Varannan vecka – mamas nya sida för alla fantastiska deltidsmammor

Trots att över 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa skrivs det fortfarande ganska lite om separationer där barn är inblandade. "Nu startar vi Varannan vecka för alla fantastiska deltidsmamas. En trygg och peppande plats med högt i tak, där inga mammor skuldbeläggs för sina livsval", säger mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh.

På nya sidan Varannan vecka har mama samlat relevanta artiklar kring separationer, gemensam vårdnad, dejtning, ekonomi och annat som rör livet för mammor som inte lever med barnets andra förälder.

– Även om de flesta har en dröm om livslång kärlek är ju sanningen den att över 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Trots det upplever vi att skilsmässor fortfarande kan vara lite svårt att prata och skriva om, särskilt när det är barn inblandade, säger mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh.

– På mama vill vi skapa en sida där mammor som är i den här situationen kan hitta artiklar som inte skuldbelägger deras beslut eller sätt att leva. Den här idén har cirkulerat på Bonnier Tidskrifter i flera år, så det är otroligt kul att vi äntligen kan sjösätta den i digital form, fortsätter hon.

Två mama-bloggare blir ambassadörer

Hannah Almerud som driver mama-bloggen Dreamteam på deltid separerade från sonen Franks, 3, pappa för 1,5 år sedan.

Hannah Almerud

– Min uppfattning är att många som lever i en familj som på något vis går utanför kärnfamiljen känner sig rätt osynliga. Separerade familjer, föräldrar som valt att skaffa barn på egen hand eller familjer som valt att leva i andra konstellationer ses nog ofta som ett undantag, fastän vi är oerhört många. Våra frågor behöver lyftas, vändas och vridas på, säger hon.

Även mama-bloggaren Annika Leone har gemensam vårdnad om dottern Lilo, 3. Annika har aldrig levt tillsammans med Lilos pappa, utan har levt så kallat varannan vecka-liv från start.

– Det är lätt att känna sig utanför när man har varannan vecka-liv, särskilt om man är singel. Man hamnar ofta i ett eget fack – inte med de andra barnfamiljerna som är i parförhållande och inte heller med vännerna

som inte har barn. Därför tror jag att det är viktigt att det finns forum där vi får plats, där vi kan uttrycka oss och där man kan känna igen sig. Varannan vecka-livet kan vara riktigt tufft ibland, förklarar Annika.

Hannah och Annika blir nu bloggambassadörer för Varannan vecka.

– Jag hoppas kunna bidra med pepp, förståelse och igenkänning i både stort och smått. Även om en separation kan var tragisk på många sätt, är jag så trött på att det ofta vinklas som att livet som separerad är så himla hemskt och sorgligt, berättar Hannah, och fortsätter:

[adSpace placement="manual"]

– Jag vill väga upp det. Självklart ska vi prata om sorg, men också om hur bra livet kan bli när vi får leva som vi vill.

Svårt med balans i vardagen

Annika fyller i: 

Annika Leone

– Jag känner att vi lever i en värld där saker och ting gärna förskönas. Och visst vill man bli inspirerad av andra föräldrar som verkar leva ett perfekt liv – men personligen gillar jag att bjuda på både mina ups och downs som livet kommer med. Men jag kommer också att försöka att peppa så mycket som möjligt!

Varken Annika eller Hannah lever än så länge efter det klassiska varannan vecka-upplägget, utan träffar sina barn oftare än så.

Vad är det svåraste med att ha gemensam vårdnad?

– Det är nog de gånger man missar de små vardagliga stunderna, som när Frank berättar något roligt om sin dag, som jag missar för att jag inte kan vara med. Jag får öva hela tiden på att släppa kontrollen och inse att han har det jättebra även när vi inte ses, berättar Hannah.

För Annika är den största utmaningen att hitta en balans i vardagen.

– När jag har Lilo blir det extremt intensivt, och sedan när jag inte har henne så känns det vansinnigt tomt. Dessutom är det en utmaning att sätta gemensamma regler för barnet när man inte är ihop med den andra föräldern. Därför tycker jag att det är superviktigt att ha en bra dialog och tillsammans komma fram till vad som är bäst för just vårt barn.

Vad vill du läsa om på mama Varannan vecka? Eller vill du dela med dig? Mejla webbredaktör Lisa Nylén: lisa.nylen@bt.bonnier.se

LÄS OCKSÅ: 

Dreamteam på deltid: Så tog vi beslutet att skiljas

Annika Leone: Jag är ju Bridget Jones!

Ta mig till alla spännande artiklar på Varannan vecka!