Varför vågar hon inte leka?

Dottern, 2 år, vågar inte leka med andra barn. Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur ska jag hjälpa henne att våga?

Jag har en dotter på drygt 2 år och undrar hur jag ska bete mig mot henne eftersom hon är ”två personer”. Oftast leker hon och pratar, men när vi går bort, främst till ställen där det finns andra barn, vill hon bara sitta i knät.

Provade att gå på barngymnastik men fick sitta med henne i famnen på en bänk i 45 minuter. Likadant när vi träffar föräldragruppen. Då sitter hon helst i mitt knä istället för att leka med de andra barnen. På dagis däremot leker hon med andra och pratar.

Hur kan jag hjälpa henne att våga leka och ha roligt? Ska jag sitta med henne och låta henne titta på tills hon känner sig trygg eller försöka locka henne att vara med?

/Undrande mamma

Svar från psykolog Malin Alfvén:

Hur ska jag hjälpa henne att våga leka och ha roligt undrar du. Men hon gör ju redan det, det vill säga leker och har roligt! 

På dagis och hemma använder hon i leken de erfarenheter och den inspiration hon får då hon sitter i ditt knä och tittar på. 

Det är så här våra blyga barn gör. De tar in det som är känt och okänt i livet och använder det sedan, då de vistas i välkända sammanhang. De lär sig snabbt och ofta mer om andra människor och om livet i stort jämfört med de barn som kastar sig in i leken.

Så att låta henne sitta i ditt knä tills hon själv vill delta i leken och försiktigt locka henne ibland, det är så du ska göra. För hon vet själv när det är dags att vara med. Det är hon som vet vad som är roligt för just henne. Och nu är det roligast, och ger henne mer, att sitta i ditt knä.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!