Foto: Bulls Foto: Bulls

Var fjärde pappa avstår föräldraledighet

23 procent av alla pappor, till barn födda 2012, tog inte ut en enda föräldradag under barnets två första år. Det visar en undersökning från Försäkringskassan på uppdrag av SVT Nyheter.

1995 infördes öronmärkta föräldradagar för att få fler pappor att stanna hemma med sina barn. Något som också gav effekt, då drygt hälften av alla pappor började utnyttja föräldraledigheten.

År 2002 infördes ytterligare en öronmärkt månad vilket också då gjorde att fler pappor utnyttjade sina dagar. Men fortfarande är det 23 procent av papporna som inte tar ut en enda föräldradag under barnen två första år.

– Vi kan konstatera att det går framåt, men framåt lite för långsamt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan till SVT.

En vanlig orsak till att pappor avstår föräldraledigheten är att man anser att man inte har råd. Men statistik visar att pappor med låg inkomst avstår föräldraledigheten, samtidigt som mammor med samma låga inkomst ändå tar ut föräldrapenningen.

– Attityder, värderingar och normer ligger kvar sedan länge. Ofta säger familjerna att de inte har råd att dela mer jämställt. Men i de fall där kvinnan tjänar mer, så avstår mannen ändå sina dagar och kvinnan tar ut de flesta av dagarna. Kön går före lön, helt enkelt, säger Niklas Löfgren till SVT.

Efter nyår kommer det att införas en tredje öronmärkt månad för vardera förälder. Vilket innebär att 90 dagar inte kommer att kunna överlåtas till den andra vårdnadshavaren. Något man hoppas på kommer öka jämställdheten ytterligare. Har man dock ensam vårdnad får man självklart alla dagar som vårdnadshavare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!