Experten: Allt fler kvinnor upplever problem med att amma

Enligt en sifoundersökning upplever allt fler kvinnor problem med att amma. Många tycker också att stödet från sjukvården varit bristfällig.

6 av 10 kvinnor uppger att de haft problem med amningen, enligt en sifoundersökning som gjordes på uppdrag av Philips i våras. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med 2015.

Undersökningen visar också att många är missnöjda med stödet från sjukvården. Hälften av de tillfrågade hade velat få mer information om amning inför förlossningen, och drygt 1 av 5 är missnöjd med den hjälp de fick direkt efter förlossningen. 1 av 3 av de som upplevt osäkerhet var missnöjda med sjukvårdens stöd.

Foto: Saso Novoselic

– Vi ser att allt fler nyblivna mammor upplever svårigheter med amningen och därför är det otroligt viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas, säger Anette Ekström, barnmorska och professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.

Allt fler pumpar

Studien visar att drygt 1 av 5 kvinnor har känt sig tveksamma inför att amma, vilket oftast berott på att de tidigare upplevt problem. Många har även varit rädda att mjölken inte ska räcka till samt upplevt oro kring att amma offentligt.

Vill barnen inte sova? Testa vår onlinekurs Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Även om amning ofta framhävs som det bästa sättet att mata bebisar vet vi att det går minst lika bra att flaskmata, vare sig det är med egen mjölk eller ersättning.

Flaskan funkar också! Foto: BrianAJackson

Undersökningen visar att nästan 8 av 10 mammor pumpar som komplement till amningen, vilket är en ökning på 7 procentenheter jämfört med 2015. Den vanligaste orsaken till det är att kunna dela matningen med någon närstående.

Undersökningen i siffror

19% uppger att de är missnöjda med stödet från sjukvården gällande amning 

20% uppger att de känner sig tveksamma till att amma 

58% uppger att de någon gång upplevt problem med att amma 

53% uppger att de någon gång haft mjölkstockning 

5% uppger att de inte ammar sina barn

60% uppger att de övervägt att donera bröstmjölk 

4% uppger att de har donerat bröstmjölk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!