mamas moderna amningsguide – för dig som vill amma

Mysigt och ”heelt naturligt”! Eller kaotiskt, smärtsamt och tårfyllt. mama hjälper dig som har amningsproblem att lyckas med hjälp av vår moderna amningsguide!

Små, rynkiga och hjälplösa kommer de till oss. Man kan tro att den tuffaste biten är över när man gått igenom både graviditet och förlossning, men för många är nästa grej – att se till att det lilla knytet får i sig mat – minst lika jobbigt. Att ha amningsproblem är inget ovanligt.

”Är det inte helt sjukt att de måste LÄRA sig att äta?! Hur kan vi människor vara så framstående och välutvecklade trots att det här med att mata vår avkomma är svårt? Hur har mänskligheten överlevt?”, skriver mamman Gordana i ett mejl till mama.

Många som vill amma har problem i början. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock

Elton skrek hela tiden och vi visste inte vad vi skulle göra, berättade tv-stjärnan Anna Brolin (i mama nr 12 2015) när sonenförsta  var nyfödd och det skulle ammas.

– Varför har ingen sagt det här innan, kände jag? Så ont trodde jag INTE att det skulle göra. Och Elton var inte alls nöjd.

50 procent har amningsproblem

Anna och Elton är inte ensamma om att ha problem med amningen. I en stor Sifo-undersökning som bröstpumpstillverkaren Philips gjorde nyligen uppgav 50 procent av alla ammande nyblivna mammor att de hade problem med amningen. Lika många upplever enligt samma undersökning att informationen de fått om amning varit otillräcklig. Det suger.

Du som mamma har rätt till bra och riktig information om amning, så att du kan välja vad som är värt att kämpa för. Endast du kan bestämma om du vill amma eller inte, om du vill kämpa jättemycket för det, eller inte alls. Att ge sitt barn ersättning duger lika bra! 

Ingen ska ifrågasätta ditt val, vad det än är. Det viktigaste är att ditt barn får mat, och att du får mata det precis hur du vill.

Experternas bästa amningstips

För de som vill amma önskas mer kunskap och hjälp. För så himla ”naturligt” är det verkligen inte för de allra flesta.

mama har tagit hjälp av Sveriges främsta amningsexpertis och ger dig den ultimata guiden för att lyckas med amningen.

Marit Olanders, amningsexpert och författare till boken ”Amning i vardagen”, tycker det är sorgligt hur dålig information nyblivna mammor som vill amma får från vården.

– Det är lite av ett lotteri vad du får för information. Det finns alldeles för många mammor som får alldeles för lite, otillräcklig och felaktig information. Många invaggas att tro att amningen kommer sköta sig själv och blir förvånade när det inte gör det. För de allra flesta kommer amningen inte i gång av sig själv, utan det är något som du, tillsammans med ditt barn, måste lära dig. Det är en minoritet som inte har problem med amningen. Tyvärr går det inte alltid att lita på att BVC, som de flesta vänder sig till i första hand, kan erbjuda rätt hjälp.

Amningsproblem är inget ovanligt i början. Foto: iStock

Specialistbarnmorskan Gunilla Holland arbetar på Amningscentrum på Södersjukhuset i Stockholm. Till henne kommer många mammor som har problem med smärta, återkommande mjölkstockningar och för att bebisen inte går upp i vikt. De allra flesta kan med hjälp av rätt information och teknik få en fungerande amning. Hon tycker att vi borde prata om brösten och dess funktioner redan i skolan.

– Sedan är det MVC:s ansvar att ge mammor som vill amma information om amning. Men där brister det ofta, MVC borde informera om amning mycket, mycket mer, flera gånger.

Samhället måste stötta amning

Även Marit Olanders tror på att utbilda folket runt omkring, inte bara de ammande mödrarna.

 – Om samhället var medvetet om amning så skulle det göra stor skillnad. Det stöd för amning som fanns i Sverige när jag fick mitt första barn på 90-talet finns inte längre. Samtidigt har flask- och ersättningsföretagen blivit mycket mer aggressiva i sin marknadsföring och sprider osäkerhet kring amning.

Hur pratar man om amning utan att sprida ”amningshets”?

– Det finns både amnings- och ersättningshets, och båda grundar sig i okunskap. Det behövs också öppenhet. Alla kvinnor ska få bestämma över sin egen kropp, och bli respekterade för det, fortsätter Marit.

Så hur ska man göra då om man vill amma men känner att man vill ha mer kött på benen?

 – Det är bra om man läser på innan, det finns så mycket man hör som inte stämmer, säger Gunilla.

– Babybaby.se är en jättebra sajt med en hel del information som jag tycker är bra. Jag kan även rekommendera boken ”Amning i dag”, den är lättförståelig. Ett bonustips är att googla på ”laid back breastfeeding” som är en bra amningsposition.

LÄS MER: Experterna slår hål på de 8 vanligaste myterna om amning.

Om du vill veta mer om amning:

1. Gå en amningskurs. Googla ”amningskurs + stad” för att se utbudet nära dig.

2. I anknytning till många BBbb finns det amningsmottagningar där du kan få proffshjälp och svar på dina frågor.

3. Ideella Amningshjälpen erbjuder gratis, personlig rådgivning. De finns på Facebook (Amningshjälpens slutna grupp) eller på amningshjalpen.se (där finns också massor att läsa om amning!).

4. På Vårdguiden (1177.se) finns en hel del information, sök på amning så får du upp massvis med artiklar.

5. Bloggen Sagogrynet (sagogrynet.wordpress.com) är en guldgruva för dig som vill läsa mer om amning.

6. Det finns många bra böcker om amning, till exempel ”Amning i vardagen” av Marit Olanders.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!