Dricka alkohol när man ammar?

Kan man dricka alkohol och amma? Hur mycket av alkoholen går ut i bröstmjölken? Amningsexpert Marit Olanders svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Alkohol och amning, hur går det ihop? Enligt Livsmedelsverket är ett till två glas vin (eller motsvarande) en till två gånger i veckan okej. Åtminstone om man ser till mängden alkohol i bröstmjölken.

Förstås är det viktigt att det finns en nykter person som har huvudansvaret för barnet. Men vad gäller för den som ammar? Hur mycket av alkoholen passerar över i bröstmjölken?

LÄS OCKSÅ: Så påverkas bröstmjölken av det man äter och dricker

Marit Olanders, amningsrådgivare och förskollärare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

Vi hörde av oss till Marit Olanders, amningsrådgivare, förskollärare och författare till boken "Amning i vardagen", för att få svar:

Kan man dricka alkohol och amma?

"Om en ammande mamma dricker ett till två glas vin eller öl innehåller hennes blod och bröstmjölk några tiondelar promille alkohol. Det är ytterst små mängder. Lika små mängder finns naturligt i fil och juice. Lättöl får innehålla runt 2 procent alkohol, det vill säga 100 gånger så mycket.

När barnet får i sig mjölken går den in i barnets matsmältningssystem och alkoholen späs ut ytterligare.

Livsmedelsverkets rekommendationer kring amning och alkohol ser ut som de gör eftersom det inte finns något som tyder på att de små mängderna alkohol i mjölken av ett enstaka glas vin eller öl kan skada barnet.

Det kan finnas andra anledningar till att ta det lugnt med alkohol under småbarnstiden, som att uppmärksamhet och impulskontroll försämras, och man bör inte samsova med spädbarn när man har alkohol i kroppen. Men det gäller alla, oavsett om man ammar eller ej.

Att dricka medan man är gravid är en annan sak, eftersom barnets blod då får samma alkoholhalt som mammans blod."

Marit Olanders är amningsrådgivare och författare till boken "Amning i vardagen".