Fyrabarnsmamman Victoria, 25: "Jag har ammat i över sex år"

Hur och om du vill amma är ditt val. Victoria Vettainen ammar till exempel fortfarande sin 3-åring, och har i perioder ammat flera av sina barn samtidigt.

Amning är helt fantastiskt, konstaterar Victoria Vettainen, 25, som nu ammar sitt fjärde barn.

– Jag har ammat nästan konstant sedan mitt andra barn föddes för 6,5 år sedan. Mina bröst är matbehållare fästa på min kropp just nu. Jag har inga problem med att amma var som helst, när som helst, det är ju bara mat.

Hur länge vill du amma din yngsta, Evelina, som snart är 3 år?

– Tills Evelina inte vill amma mer. Jag ammar henne fritt alla dygnets timmar, säkert femton till tjugo gånger om dagen. Min näst yngsta, Oliver, 3,5 år, är också väldigt fäst vid mina bröst och lägger gärna handen på bröstet som nedvarvning. För ett par månader sedan började han tappa tekniken och då fick vi sluta, men innan det ammade han sporadiskt vid läggning.

Hur var det egentligen att ha två barn som ammade samtidigt?

– Det var lite trångt, men väldigt fint och mysigt. Oliver låg och klappade på sin syster, det var som att de hade något gemensamt bara mellan de två. Det var också väldigt praktiskt att kunna ge honom den närheten när lillasyster föddes, dels för att minska syskonrivaliteten, och dels för att han fick fortsätta vara min lilla Oliver.

Har du fått reaktioner på hur du ammar?

– Det har väl hänt att någon har ifrågasatt om vi inte ska sluta snart, med hänvisning till "stort" barn, då brukar jag starta en diskussion och tala om amningens fördelar.

Hur ammar du helst?

– Jag bar ofta Evelina i en ergonomisk bärsele tidigare, att kunna amma i farten är guld värt när man har flera barn. Vi behövde inte panikamma innan vi skulle gå ut, det var bara att sätta henne i selen och amma på vägen. Annars ammar Evelina allra helst sittande i mitt knä.

Vilken tandem-amning! Foto: @mammavixx

Du använder uttrycket flexiboobs på Instagram, vad är det?

– Det handlar om att man har flexibla och mjuka bröst så att man kan amma i de mest konstiga ställningar.

Minns du en unik amningssituation?

– När jag var hos tandläkaren för några månader sedan tog jag med mig Evelina i vagnen. När vi kom fram vaknade hon och var ledsen eftersom hon inte hade sovit färdigt. Då fick hon ligga på min mage och amma och sova i en timme medan jag lagade en tand.

Finns det något med amning som du inte visste innan, som du gärna hade vetat om?

– Att det gör ont i början. Jag fick en chock när det uppstod blåsor och började svida när jag fick mitt första barn. Jag önskar också att jag hade vetat hur viktigt det är att äta och dricka ordentligt, för det var bland annat det som gjorde amningen svår med första barnet.

Victoria menar att hon har flexi-boobs. Flexibla bröst som kan ammas hur som helst. Foto: mammavixx

Hur gick det med amningen med de första barnen?

– Med mitt första barn fungerade inte amningen mer än fyra månader. Jag stångade mig blodig över att kunna amma och sörjde vår nästan uteblivna amning i flera år. Hon föddes med en infektion och hade därför inte ork att amma. När amningen väl kom igång gick det trögt, dels för att hon var van vid att få ersättning ur kopp, och dels för att hon inte orkade eller ville kämpa för att få ur bröstmjölken. Dessutom blev jag stressad av vårdpersonal att klocka amningen och ge mer ersättning än vad som behövdes, vilket i sin tur gjorde att mjölken sinade. Med de andra tre barnen har amningen fungerat problemfritt från dag ett.

Ditt bästa tips till andra som har problem med amning?

– Våga fråga om hjälp! Det finns amningsmottagningar och fantastiska grupper på Facebook där man kan be om hjälp. Men krångla inte till det mer än nödvändigt, ändra inte amningsmönstret bara för att du har läst eller hört att man borde göra si eller så. Lita på din egen magkänsla.

Skjorta, 299 kr, Lindex. Halsband, 3 290 kr, Drakenberg Sjölin. Jeans, 399 kr, Lindex. Evelina: Tröja, stl 98–116, 149 kr, Åhléns. Jeans, stl 68–92, 129 kr, H&M. Foto: Karl Nordlund

Hur känns det att vara amningsfri längre fram?

– Det kommer garanterat kännas tomt och ovant men jag är nyfiken på att lära känna mig själv utan att vara gravid eller ha amningshormoner i kroppen, även om jag inte längtar efter

att sluta.

Foto: Karl Nordlund 

Styling: Annika Norman 

Hår och makeup: Sara Grundén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!