Del 4/4 – att föda barn i Moskva: Här tävlar vi om vems barn som är bäst

I sista delen om hur det är att föda barn och vara nybliven mamma i Moskva, berättar Olga Binder Ringquist, 33, om varför hon har en nanny och hur vanligt det är att gympa med spädbarn.

Här finns del 1, del 2 och del 3.

”Japp, jag har ett enda barn, är mammaledig och har en nanny på heltid. Antar att detta ur svenskt perspektiv anses lite konstigt och jag måste erkänna att jag själv tyckte det ett tag. Men i Moskva är det både vanligt och prisvärt med nanny.

Jag tänker inte försvara min moraliska rätt till detta nu men låt oss bara säga att det är fett värt det. Nannyn kommer vid åtta på morgonen och då har jag just ammat sista gången för natten och är rätt sliten. Jag slänger i mig lite frukost och så lämnar jag bebisen hos nannyn medan jag går och lägger mig i tre timmar. Under tiden har nannyn i uppdrag att stirra på honom medan han sover för att hålla koll på att han fortsätter andas, fixa med diverse småstädning och allmänt hålla ställningarna här hemma. Tre timmar senare glider jag in som en ny och fräsch människa vilket jag tror att alla berörda mår bättre av.

En annan sak som nannyn hjälper till med är att göra så att jag kan ta mig utanför dörren. Vi bor på fjärde våningen i ett gammalt hus utan hiss där man inte kan lämna barnvagnen i entrén på grund av barnvagnsmaffian (=onda själar som luskar ut portkoder och stjäl barnvagnar som sedan säljs på svarta marknaden). Detta innebär att jag, för att ta mig ut, först måste bära ner vagnen och sedan barnet och när jag kommer hem göra samma sak fast i motsatt riktning. Rätt skönt att få hjälp med detta med andra ord.

Olga får hjälp av en nanny om dagarna, bland annat för att kunna ta sig utanför huset.

Jag har starka misstankar om att jag hade blivit lite galen om jag inte hade haft nannyn. Då hade jag alltså varit tvungen att sitta inomhus hela dagarna, och bara tanken på det ger mig klaustrofobi. Lägg till lite sömnbrist på det så har du en färdigbakad psykos.

Ska vi baxa ned vagnen och gå en promenad Theodor?

För övrigt så råder det allmän kollektiv hypokondri i Ryssland, särskilt bland läkare, vilket även smittar av sig på pediatriken. Man överbehandlar gärna alla möjliga åkommor som egentligen inte behöver behandlas och man tillämpar ofta halvvetenskapliga behandlingsmetoder bara för att patienten ska känna att dess åkomma har tagits på allvar.

”Theo ordinerades medicinsk spädbarnsmassage, simning och en remiss till ögonläkaren!”

Theos 1-månadskontroll lades det givetvis till en del anmärkningar i journalen. Man skrev ned att han skelade med ögonen (vilket typ alla spädbarn gör tills de är 3 månader), han hade preferens för vilken sida han ville lägga huvudet (har inte alla det?) och ovanpå allt detta var han dessutom spänd (sådär som bäbisar är). Ganska normala ”åkommor” för en 1-månadsbebis med andra ord. Men man kan som sagt inte bara låta saker och ting utvecklas i sin egen takt utan Theo blev ordinerad medicinsk spädbarnsmassage, simning och en remiss till ögonläkaren!

Blir jag klok och snabb nu?
Genom att linda bebisens händer upplever den att den håller i något, och känner sig därmed mer trygg i vattnet.

Massage och simning är ju inte direkt farligt och Theo har ändå inte så mycket för sig på dagarna, så jag bestämde mig för att följa den hypokondriska läkarens råd och testa massagen. Så varje dag kl 12.00 kommer en stor tant hem till oss för att massera, göra övningar och bada Theo. Jag fick förklarat för mig att dessa procedurer kommer att leda till att han börjar krypa och gå tidigare, vilket är väldigt viktigt för ryska föräldrar. Det är alltså inget fel på honom, man bara gör det för att kunna tävla med andra föräldrar om sitt barns utveckling. De flesta ryska spädbarn får denna behandling då man vill tävla på lika villkor.

”Därefter rullas bebisen runt på en stor taggig boll för att stärka balanssinnet”

Tanten brukar börja med stretching av leder i höfter, axlar och nacke medan Theo tittar aningen skeptiskt på henne. De vita bandagen runt händerna är inte förberedelse inför boxning, utan ska tydligen göra så att bebisen känner sig mer trygg och säker då han tror att han håller i något. Man viker även ut tummen från handflatan vilket tydligen ska stimulera hjärnans utveckling på något vis.

Jag känner mig redan klokare än när jag var 2 månader.

Efter massage av mage, ben och armar är det dags för övningar där Theo får lära sig att hålla upp huvudet samtidigt som han får en taggig boll rullandes på sin rygg. Därefter rullas han runt på en stor taggig boll för att stärka balanssinnet. Det blir många taggiga bollar. Här kommer bandagen runt händerna särskilt väl till hands då det är stundvis skrämmande att hänga med huvudet upp och ner.

Bästa till sist – att få simma i 37-graders vatten tills man håller på att somna. Tanten håller huvudet med sina händer medan kroppen får göra olika mönster i vattnet. Detta för att stärka och sträcka nacken medan kroppen får slappna av och bli mindre ’spänd’.

Denna behandling utförs tio dagar i rad för att därefter upprepas när barnet är 3 och 5 månader. Nu behöver jag bara hitta föräldrar att tävla med, är det någon där ute som känner sig manad?”

Mammalivet i Moskva är inte så pjåkigt!

Stort tack Olga för att du har delat med dig av livet som nybliven mamma i Moskva. Fortsätt följa Olga och Theo på Instagram.

Nyfiken på hur det är att föda barn i till exempel USA eller Australien? Kolla in dessa sex förlossningsberättelser från utlandet! 

Missa inga intressanta reportage – gå in på mama.nu varje dag!

Aktuellt just nu