Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Asabea Britton ammade sin systers barn: ”Mysigt och praktiskt”

Amning är ett ämne som ofta väcker starka känslor. Och när barnmorskan Asabea Britton la ut en story på sin Instagram om att hon ammat sin syster Opokuas nyfödda barn var det många som reagerade.

För mama berättar systrarna mer om känslorna, varför det inte är någon stor grej, och om fördelar och eventuella nackdelar att amma ett barn som inte är ens eget.

Barnmorskan Asabea Britton, som vi lärt känna genom hennes folkbildande Instagram-konto, berättade att hon vaktade sin syster Opokuas (som är doula och hypnobirthinginstruktör) bebis – och då även kunde amma om bebisen behövde mat. Storyn på Instagram väckte diskussion hos följarna – och mycket handlade om normer. Många reaktioner var positiva. Bland annat kommenterade Nour El Refai: ”I arabvärlden kallas det mjölksyskon. När man ammat en annans barn är den mjölksyskon med ditt barn. Kärlekshandling”.

Kan ni berätta mer om reaktionerna sedan ni pratat om det här på Insta? Och vad tänker ni om dem?
Asabea Britton: ”Jag nämnde för några år sedan att vår andra syster hade ammat mitt äldsta barn och gjorde en liten poll på om folk kunde tänka sig att göra det eller inte. Reaktionerna jag fick då var många, de allra flesta var då mycket skeptiska till tanken vad jag minns. När jag delade det denna gång att jag ammat Opo's son så var reaktionerna igen många men övervägande positiva. Även från de som inte kunde tänka sig att göra det själv så var det många som började reflektera kring varför inte egentligen. Det har varit många och givande diskussioner och jag har verkligen uppskattat den trevliga och tillåtande tonen från alla som skrivit till mig. Kanske att det hänt något kring synen på amning under dessa fyra år sen jag skrev om det sista.”

https://www.instagram.com/p/CbuF-BnjWqL/

”Fick absolut mest positiva reaktioner”

Opokua Britton: ”Jag fick absolut mest positiva reaktioner. Många som hade eller kunde tänka sig att amma andras barn, samt några som skulle låta någon amma sitt barn. Men även en hel del som sa att de initialt kände sig skeptiska, men att de egentligen inte visste varför då det faktiskt verkar väldigt praktiskt. Fick bara ett svar av hundratals som var blankt NEJ.”

LÄS MER: Opokua Britton har fått sitt andra barn: ”Aldrig varit så stolt” 

Hade du förväntat dig någon särskild respons när du svarade på den där läsarfrågan?
Asabea Britton:
”Jag hade faktiskt inte tänkt berätta att jag ammat honom just för att jag inte riktigt pallade ta emot den negativa respons jag trodde jag eventuellt skulle få. Men så berättade Opo det på sin story och då var det ”out there” och jag delade vidare. Jag hade förväntat mig många reaktioner för att amning väcker känslor. Men hade inte förväntat mig en sån positiv och öppen respons.”

Varför tror ni är det är så känsligt?
Asabea Britton:
”Det är ovana bara. Att det faller utanför den svenska normen. När något är ovant så kan det uppfattas som avvikande, fel, negativt eller bara märkligt. Jag jämför det med ovanan att se barn, som inte längre är bebisar, amma här i Sverige. Det är inte särskilt vanligt och det är lätt att då lägga till negativa associationer till det. Dessutom spelar det in att amningen för många ses som något väldigt intimt mellan mamma och barn, flera skrev att de hade blivit svartsjuka om någon annan ammat deras barn. Det kan även finnas en hel del sorg, dåligt samvete och en komplicerad relation till amning som gör tanken på att någon annan ammar ens barn eller att man ammar någon annans barn ses som väldigt främmande. 

Opokua Britton: ”Jag tror det handlar om en kombination av ovana, då det inte hör till normen i dagens svenska samhälle, men även att individsamhället som gjort att många känner att man ”äger” sitt barn och man känner sig hotad av att barnet skulle få ett superstarkt band till någon annan. Flera skrev att de skulle bli svartsjuka och/eller att amning kändes som något speciellt bara mellan barnet och den. Flera mammor vittnade om liknande känslor kring flaskmatning. En känsla som de inte tycktes dela med sin manliga partner. Sist men inte minst tror jag sexualiseringen av kvinnokroppen, inte minst brösten, spelar en viss roll.”

”Kändes som att amma en av mina söner”

Asabea, hur är det att amma sin systers barn?
Asabea Britton:
”Mysigt och praktiskt att kunna lugna honom lätt. Inga konstigheter egentligen. Kändes som att amma en av mina söner. ”

Opo, hur känner du när din syster ammar ditt barn? Och skulle det vara någon skillnad om det var en person du inte kände så väl?
Opokua Britton:
”Det kändes tryggt och väldigt praktiskt. Jag vet ju att det är det absolut bästa sättet att trösta honom, ofta det enda sättet och då är det ovärderligt att få hjälp med det när jag själv inte är på plats. Jag hade inte känt mig bekväm med någon jag inte kände så väl. Då finns ju inte tilliten där som är så viktig. Med min syster så ser jag ett väldigt stort värde för mig, henne och mitt barn i att de får en fin och bra relation. Jag tror amning kan vara en del i att skapa det. Det är ju inte relevant med en okänd person.”

https://www.instagram.com/p/CbuXjwiMI4o/?hidecaption=true

”Jag har donerat litervis med mjölk”

Var det här första gången eller har någon av er ammat annat barn eller låtit någon annan amma ert barn tidigare?
Asabea Britton:
”Ja, vår äldsta syster har som sagt ammat min äldsta son vid något tillfälle. Vi fick barn 12 dagar isär nämligen. Sen blev jag nyligen påmind om att min kompis faster försökte amma min son när vi var i Gambia. Hon gör tydligen det till alla familjens barn, haha. Kändes helt okej för mig men tror inte min son ville om jag minns rätt. Han var ju typ nio månader då så då kan de bli mer kräsna. De allra minsta är mer villiga att tacka och ta emot.”

Opokua Britton: ”Det var första gången något av mina barn ammades av någon annan. Med min dotter var det aldrig aktuellt. Tror inte någon av mina syrror ammade under tiden hon ammades och hittills har ingen bett mig amma deras barn. Men jag har donerat litervis med bröstmjölk.”

Så viktigt att alla är med på det om man ska göra detta eftersom det ändå är en intim och känslig handling för många.

Förutom det rent praktiska, ni är ju båda medicinskt utbildade. Vad finns det för fördelar och eventuella nackdelar att amma ett barn som inte är ens eget? 
Asabea Britton:
”Jag har inte tagit del av någon forskning kring detta men jag tänker mig att nackdel kan ju vara om det inte sker utan samtycke eller om någon av parterna blir påverkad negativt emotionellt. Så viktigt att alla är med på det om man ska göra detta eftersom det ändå är en intim och känslig handling för många. 

Sedan är det som med nära kontakt med små barn annars att man bör ta åtgärder för att inte smitta barnet om man nu bär på någon infektion. Om det är ett barn som har någon allergi som kan föras över i bröstmjölk så är det ju också något att ta hänsyn till så klart. Man ska också veta att mjölkens sammansättning anpassas efter barnets ålder och individen som ammar. Så min mjölk är inte densamma som Opo's mjölk. Men någon enstaka gång tänker jag inte ska vara nåt problem. 

Positivt tänker jag kan vara att ta del av någon annans antikroppar i bröstmjölken, ren spekulation där. Det kan även stärka det emotionella bandet mellan barnet och den som ammar. Det kan även innebära en avlastning för den ena parten vilken kan gynna dennes psykiska välmående. I länder och i situationer där man inte har tillgång till ersättning och ett barn av någon anledning inte kan amma på sin mamma så kan amning av en annan kvinna vara livräddande ju.”

LÄS OCKSÅ: Clara Lidström vill bryta tabut att amma större barn: ”Ett problem” 

LÄS OCKSÅ: Bröstmjölken – hur påverkas den av vad mamman äter och dricker?