Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi älskar friheten som det innebär att åka runt och få uppleva så mycket som vi gör samtidigt som vi har tryggheten och hemmet med oss, berättar Sofia som nu lever vanlife med kärleken Anton och dottern Liv.Vi älskar friheten som det innebär att åka runt och få uppleva så mycket som vi gör samtidigt som vi har tryggheten och hemmet med oss, berättar Sofia som nu lever vanlife med kärleken Anton och dottern Liv.Vi älskar friheten som det innebär att åka runt och få uppleva så mycket som vi gör samtidigt som vi har tryggheten och hemmet med oss, berättar Sofia som nu lever vanlife med kärleken Anton och dottern Liv.
1 AV 2
Vi älskar friheten som det innebär att åka runt och få uppleva så mycket som vi gör samtidigt som vi har tryggheten och hemmet med oss, berättar Sofia som nu lever vanlife med kärleken Anton och dottern Liv.
2 AV 2
Foto: Ulrika Malm / SVT

Nu lever ”Tacoparet” vanlife med bebisen: ”Vi älskar friheten”

Paret Sofia Lindhe och Anton Pehrson är vana vid vanlife – och visst minns vi när de rullade in med en van i sista avsnittet av ”Gift vid första ögonkastet”? 

Nu har de flyttat in i husbilen igen på obestämd tid – den här gången med nyfödda dottern Liv. Just nu befinner de sig bland de norska fjordarna.

– Det känns som att vi har ”hittat hem”, säger Sofia.

De blev ”tacoparet” med hela svenska folket efter att de klickade i tv och båda älskade tacos. ”Ni kan kalla oss tacofamiljen” skrev de sedan skämtsamt i det Instagraminlägg där de berättade att de skulle bli föräldrar – och i slutet av april kom dottern Liv till världen. Nu har hela familjen gett sig ut på vägarna med husbilen ”Solstrålen” för att cruisa bland fjordarna, berättar Sofia Lindhe.

Ni har packat Solstrålen på obestämt tid, så spännande! Hur trivs lilla Liv i er van?
– Liv verkar trivas väldigt bra! Hon somnar nästan direkt när vi börjar rulla vilket är tur för oss för att det blir en del bilåkande.

Hur mår ni och hur ser dagens och helgens schema ut?
– Vi mår superbra! Det känns som att vi har ”hittat hem”. Vi älskar friheten som det innebär att åka runt och få uppleva så mycket som vi gör samtidigt som vi har tryggheten och hemmet med oss. 

– Just nu är vi knappat in vad som GPS:en säger är Norges vackraste berg och vi har knappt tre timmar kvar tills vi är framme. Vi får se om vi lyckas ta oss hela vägen i dag eller om vi behöver stanna längst vägen över natten, det får Livs kvällshumör styra. Hur resten av helgens schema ser ut vet vi inte än, vi tar det timma för timma och ser vart vi hamnar!

Sofia och Liv och den magiska utsikten.Sofia och Liv och den magiska utsikten.Sofia och Liv och den magiska utsikten.
Sofia och Liv och den magiska utsikten.

Är ni båda lediga eller jobbar Anton på distans?
– Anton jobbar på distans måndag till onsdag från Solstrålen, vår van, och är föräldraledig resten av veckan vilket är så skönt! 

Det är otroligt vackert där ni är! Filmar och fotar ni allt själv?
– Vi instämmer, det är verkligen vykortsvackert! Ja - det gör vi. Vi är ett bra team för att Anton är tekniknörd och håller i den biten medan jag tycker att det är väldigt roligt att vara kreativ och ta fina bilder. 

Har ni planerat exakt vart ni ska eller hur tänker ni?
– Egentligen inte.. Vi hade ett tydligt resmål och det var Lovatnet som vi nu har betat av. Vi jobbar oss nu norrut och gör avstickare längst vägen när vi hittar fina platser.

Vad är det bästa med att dra i väg i Solstrålen?
– Att vi får vara här och nu och att vi får uppleva så mycket samtidigt som vi har hemmet med oss. Det är ett lätt sätt att resa på, speciellt med barn! 

Anton och Liv.Anton och Liv.Anton och Liv.
Anton och Liv. Foto: PRIVAT

Bo enkelt i en van, och åka var man vill, när man vill. Så ser mångas bild av den ultimata friheten ut för många. Är det så i verkliga livet när man har en bebis med också? Eller har ni stött på några problem?
– Vi stöter på småproblem hela tiden men får tänka lite ”outside the box” och får lösa det. Till exempel har vi fått hitta ett sätt att skärma av sovrummet från resten av bodelen för att Liv ska få sova ostört. Dessutom reser vi på ett annat sätt nu än tidigare då vi inte kan köra 10-timmarsdagar längre. Man måste vara öppen för att det blir som det blir och bara lösa eventuella hinder som dyker upp på resan.

Är det inte jobbigt att bo så tätt på varandra?
– Det kan bli jobbigt om det är dåligt väder och vi måste samsas hela dagen på liten yta eller dagarna när Anton jobbar och sitter i möten, då måste jag, Liv och Liam (hunden, reds anmärkning) hitta på aktiviteter men det brukar inte vara några problem att hitta saker att göra eftersom att vi är på nya platser hela tiden. Annars så öppnar vi bara upp skjutdörren och har världens största trädgård med hur mycket plats som helst!

Liv sover.Liv sover.Liv sover.
Liv sover. Foto: PRIVAT

Har ni inrett på något särskilt sett, med tanke på Liv?
– Ja. Liam har blivit nedgraderad till en bur bak i bodelen för att göra plats för Livs babyskydd. Annars är det inte så mycket mer ån gardinen för att skärma av sovdelen, samt att vi har en låda tillägnad alla hennes grejer och gjort plats för en vagn i garaget.

Vad är dina bästa tips till andra förändrar som vill leva van-life med bebis? Vad ska man tänka på?
– Bara kör och tänk att allt löser sig. Åk ut på en lite kortare tur i närheten av där du bor innan du åker på långresan. Det gjorde vi och kom då på en massa grejer vi ville ha med på den här längre resan för att underlätta. Ett hett tips är att ta med våtservetter om du inte har så mycket tillgång till vatten!

https://www.instagram.com/p/Ch-D5Nxj2Az/?hl=enhttps://www.instagram.com/p/Chk0ogSjWWZ/?hl=en

LÄS ÄVEN: Sofia ”Taco-paret” Lindhe om förlossningen: ”Helt övertygad om att jag skulle dö”