Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: iStock / Getty images

12 fördomar vi som flaskmatar våra barn har fått höra

Det finns många som har åsikter om flaskmatning. Här är några exempel på korkade saker vi som flaskmatar våra barn har fått höra. 

mamaredaktionen

Det finns många goda skäl till varför man gör som man gör när det kommer till amning kontra flaskmatning. När vi frågade våra följare på Instagram om de fått reaktioner från omgivningen för att de flaskmatar fick vi bland annat de här svaren. 

1. ”Varför ammar du inte? Kan du inte? Vill du inte? Varför? Det som är det mest naturliga.”

2. ”Det är för att du flaskmatar som dina barn alltid är sjuka.”

3. ”När jag inte kunde amma mer så ville en nära person passa bebisen och var så glad och uppspelt över att bebisen äntligen tog flaskan så hon kunde passa lillan. Medan jag var asledsen och försökte amma men det gick inte.”

5. ”Jag valde att inte amma eftersom jag hade en jobbig förlossningsdepression med första barnet. Den enda lite halvdumma kommentaren jag har fått (än så länge) är 'Jaså? Tar hon inte tutten?' och jag kände bara att 'Det har väl inte du med att göra…'”

6. ”När jag fick min dotter så räckte inte mjölken, så det var en självklarhet att ge min unge mat så hon blev mätt och nöjd. Många kommenterade men jag svarade ärligt 'Hellre att vi alla tre sover bra och mår bra än att vi sliter ut oss'. De sa att mammans mjölk är så viktig för immunförsvaret, men min dotter var knappt sjuk de första fyra åren…”

7. ”Fick ofta frågan varför jag inte ammade? Min amning fungerade inte och bebisen gick ner för mycket i vikt. Men fick alltid frågor om varför jag inte ammade och det skulle motiveras varför. Känns inte alltid som man vill eller ska behöva förklara oavsett skäl.”

8. ”'Varför ammar du inte? Det är det enda naturliga. Ungen kommer få så mycket problem med magen och allergier' Han har inte ett enda problem mitt barn, flaskmatning fungerar minst lika bra. Så länge bebisen äter och går upp i vikt som den ska så spelar det ingen roll vad man väljer att göra.”

9. ”'Har du redan slutat med amningen? Amma är bättre än att ge flaska. Amning ger friskare barn.' Listan kan göras lång och skuldbelägger verkligen mig som inte kunde amma alls. Det kom inte en droppe. Jag hade lust att skrika åt alla som kom med kommentarer och goda råd.”

10. ”Jag upplever det som att det undras varför jag inte ammar, fast inte direkt på ett negativt sätt. Upplever också att det liksom antas att man ska amma, som på BB för att nämna ett exempel. Men och andra sidan möttes vi av respekt för vårt beslut när vi sa att vi ville flaskmata. Frågan kom dock hur det kommer sig. Så visst får man förklara sig på ett helt annat sätt än om man hade ammat.”

11. ”'Det kommer igång'. 'Man måste ha tålamod och ge det tid'. 'Det fungerar för alla, kroppen är gjord sån'. Nej, det fungerar inte för alla. Jag kämpade i två månader med dottern, fick peta till med flaska då och då för att det skulle räcka. En dag slutade jag bara och inte en droppe mjölk kom det efter det. Med lillebror var det flaska från start men han fick ligga och titta och få i sig det lilla som fanns de två första veckorna, hur mysigt som helst och helt utan press.”

12. ”Min barnmorska var extremt emot att jag ville delamma och hade bestämt det under graviditeten. 'Inte för att delamning är negativt men om du redan har bestämt dig så kommer du ge upp direkt med amningen när det tar lite tid i början, och det är jättedåligt.'”

PS! Kom ihåg att en glad mamma = glad bebis <3 

LÄS OCKSÅ: 12 vackra bilder på mammor som flaskmatar sina barn
LÄS OCKSÅ:
Flaskmatning - bästa tipsen och råden