ”Jag känner likadant” och ”Det kommer bli bättre”.

Amanda läste alla svar där hon satt i soffan med Ivy på magen. De få korta stunder bebisen sov vågade Amanda inte röra sig ur fläcken. En vardag långt ifrån den hon sett framför sig.

– Att jag ens längtade efter att göra något annat fick mig att känna mig egoistisk. Jag var ju ändå mamma nu och borde vara lycklig.

"Om jag är för mig själv en stund sätter det en annan prägel på dagen"

Efter ett par månaders oro fick de veta att Ivy led av reflux, vilket gav sura uppstötningar och smärtor i magen. Hon var även överkänslig mot laktos och när de fick hjälp började Ivy snart gå från korta tupplurar till att sova ett par timmar i sträck, vilket gav Amanda kraft att leta sig tillbaka.

– Men det var inte förrän Ivy började le och skratta när hon var tre månader, som jag på riktigt kände att ”jo, hon tycker nog om mig i alla fall”, säger Amanda.

Idag är Ivy Nashvilles gladaste bebis! Foto: CAROLINA BYRMO

Amandas väg till att må bättre gick via att hon till slut valde att acceptera den nya situationen, och att försöka skapa nya, bättre

rutiner.

– Jag märker att om jag går upp lite tidigare och tränar eller tar en kopp te och bara är för mig själv en stund, så sätter det en helt annan prägel på dagen. Jag känner mig mycket starkare då.

Att skriva av sig på bloggen och känna uppmuntran från sina läsare, var också en stor anledning till att hon höll sig uppe.

– Och i dag har vi en glad bebis som sover på nätterna och jag njuter till hundra procent av att vara mamma. Jag kan tillbringa timmar med att leka tittut eller sjunga barnsånger.      Ivy är världens finaste, och det har hon ju varit hela tiden. Det jag upplevde handlade ju aldrig om henne, bara om mig.

Ville bli trendsättare

Det är först i efterhand hon förstått hur ovanlig hennes ärlighet om ångesten var.

– Många är tysta om sådant här för att inte framstå som dåliga mammor, som inte lyckas med det självklara – att ta hand om sitt eget barn. Men varför skulle jag inte berätta? Det var ju så här det var.

Ivys tuffa start känns långt borta när vi möter den lilla solstrålen. Hon tittar först lite blygt på oss, men efter bara någon minut ser hon rakt in i kameran och skrattar.

Har du någonsin tvekat inför att dela Ivy i dina flöden?

– I början funderade jag mycket på det. Själv har jag ju bara sett bebisbilder på mig i våra fotoalbum hemma, men för dagens kids kommer det vara annorlunda. De kanske är vuxna när de får syn på en gammal bild på sig själva, som re-postats av något företag, och som setts av tusentals andra före dem. Det känns absurt, men det är väl så framtiden ser ut för de flesta födda efter 2010.

Idag njuter Amanda till fullo av att vara mamma. Foto: Carolina Byrmo

Amanda ger ett väldigt tryggt intryck. Och målmedvetet. Hon berättar hur hon som 6-åring fick frågan vad hon ville bli när hon blev stor. Svaret kom omedelbart: Trendsättare!

– Hur visste jag ens vad det var!? säger hon och skrattar.

I dag har hon släppt lite på prestationskraven, och hon ångrar inte att hon delade sin svåra tid med sina läsare.

– Jag vet att många uppskattar att jag var så ärlig och jag skäms inte för det jag upplevde.

Vad säger du till den som i dag är där du var?

– Du är inte ensam och om den första perioden blir svår, kom ihåg att det blir bättre! För mig handlade det om att ta mig igenom de första månaderna. Jag blev galen när folk sa åt mig att njuta. Man behöver inte det! Man kan njuta när livet känns

lättare.

– Och skäms inte för att ta hjälp! Om man inte har familj nära kanske man har vänner som kan vara barnvakt eller komma med mat. Det kan vara så värdefullt.

Och vad säger du till den som följer dig nu när allt ser härligt ut igen?

– Glöm inte att utanför den lilla redigerade rutan som syns på Instagram ligger det skor, nappflaskor, tvätt och disk – vi är alla bara människor.

Text: Therese Hedlund

Foto Carolina Byrmo

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 7 2018. Nu finns nr 8 i butik, där vi har en exklusiv (ja, det är sant!) intervju med sexbarnsmamman Angelina Jolie!

Foto: Getty images