Hårda, svullna, spända bröst? Det kan vara mjölkstas, ett tecken på att mjölken är på väg att "rinna till".

Mjölkstas (ömma bröst, spända bröst)

Mjölkstas innebär att brösten blir spända, svullna och ömma, oftast under de närmaste dagarna efter förlossningen. Det är ett positivt tecken på att mjölken rinner till.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad är mjölkstas?

Mjölkstas kallas det för när brösten (i regel båda två) blir svullna, ömma och spända. Det är ofta ett tecken på att mjölken ”rinner till”, alltså ett positivt tecken; ett fysiologiskt normaltillstånd som ofta uppstår från andra till femte dagen efter förlossningen.

Det förekommer att mjölkstas uppstår även vid andra tillfällen, till exempel när amningsmönstret förändras (när man ammar mer sällan/när det har gått för lång tid mellan amningsstunderna) och i samband med att man slutar amma.

Mjölkstas brukar för de flesta klinga av efter 1–2 dygn.

Hur vanligt är mjölkstas?

Omkring 1 av 3 av nyförlösta mammor drabbas.

Vad beror mjölkstas på?

Mjölkstas beror på ökad vävnadsvätska, lymfvätska och blodtillförsel och blodvolym i brösten.

Symtom

Symtom på mjölkstas kan vara:

Spända bröst.

Ömma bröst.

Svullna körtlar i armhålorna.

Allmän sjukdomskänsla med lite feber.

Ibland har man bara ett symtom, ibland har man flera.

Hur utreds det?

Läkaren/barnmorskan/sjuksköterskan brukar ställa frågor om amningen, på vilket sätt det gör ont, hur man mår och vill ibland också titta hur det ser ut när man ammar.

Läs också: Så kan du slippa amningsproblem  

Vad gör man åt mjölkstas?

Mjölkstas brukar försvinna inom ett eller ett par dygn. Det kan underlätta att:

amma ofta och efter barnets behov.

vara mycket hud mot hud med barnet (det gör det lättare för amningen att komma igång).

använda Cottermans handgrepp, en teknik som mjukar upp området runt bröstvårtan före amning och därmed gör det lättare för bebisen att amma (Cottermans handgrepp innebär att man placerar ena handens fingertoppar jämt fördelade på vårtgården, runt bröstvårtan, och försiktigt trycker inåt, mot bröstet, precis före amning).

mjölka ur för hand.

vid behov ta smärtstillande läkemedel. I första hand rekommenderas ibuprofen (som finns i till exempel Ipren), men också paracetamol (som finns i till exempel Alvedon).

Läs också om: 

Mjölkstockning 

Såriga bröstvårtor 

Svampinfektion vid amning 

Smärta vid amning 

Källor:

Gerd Almquist–Tangen, barnsjuksköterska och distriktssköterska med lång erfarenhet inom barnhälsovården, framför allt bvc, arbetar som barnhälsovårdsutvecklare i Region Halland, är medicine doktor (har disputerat om små barns hälsa, tillväxt och nutrition) och ingår i Nationella amningskommittén.

Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare inom den ideella föreningen Amningshjälpen.

Bröstkomplikationer i samband med amning, ett regionalt

vårdprogram från Stockholms läns landsting.

Texter om amningskomplikationer på Internetmedicin.se (en webbplats riktad till läkare och sjuksköterskor), skrivna av Gerd Almquist–Tangen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!