Behöver bebisen dricka vatten för att inte bli uttorkad – även om man ammar? Amningsrådgivaren svarar.

Ge vatten till en bebis som ammar? Amningsrådgivaren svarar

Behöver spädbarn dricka vatten? När solen steker är det lätt att känna att ens bebis kanske blir uttorkad om den "bara" ammar eller får ersättning. Amningsrådgivaren Marit Olanders svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Bör jag ge min 5-månaders vatten?

Kan jag i så fall ge honom vattnet ur nappflaska, eller riskerar det att konkurrera med amningen?

Elina

Amningsrådgivare Marit Olanders svarar:

Det är klart att du kan ge honom lite vatten att smaka på om han vill, nu när han snart är 6 månader, men i så fall som ett så kallat smakprov och inte som vätskekälla. Barn under 6 månader klarar sig bra på vätskan i bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning även om det är varmt. Vatten tar onödig plats i magen och näringsbalansen blir fel. Stanna hellre i skuggan eller lätta på klädseln för att hjälpa barnet att reglera värme. En del barn kan vilja ammas/dricka oftare än vanligt.

Människans mjölk är väldigt utspädd och har högt vatteninnehåll jämfört med andra djurarters mjölk. Bland annat därför behöver man inte ge extra vatten, även om det skulle vara varmt.

Marit Olanders är amningsrådgivare och författare till boken "Amning i vardagen".

LÄS OCKSÅ: Så påverkas bröstmjölken av det man äter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!