Wendelas exman utsatte både henne och barnen för psykiskt och ekonomiskt våld under många år. OBS! Kvinnan på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock

Wendela var hemma med barnen – pappan köpte sex

Utåt sett såg allt bra ut, men innanför hemmets fyra väggar var det kaos. I 20 år levde Wendela med en man som utsatte både henne och barnen för olika typer av våld. Medan resten av familjen satt hemma kunde han försvinna i veckor. 

I efterhand fick Wendela veta att han köpte sex av hundratals prostituerade. 

– Han tog lån på en miljon för att köpa sex, berättar Wendela, som egentligen heter något annat.

När ”Wendela” träffade kärleken i slutet av 90-talet gick det snabbt. Efter fem månader var hon gravid och ville till en början inte behålla barnet, men han insisterade.

– ”Du är det bästa som har hänt mig och jag kommer aldrig svika dig” sa han, berättar Wendela i podcasten Älskade psykopat

Den blivande pappan flyttade hem till Wendela. De närmaste åren fick de flera barn. Men det som hade varit så bra och kärleksfullt i början kom snart att ändras. Inte över en natt, men både hon och barnen märkte att pappa agerade allt konstigare. Han ”pendlade mellan varmt och kallt”.

– Hans pappa tog livet av sig när vi fick vårt andra barn. Om det gjorde att han blev som han blev vet jag inte, men då började han bli en helt annan människa. Han började smådricka, men jag tänkte inte så mycket på det. Jag dricker inte själv, säger Wendela till mama över telefon. 

”Han var en bra pappa i början” 

Hon berättar att han var en bra pappa i början. Närvarande. Kvällsbadade med barnen. Glad och trevlig. Men om barnen, som då bara var ett och ett par år gamla, lekte lite häftigt kunde han bli förbannad på dem. Wendela tyckte att han blev orimligt arg för småsaker.

Tio år in i relationen skrev Wendela ett brev till en kompis där hon berättade att hon ville lämna mannen och att hon inte orkade mer.

– Av en slump råkade han hitta det. ”Ska du lämna mig?” frågade han. ”Bara om du inte ändrar dig” sa jag. Då satte han på sig kängorna, gick ut genom dörren och var borta flera veckor. Då satt jag här med barnen som var ganska små. 

Wendela säger att det var hans sätt att straffa henne och barnen. Ett sätt att stänga dem ute. När hon försökte ringa och lösa situationen stängde han av telefonen. Det slutade med att hon bad om ursäkt. Då kom han tillbaka. 

Det fanns inga pengar, hävdade pappan

Från att ha åkt på utlandsresor och hittat på roliga aktiviteter blev familjen mest hemma. Tidigare hade de kombinerat pappans jobbresor till andra städer med att bo på hotell och få ett litet äventyr för hela familjen, men det slutade de med. Det fanns inte pengar, hävdade pappan.

Både hon och barnen blev misstänksamma när han ägnade allt mer tid vid datorn och telefonen. 

– Det började med att han hade ett spel som han spelade. Plötsligt hade han en chatt med massa kvinnor. Jag frågade ”Men vad gör du för någonting?”. ”Jag spelar bara”. Till slut började jag fundera ”Är det här normalt? Varför gör du det här?”. Då fick jag inte fråga honom, då blev han förbannad och sa ”Tror du jag ska träffa dem eller, är du svartsjuk?”, säger Wendela i Älskade Psykopat-podden.

Jag stannade hellre kvar än att gå och veta att barnen kommer få det ännu sämre.

Både hon och barnen kunde se honom videochatta med kvinnor på nätterna. 

Vid ett tillfälle skulle Wendela leta efter ett örhänge i bilen när hon i stället fann champagneflaskor, eurosedlar och barnolja i baksätet. När hon konfronterade sin man sa han att han hade ”bjudit lite” under en affärsresa och att han använde oljan till att smörja in sår på fingrarna. Om kontanterna i bilen blev hans svar bara ”Skit i det du”.

De äldsta barnen hade blivit tonåringar när allt raserade. Efter att ett par av barnen hade lyckats se pappans kod till telefonen tog de den i smyg för att se vad han höll på med hela tiden. De fotade av det de såg i mobilen och bad sin mamma sätta sig i soffan när de berättade. ”Vi har något att visa för dig, du kanske skulle behöva fundera över vem du lever med, våran pappa.”

I pappans mobil fanns hundratals konversationer med prostituerade. Meddelanden sträckte sig flera år tillbaka. 

– Jag har aldrig sett något så sjukt. Hur kan man lägga 5000 kronor på 30 minuter på en kvinna? Hur kan man lägga 40 000 på en kvinna i typ 2–3 timmar?

Under sina jobbresor hade exmannen sökt upp prostituerade på olika orter. 

Vågade inte lämna honom – med tanke på barnen 

Trots allt stannade Wendela kvar i relationen. Paret hade ett gemensamt företag och Wendela beskriver det som att hon hade både sin lön och sin framtid företaget och att hon kände sig ”fast”.

– Jag tänkte ”Ska jag lämna honom ensam med barnen varannan vecka?” Det vågade jag inte. Jag kände att jag hellre stannade kvar än att gå och veta att barnen kommer få det ännu sämre. Jag var ju rädd om mina barn. 

Enligt Wendela fanns det tillräckligt med incidenter för att oron skulle vara befogad. När hon opererades skulle dottern vara med sin pappa en hel dag. När Wendela kom från sjukhuset frågade dottern sin mamma när det skulle bli mat. Pappan hade inte gett henne något att äta.

Kontaktade polisen om sexköpen

Till slut blev det ändå en skilsmässa och det beslutades att dottern, som var pappans favorit i slutet, skulle bo varannan vecka hos föräldrarna. Men strulet med exmaken fortsatte. 

– Han tog bort min lön när jag ville skiljas och stängde av min ström hemma. Jag blev tvungen att ta av mina besparingar.

Pappan hämtade inte dottern på avtalad tid och i slutet hade han inte ens något hem åt henne. Han tog med sig henne till företagets lokaler och sov där. 

Det bär jag med mig hela livet, att jag inte hjälpte mina barn bättre.

Samma vecka som exmaken dog förlorade han vårdnaden om dottern. I dag har det gått några år sedan dess. Han hittades utomhus och vårdades en kort tid i respirator på intensivvårdsavdelning. Läkarna konstaterade alkoholförgiftning och meddelade familjen att pappan aldrig mer skulle vakna. 

Efter exmakens död kom fler hemligheter fram. I samband med bouppteckningen började både Wendela och en advokat fundera över var alla pengar hade tagit vägen och hittade åtskilliga Swish-betalningar till okända nummer. Exmannen hade också gått i borgen för några okända personer. Betalningarna sträckte sig tio år tillbaka.

Under åren med exmannen hade Wendela kontakt med polisen angående sexköpen, men det ledde inte till något eftersom polisen behövde ta mannen på bar gärning. Hon ringde också polisen när hon visste att exmannen körde rattfull, men han lyckades köra till jobbet och parkera innan polisen kom fram. 

Ett av Wendeles barn kunde böna och be om att hon skulle lämna relationen med pappan, men hon visste inte vad pappan kunde göra när han var själv med barnen och stannade därför kvar. OBS! Bilden är en genrebild, barnen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Getty Images

Stannade i relationen i 20 år

Att Wendela stannade kvar i relationen så länge är ett faktum hon lever med än i dag. Ett av barnen kunde böna och be att hon skulle lämna pappan och i dag kan hon också få höra att det var hennes största misstag.

– Jag sa till mina barn ”Jag ska ringa socialen”, men jag gjorde aldrig det. Mitt barn säger än i dag att ”Där gjorde du fel, stora fel”. Det bär jag med mig hela livet, att jag inte hjälpte mina barn bättre. Klart de skäller på mig för det, det är ju fel jag har gjort. Jag har skuldkänslor för det, men i dag försöker jag göra det bästa av situationen.

Wendela beskriver sig i dag som en ”trasig person” och litar inte på någon. Barnen har också tagit stor skada. 

– Det har inte varit lätt för någon av dem. Alla barnen har olika åsikter om sin pappa. 

I dag bor barnen hemma hos Wendela, och studerar eller jobbar. 

– Även om de har haft det jobbigt, hela familjen har haft det jobbigt, så har de kommit närmare varandra. Häromdagen lagade de fisk ihop och jag satt i vardagsrummet och lyssnade när de hackade och samarbetade. Då kände jag bara kärlek. Wow, det här är coolt! De klarar sig. De är de människor som jag vill att de ska vara. 

* Wendela heter egentligen något annat. 

Utsatt för våld i nära relation? Här kan du få hjälp

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Telefon: 020-50 50 50.

En kvinnojour kan hjälpa dig som är utsatt för våld, hot, kränkningar eller övergrepp. Där kan du även få hjälp med skyddad boende för dig och dina barn. 

Vid akut situation eller pågående brott, ring 112.
Är du under 18, ring BRIS på 116 111.

Brott i nära relation

Grov kvinnofridskränkning. Fokuserar på upprepade kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott som en man begår mot en kvinna i en nära relation. Handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande.

Barnfridsbrott. Sedan 1 juli 2021 finns barnfridsbrott med syftet att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar våld. Det gör det straffbart att utsätta barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation.

LÄS OCKSÅ: 3 frustrerade mammor: ”Hjälp! Jag har skaffat barn med en idiot” 

LÄS OCKSÅ: Emma, 28: ”Jag fick barn med en psykopat”