Var samlar du fett?

Var samlar du fett?

Du har kämpat på bra och ätit bra. Du har nått ditt mål och är nöjd. Men sen märker du med tiden att det kommer en liten valk från ingenstans, vad gör du för fel?

Vad gör du? Ju, du ökar på det du har gjort tidigare (det funkade ju!) fast i en annorlunda takt - äter mindre och tränar mer. Vad händer? Inget. Exakt.

Det som händer är att du hamnar i en platå och då handlar det inte längre om kalori in-kalori ut. Nu pratar vi homoner.

Hormonerna spelar roll i var du samlar dessa fettdepåer, inte OM du samlar.

Det finns tre områden

Underkroppen.

Här har ni mig, . De flesta kvinnor samlar sitt fett just här. Det kvinnliga hormonet estrogen svarar för det. Därför ser man denna shape enbart hos kvinnor (finns dock undantag) . Bra för att kunna bli gravid och föda barn men svårt att bli av med.

Ju mer estrogen du har desto svårare blir det att bli av med fettet i höftpartiet.

"Muffintopp" eller "love handles".

Här har vi med insulinkänslighet att göra.Eller hur fort din kropp kan processa glukos (kolhydrater eller kalla det socker) Ju fortare din kropp svarar desto bättre insulinkänslighet har du och slipper lagra kolhydrater som fett.

Insulinresistens. 

Inget annat än kost med lite kolhydrater kommer hjälpa. Nu kommer det värsta: det har visat sig att folk som är insulinresistena samlar fett just i form av lovehandles.

Som magfett.

Här pratar vi om kortisol- stresshormon. För lite sömn hos oss mammor är ett bra exempel. Det betyder inte att du ska sova bort hormonet men styrketräning kommer hjälpa.

Tänk bara på att träning i sig är en stress för kroppen så övertränade kan börja samla fett just där. Även långa träningspass som jogging kan orsaka stress i kroppen.

Så hur löser vi allt detta?

Testa detta om du samlar på underkroppen.

Träning i sig kommer öka testosteronnivåerna i kroppen och det är ju ett "tvärtomhormon" till estrogen.Här är det viktigt att satsa på "density", kan inte hitta ett bra ord på svenska.. Dvs hur mycket jobb du kan göra under given tid.

T ex välj två övningar, en för överkroppen och en för nedre delen.

Du har 15 minuter. Gör 5 reps för överkroppen och 5 reps för underkroppen. Fortsätt så utan vila under 15 min. Vila ngn minut efter dessa 15 min och gå vidare till ytterligare två övningar och kör enligt principen.Totalt: 30 min.

Ett exempel på programmet är t ex Veckans workout. Inte helt men du fattar idén. Vill du jobba med vikter så gör det med tunga vikter.

Lovehandles.

Här ska du satsa på fettförbärrningspassen. T ex träna med din egen kropp som motstånd eller cirkelträning där du kör övningarna snabbt.

Magfettet

Magfettet ska fajtas med tillväxthormon och mjölksyreträning. Långsam träning. Upp långsamt och ner snabbt. Inte för tunga vikter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!