Ett barn som är 15 månader behöver mer näringsämnen, som till exempel järn, som inte finns i bröstmjölk, eller inte i tillräcklig mängd. Foto: Shutterstock

Barn som bara vill amma

Sonen vill bara amma, inte äta "riktig mat". Vad kan man göra? Barndietist Sara Ask tipsar bland annat om plockmat.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Min son vill bara amma, inte äta mat

Snälla, ge mig ett råd. Jag har en son som är 15 månader. Han vill inte äta mat, han vill bara amma. Jag försöker lura honom med vattenlek medan jag stoppar i honom lite. Han har ingen favoritmat och han har aldrig suttit vid matbordet och ätit som andra barn gör.

På sista tiden har jag märkt att han inte dricker så mycket, och inte heller kissar och bajsar så mycket. Jag är orolig för att han inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Han följer sin kurva. Ska jag sluta amma? Finns det vitaminer för så små barn?

/Elena

Barndietist Sara Ask: Många barn i din sons ålder uppskattar plockmat

Sara Ask, barndietist. Foto: Maria Annas. Foto: Maria Annas

”Det kan finnas många olika orsaker till att ett barn inte äter. Du skriver att din son följer sin kurva och det är jättebra, det innebär att han får i sig tillräckligt mycket energi från bröstmjölken för att hålla vikt och växa på längden. Men han är nu så stor att hans kropp kräver mer av andra näringsämnen, som till exempel järn. Därför är det viktigt att få honom intresserad av vanlig mat.

Det kan vara som du skriver, att han är så nöjd och belåten på bröstmjölk att han inte förstår vitsen med annan mat. I sådana fall kan man behöva trappa ner på bröstmjölken för att ge utrymme för annat. Men eftersom han har börjat kissa och bajsa mindre är det första du bör göra att kontakta bvc- sjuksköterskan för att utesluta andra orsaker till din sons olust för mat. Vissa barn har svårt för andra konsistenser än bröstmjölk, upplever obehag på grund av födoämnesallergi eller har någon sjukdom som gör att de inte vill äta. Då behöver man råd från till exempel läkare, logoped och/eller dietist.

Även om det inte finns någon direkt orsak till problemen kan det vara bra att få råd av en dietist om hur måltidssituationen kan göras så lockande som möjligt. En dietist kan också bedöma om det finns behov av kosttillskott.

Många barn i din sons ålder uppskattar plockmat som de styr över själva, och att äta samtidigt med övriga familjen. Vissa barn kräver ”vuxensmaker” som fetaost, oliver och liknande för att de ska tycka att det är mödan värt att äta, andra vill ha milda smaker.

Det lönar sig sällan att truga barnet. Däremot kan man väcka barnets intresse för mat genom att ”stjäla” någon liten munsbit från barnets tallrik och säga ”Min!” Men som sagt, diskutera med bvc först, så att du vet att allt är i sin ordning.

Läs också: BLW-metoden – perfekt för barn som inte gillar puré

Artikeln publicerades i november 2012.