Foto: Shutterstock

19 saker vi som flaskmatar våra barn får höra

Det finns många som har åsikter om flaskmatning. Här är några exempel på korkade kommentarer (och några kloka!).

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det finns många goda skäl till varför man gör som man gör när det kommer till amning kontra flaskmatning. När vi frågade våra följare på Instagram om de fått reaktioner från omgivningen för att de valt (eller varit tvungna att välja) att flaskmata istället för att amma fick vi de här svaren:

1. ”Varför ammar du inte? Kan du inte? Vill du inte? Varför? Det som är det mest naturliga.”

2. ”Det är för att du flaskmatar som dina barn alltid är sjuka.”

3. ”Jag gav ingen möjligheten att kommentera eftersom jag själv mådde dåligt över det då jag ville amma, men inte klarade av smärtan och blödande bröstvårtor. Det tog två år att komma över sorgen över att det inte gick som jag hade tänkt.”

4. ”När jag inte kunde amma mer så ville en nära person passa bebisen och var så glad och uppspelt över att bebisen äntligen tog flaskan så hon kunde passa lillan. Medan jag var asledsen och försökte amma men det gick inte.”

5. ”Jag valde att inte amma eftersom jag hade en jobbig förlossningsdepression med första barnet. Den enda lite halvdumma kommentaren jag har fått (än så länge) är 'Jaså? Tar hon inte tutten?' och jag kände bara att 'Det har väl inte du med att göra…'”

6. ”Bröstmjölk är som en nyttig sallad. Ersättning som en meny på McDonalds.”

Läs också: 5 vanliga amningsproblem

7. ”När jag fick min dotter så räckte inte mjölken, så det var en självklarhet att ge min unge mat så hon blev mätt och nöjd. Många kommenterade men jag svarade ärligt 'Hellre att vi alla tre sover bra och mår bra än att vi sliter ut oss'. De sa att mammans mjölk är så viktig för immunförsvaret, men min dotter var knappt sjuk de första fyra åren…”

8. ”Fick ofta frågan varför jag inte ammade? Min amning fungerade inte och bebisen gick ner för mycket i vikt. Men fick alltid frågor om varför jag inte ammade och det skulle motiveras varför. Känns inte alltid som man vill eller ska behöva förklara oavsett skäl.”

9. ”'Varför ammar du inte? Det är det enda naturliga. Ungen kommer få så mycket problem med magen och allergier' Han har inte ett enda problem mitt barn, flaskmatning fungerar minst lika bra. Så länge bebisen äter och går upp i vikt som den ska så spelar det ingen roll vad man väljer att göra.”Läs också: 10 flaskmatningstips

10. ”Den enda som kommenterat var faktiskt sjuksköterskan som vikarierade på bvc i somras. 'Det bästa är ju att amma, men har du pratat med den andra sköterskan om det här?'”

11. ”Storebror fick ersättning från tre veckors ålder. Vanligaste kommentaren var 'Fungerade inte amningen bra eller?' Lillasyster har jag helammat i snart fyra månader. Får så galet många duktighetskommentarer från omgivningen för att jag har helammat så länge och att barn som ammar är friskare än barn som äter ersättning. Storebror är ett levande bevis på att det inte stämmer. Han är 3,5 år gammal och jag kan räkna på en hand antalet gånger han varit riktigt sjuk sen han föddes.”

12. ”'Har du redan slutat med amningen? Amma är bättre än att ge flaska. Amning ger friskare barn.' Listan kan göras lång och skuldbelägger verkligen mig som inte kunde amma alls. Det kom inte en droppe. Jag hade lust att skrika åt alla som kom med kommentarer och goda råd.”

13. ”Jag upplever det som att det undras varför jag inte ammar, fast inte direkt på ett negativt sätt. Upplever också att det liksom antas att man ska amma, som på BB för att nämna ett exempel. Men och andra sidan möttes vi av respekt för vårt beslut när vi sa att vi ville flaskmata. Frågan kom dock hur det kommer sig. Så visst får man förklara sig på ett helt annat sätt än om man hade ammat.”

14. ”Har både ammat och haft ersättning och hört negativt om båda.”

15. ”Jag ser inga problem i att folk frågar och är nyfikna på vilket sätt man än matar sitt barn på. De flesta gör ju faktiskt det för att de bryr sig om en. Sen är det ju en helt annan sak med folk som bara har 'dumma kommentarer', för det kan de behålla för sig själv.”

16. ”En väldigt gammal tant sa till mig 'Ta det lugnt, jag tror faktiskt det blir människor av flaskbarn också'. Hon visste att min mjölk inte riktigt kommit igång, vilket den sen gjorde. Men den kommentaren var precis vad jag behövde.”

17. ”'Det kommer igång'. 'Man måste ha tålamod och ge det tid'. 'Det fungerar för alla, kroppen är gjord sån'. Nej, det fungerar inte för alla. Jag kämpade i två månader med dottern, fick peta till med flaska då och då för att det skulle räcka. En dag slutade jag bara och inte en droppe mjölk kom det efter det. Med lillebror var det flaska från start men han fick ligga och titta och få i sig det lilla som fanns de två första veckorna, hur mysigt som helst och helt utan press.”

18. ”Min barnmorska var extremt emot att jag ville delamma och hade bestämt det under graviditeten. 'Inte för att delamning är negativt men om du redan har bestämt dig så kommer du ge upp direkt med amningen när det tar lite tid i början, och det är jättedåligt.'”

19. ”En amning var speciellt viktig för mig. Vi fick flaska första månaderna av olika skäl. Fick kommentarer som 'Amma är ju ändå bäst' och ”Du födde väl vaginalt” av en människa i den närmsta kretsen. Barnet var då tre veckor.”

Läs mer om:

amning

flaskmatning

barn & mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!