Foto: Karl Nordlund

Tvåbarnsmamman Sandra, 28: "Jag ammar min systers barn"

Hur och om du vill amma är ditt val. Sandra Uhrdin ammar till exempel sin systers bebis när hon är barnvakt.

Det är mest rimligt att använda den bebismat som finns närmast till hands när man är barnvakt åt sin systerdotter, anser Sandra Uhrdin, 28.

– Det är enklast att amma Nova, 6 månader, eftersom hon inte gillar flaska. Jag har haft så mycket mjölk att jag aldrig har behövt oroa mig för att min egen son Milo, 3 månader, blir utan mat. Det är av lättja hon har fått bröstmjölk av mig.

Hur känns det att amma någon annans barn?

– Lite lustigt faktiskt, första gången undrade jag om det kom något för jag visste inte om man släpper samma signaler till hjärnan, oxytocin är det, va? Men det fungerade fint, för hon var så nöjd så. Det känns såklart mysigast med ens eget barn.

Vad fick du för reaktioner på Instagram-bilden då du ammar båda barnen?

– Jag läste en heeel del positiva kommentarer, men även att det var konstigt och äckligt, vilket jag tycker är helt sjukt. Bröstmjölk är värdefulla droppar som jag även skulle kunna tänka mig att ge bort till prematura barn på sjukhus. För dem kan det vara livsavgörande, men då har man inte kroppskontakt och det är väl det folk reagerar på. Då tycker jag att massage borde vara något som väcker fler konstiga tankar…

Sandra med spegelbilden till syrra, Hanna Hedin, 30. Foto: @sandrauhrdin

Hur ammar man två barn samtidigt?

– Jag har bara testat att ha båda barnen på ett bord, annars är det nog enklare att ta en i taget.

Vad var din inställning till amning innan du fick barn? 

– Jag har gjort en bröstoperation och var osäker på om det skulle gå. Jag är glad att det fungerar så bra, eftersom jag alltid har tyckt att det är vackert och naturligt att amma.

Funkade amningen också med din första son, Leon, 2?

– De första två veckorna, med stora sår på bröstvårtorna, var inte alls roliga. Det gjorde väldigt ont och jag grät nog en skvätt varje natt. Det var mycket hormoner i kroppen och det enda jag ville var att sova. Jag helammade i fyra månader, sedan kände både jag och Leon att det räckte. Han fick testa på flaskan och blev både mättare och gladare, och då övergick vi till den.

Hur gick det från början med Milo?

– Väldigt bra faktiskt. Men den här gången har jag fått mjölkstockning och det var jobbigt. Det kändes som influensa och jag hade mycket frossa. Det löste sig efter tre dygn med mycket amning och massage. Nu funkar amningen bra, Milo är matglad och vågen rusar upp. Det är så mysigt när jag tittar ner på honom och får ett leende. Jag vill amma Milo i ungefär två månader till, jag saknar alla kläder som blev för små när brösten växte.

Jeansjacka, 399 kr, H&M. Halsband, 1 239 kr, Sif Jakobs. Brosch, 399 kr, Madame Bijoux Copenhagen. Ringar, 1 195–2 995 kr/styck, Emma Israelsson. Ring med rosa sten, 395 kr, Caroline Svedbom. MILO OCH NOVA: Body, stl 46–80, 299 kr, Livly. Hårband, 199 kr, Beck Söndergaard. Foto: Karl Nordlund

Hur ammar du helst?

– Jag ammar helst liggande i sängen, bara han och jag i lugn och ro, då njuter vi som mest.

Hur är det att amma på språng?

– Jag åkte buss för någon månad sedan, då Milo plötsligt blev hungrig och fick bröstet. Det kom väldigt mycket mjölk så han satte i halsen två gånger, båda gångerna sprutade det en stråle som var nära att träffa en medresenär i ryggen! Då skrattade jag och blev lite generad och hoppades att ingen såg.

Vad hade du gärna vetat innan du började amma?

– Jag visste inte att bebisen kan spy blod om den suger på en bröstvårta som har sår. Jag tänkte att Milo var döende när han gjorde det en gång i början.

Ditt bästa tips till andra som har problem med amning?

– Be barnet ta om sugtaget om det gör ont, för det är inte värt det att få sår på bröstvårtan. Och ta hjälp på BB, jag tog en massa hjälp med Leon.

Foto: Karl Nordlund 

Styling: Annika Norman 

Hår och makeup: Sara Grundén

Artikeln är publicerad i mama nr 2 2018, som finns i butik och vår app mama plus.

Foto: Christian Gustavsson

Sova gott – utan sömnmetod!

Barnpsykolog Malin Bergström lär dig hur barnet och du får bäst sömn

Så skapar du din egen sömnmetod som passar just er!

Tycker ni olika som föräldrar? Så här löser ni konflikten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!