Margaux Dietz med sonen Arnold. Foto: Daniel Stigefelt

Margaux Dietz, Anitha Clemens och Paula Rosas – tre mammor vars barn är deras kopior!

Inspireras av Margaux Dietz, Anitha Clemence och Paula Rosas och deras (kusligt lika) kids när de ­visar upp den hetaste outfit-trenden just nu: att mini me-matcha. Psst! De är även lika till personligheten.
mamaredaktionen
Foto: Daniel Stigefelt

Margaux: Skinnjacka, 4 000 kr, Deadwood. ­Klänning (som kjol) 1 999 kr, H&M Consious ­Exclusive. Top, 399 kr, Lindex. Sneakers, 999 kr, NIKE. ­Örhängen, 129 kr, Glitter. Arnold: Skinnväst, 1 599 kr, Deadwood. ­Overall med luva, 399 kr, I Dig Denim. Mössa, 229 kr, I Dig Denim.

Omslagsmaman Margaux Dietz: ”Alla tycker att vi är kopior”

– Jag har fått höra att Arnold och jag är lika, från dag ett. Alla tycker att vi är kopior. När jag gick på första ultraljudet i vecka 12 så sa jag ’det där måste vara en tjej för vi är jättelika, hon har min panna och näsa i profil’. Men så kom det en liten kille. Då -insåg jag att man kan vara SÅ lik någon som inte är av samma kön, haha. Men han blir faktiskt mer och mer lik Jakob också. Uttrycken påminner om honom.

Vem liknar Arnold till personligheten?
– Han har min personlighet. Han är nästan alltid glad och är enkel att ha att göra med, även om han också har stor integritet. Han är tydlig med vem som får komma nära. Det är bara familjen och viss personal på förskolan som från byta blöja till exempel. Ett stopp är ett stopp. Men han är i regel trevlig och säger hej åt alla som kommer förbi. Dessutom säger han ’nej tack’, inte bara ’nej’. Han är så artig, haha.

Brukar du klädmatcha med Arnold?
– Vi brukar klädmatcha hela familjen. Det är lite svårare att matcha med små pojkar, det finns ju ofta inte plagg i exakt samma modell, som med mamma/dotter-klänningar. Men vi jobbar med samma färskala och material. När vi var ute och reste sist hade Arnold en hel dress i grått. Jacob och jag var klädda i varsin hoodie i grått och alla tre hade Adidas-sneakers. Annars har Arnold ofta svarta tajts när vi har svarta byxor. Han brukar helt enkelt få en skönare variant av det vi har på oss.

Vilka egenskaper hoppas du att Arnold inte ska ärva efter dig?
– Han är extremt envis och det är jag också. Det vore bra om han släpper på det lite. Det räcker ju att jag är det.

Vilka egenskaper har han ärvt efter pappa?
– Arnold har ärvt sin pedantiska sida av Jacob. Han älskar verkligen att städa och plocka iordning. Han är också en riktigt teaterapa, precis som sin pappa.

Hur hoppas du att er relation är senare i livet?
– Jag hoppas att han kommer våga prata med mig, att han kan vara sig själv och berätta om allt som händer och hur han känner. Just nu längtar jag efter att han ska vilja gå på Gröna Lund tillsammans med mig, sånt tycker ju jag är jättekul. Och jag älskar att laga mat, det intresset önskar jag att han ska dela med mig. Snart ska vi baka och pyssla ihop hela tiden.

Anitha Clemens med dottern Penny Schulman. Foto: Daniel Stigefelt

Anitha: Trenchcoat, 1 799 kr, H&M. Klänning, 499 kr, Ines de la Fressange för Uniqlo. Basker, 299 kr, WERA. Skor, 700 kr, Veja. Penny: Tröja, 350 kr, Arket. Kjol, 399 kr, Ines de la ­Fressange för Uniqlo. Hatt, 179 kr, Minimarket för Åhléns. Väska, 249 kr, Carin Wester. Skor, 700 kr, Veja. Strumpor, 49 kr (tvåpack) Minirodini.

Medieesset Anitha Clemence: ”Vi brukar se ut som en liten gåsfamilj”

– Penny och jag blir blir allt mer lika, ju äldre hon blir. Hon har mina färger, pappans ansikte och min näsa. Tom Allan har pappans färger, hans näsa och mitt ansikte. Det som är mest iögonfallande är väl att Penny blir mörkare än mig när hon blir brun. Det är väldigt besynnerligt men ganska roligt. Folk tycker att vi är ganska lika, men framför allt i sättet. Jag tycker att vi har ett kroppsspråk som påminner om varandra. Det är väldigt komiskt för vi dansar och går helt identiskt. Vi har likadana ben, fötter och händer.

Brukar du klädmatcha med dina barn?
– Ja det händer och då ser vi typ ut som en lite gåsfamilj, haha. Alla har haft randiga tröjor och vita byxor vid något tillfälle. Det är roligt när man klär sig själv på morgonen och Penny kommer ut från sitt rum och har valt samma -outfit i princip. Sen inser man att man klätt Tom Allan till någon mini version av sig själv, omedvetet.

Hur är du och Penny lika till personligheten?
– Vi är båda envisa, tramsiga och har likadant temperament med stubin. Men kan även ha otroligt kul i varandras sällskap. Vi hade en mor och dotter-resa till Paris i höstas och hade bisarrt kul. Det är magiskt att ha en sju-plus-dotter. Småbarnstiden är över och det är verkligen en honeymoon. Man får närheten och myset som av ett småbarn men man får även ansvarstagandet och självständigheten som ett storbarn. Jag tycker vi är lika. Hon är kunskapstörstande och otroligt kreativ. Sen är hon extremt kul som person att hänga med.

Finns det någon egenskap där hon mer tar efter sin pappa?
– Absolut! Hon är mån om att komma i tid. Det är inte lika viktigt för mig av någon anledning, det är ett dåligt drag jag har. Och hon är kategorisk som honom.

Hur hoppas du att er relation är senare i livet, när hon är tonåring, och sedan när hon är vuxen?
– Åh jag hoppas att hon bor hemma länge och att jag blir inbjuden i hennes liv. Jag hoppas att hon vill följa med mig på grejer och att jag får följa med henne. Jag hoppas att vi ringer varandra varje dag och är självklara för -varandra. Tyvärr har jag inte haft den relationen med min mamma men alltid avundats de som har det.

Vad hoppas du att ni ska göra tillsammans senare i livet?
– Drömmen vore väl att få bo nära och kanske ibland få jobba ihop. Åka på årliga familjesemestrar och äta söndagsmiddagar med partners och polare.

Paula Rosas med döttrarna Molly-Elise och Leonore. Foto: Daniel Stigefelt

Paula: Jeansjacka 1 199 kr och jeansshorts, 649 kr, Levi’s. Träningstopp, 579 kr, och sneakers, 1 799 kr, NIKE. Jacka runt midjan, 2 600 kr, Woolrich. Strumpor, Happy Socks. Molly (till vä): Jeansjacka, 1 099 kr, I dig Denim. Lila hoodie, 729 kr och röda byxor, 659 kr, Kappa. Strumpor, Minirodini. Skor, 700 kr, Veja. Leonore: Tröja, 149 kr, Minimarket. Jeansshorts, 199 kr, H&M. Väska, 250 kr, Arket. Skor, Veja. Strumpor, Happy Socks.

Hälsoinspiratören Paula Rosas: ”Jag älskar att matcha med tjejerna”

– Jag brukar ofta klädmatcha med tjejerna och kommer fortsätta göra det så länge jag får. Och de gillar det ockå. Dagar då vi inte har likadana kläder kan det bli sura miner: ’Varför har inte jag en sådan där tröja?’. Men de väljer egna outfits också. Vi brukar lägga fram kläder tillsammans kvällen innan för att undvika -diskussioner på morgonen. Treåriga Leonore, som älskar att dansa och sjunga, gillar klänning, diadem och rosetter. Femåriga Molly, som alltid har tyckt om Spider man och fotboll, väljer sköna mjukiskläder, typ en adidasdress. Själv älskar jag basic jeans, baströjor och sneakers till vardags. Till fest väljer jag helst en fin klänning med öppen rygg. Det är min grej.

Tycker ”folk” att ni är lika till utseendet?
– Många tycker att Leonore är lik mig till utseendet och att Molly är lik Hugo. Men jag ser samtidigt många likheter mellan Molly och mig när jag var liten.

Har flickorna ärvt några egenskaper från dig?
– Leonore och jag har lika kort stubin, vi tar alla fajter. Vi är väldigt envisa och dåliga på att be om ursäkt. Dessutom har vi båda lika livlig fantasi och väldigt mycket energi. Molly är uppmärksam och generös med att ge komplimanger. Hon säger ofta: ”Mmm, tack, vad gott det blev”, om maten. Hon ger verkligen positiv -förstärkning och känner in det andra känner. Dessutom är hon ordningsam med sina grejer, precis som sin mor.

Vad har barnen ärvt från pappa?
– Både Leonore och Hugo är så klumpiga. De ramlar på en rak linje. De sitter ofta i egna tankar och är svåra att få kontakt med, man får ofta ropa många gånger innan man får respons. Molly och Hugo har lika lätt för att somna, för mig och Leonore tar det evigheter att gå ner i varv.

Om du drömmer om er relation i framtiden – hur hoppas du att den är senare i livet?
– Nu när vi precis har kommit ur den värsta småbarnstiden, och får sova mer ordentligt, har jag ny kraft och drömmer om att upptäcka världen tillsammans med dem. Det är även viktigt för mig att ha en egen relation till varje individ. Jag vill åka på en weekend med varje barn, en gång per halvår, för att verkligen ta vara på varandra. Och jag vill såklart att Hugo gör samma sak. Generellt har jag en en -vision om att vi ska vara tajta livet ut, precis som jag alltid har varit med min familj.

Text: Carin Carlgren
Fotograf: Daniel Stigefelt
Art direction: Vendela Zandén
Stylist: Malin Rudén
Hår & Make: Sarah Grundén

Missa aldrig några mama-intervjuer – besök mama.nu varje dag!