Kock, servitris och lärare är bara några av alla erfarenheter du kan lägga till på CV:t som mamma.

14 nya ”yrken” du får när du blir mamma (vare sig du vill eller inte)

När vi får barn kan vi inte bara lägga till ordet ”mamma” när vi beskriver oss själva. Nej, plötsligt blir vi grymma på massa yrken som vi aldrig ens provat på förut – eller bett om att få!

1. Fotograf

Alla dessa bilder vi plötsligt börjar ta hela tiden. På exakt samma objekt dessutom.

2. Kock

Som småbarnsföräldrar fokuserar vi inte direkt på de mest kulinariska upplevelserna, men vi är grymt skillade på att trolla fram middag varje dag. För att inte tala om helgerna och loven då vi lätt utfordrar en hel familj sex gånger om dagen (om vi räknar in alla mellanmål)!

3. Servitör

Det tar ju några år innan barnen själva fattar att de ska plocka med sig tallriken till diskbänken. Tills dess både dukar vi fram och dukar ut.

4. Lokalvårdare

Hur många gånger i veckan åker dammsugaren fram? Eller fönsterputsen för att gnugga bort kladdiga handavtryck på speglarna? För att inte tala om stekpannor som ska diskas och tvättmaskiner som ska plockas ur.

5. Frisör

Alla barn går inte med på att bli klippta av en främling, så vi tar självklart fram saxen och leker frisörer. Tur att den där sneda, lite för korta, luggen växer ut fort…

6. Stylist

Varje dag, vecka ut och vecka in, i flera år, är det vi som väljer kläder åt barnen. Och klär på dem. När de börjar få en egen smak är vi lyhörda och springer fram och tillbaka mellan garderoben och ungen med nya outfits.

7. Sjuksköterska

Hur många stickor har vi plockat ur små barnhänder, och hur många knän har vi plåstrat om?

8. Projektledare

Är gympapåsen packad? Vem ska ha matsäck idag? Har bebisen några blöjor kvar? Vad ska vi äta till middag? Finns det present till klasskompisens kalas? Är det något vi mammor blir (oftast utan att ha bett om det) så är det familjens projektledare. (Och det är helt okej att säga upp sig!)

9. Chaufför

Balettklasser, fotbollsträningar, körövning, ridskola. Ju äldre barnen blir, desto fler aktiviteter behöver vi köra runt till.

10. Skräddare

Även om man aldrig hade sytt i en knapp innan barnen kom tar man numera saken i egna händer och försöker tråckla ihop utslitna byxknän.

11. Terapeut

Är det något vi förvandlas till när vi blir föräldrar så är det terapeuter. Hur ofta har vi inte försökt förstå oss på en skrikande 8-månaders? För att inte tala om de otaliga gånger vi lyckats lugna en tok-arg 3-åring.

12. Eventfixare

Hur många kalas arrangerar en mamma under en livstid, egentligen?

13. Fredsmäklare

Som förälder har man ju medlat i både ett och tusen bråk mellan syskon eller det egna barnet och dess vänner.

14. Lärare

Någon mer som plötsligt blivit väldigt duktig på huvudräkning sedan barnet började få läxor?

Dags för en ny karriär, kanske? Förhoppningsvis är din partner precis lika grym – då kan ni bli kollegor!

Skämt å sido, proffsen inom dessa yrken är förstås BETYDLIGT mycket bättre än vi mammor som tilldelats uppgiften. Å andra sidan, finns det någon som är bättre på att hålla tusen bollar i luften än en morsa? DET är något att lägga till CV:t!

Du kanske också vill läsa om 2-åringens 10 budord vid middagsbordet?
Eller om skillnaderna mellan att ha små och stora barn! 

Aktuellt just nu