Vår 4-åring bryr sig inte om pottan

Vad gör man när ens barn inte vill gå på pottan? Psykologen Malin Alfvén guidar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Belöning när han går på pottan – är det bra?

Vår son har nog hittills skämt bort oss föräldrar – det mesta har gått lätt om vi bara har låtit honom göra det i sin takt. Så har vi tänkt med potträningen också, men nu är han snart 4 år och intresset är fortfarande noll. Vi försöker att inte tjata men föreslår pottan ibland och låter honom gå utan blöja hemma om han inte säger att han vill ha blöja. Kisset kommer där det kommer, men när han ska bajsa vill han ha blöja.

Han är nästan torr på natten, och jag tror att han har de fysiska förutsättningarna för att bli torr, men han vill inte. Jag börjar bli rädd att han ska bli retad på dagis eller tycka att det är jobbigt att sticka ut där.

Jag har har funderat på att lägga upp ett belöningssystem. Tror du att det är en bra idé? Har du några andra tips? Vi börjar få slut på idéer och vill inte göra det laddat och jobbigt för honom./Lotta

Psykolog Malin Alfvén svarar:

Jag gillar att ni har tagit det så lugnt med er son och att ni också har sett att han har fysiska förutsättningar att gå på toaletten och kissa och bajsa. Nu återstår hans eget beslut. Jag möter inte sällan barn som gör som er son, och jag har funderat på vad som ligger bakom. Jag tror att det delvis handlar om deras personlighet, den som du beskriver så bra i ditt brev. Till exempel detta att han behöver leva livet så mycket i sin egen takt. Det behöver dessa barn.

De behöver också ha kontroll och veta att de kan innan de går till handling. Ofta märks detta just när det gäller att bajsa på toaletten. De gillar inte heller nya saker utan behöver ta det i sin egen takt. Ju fler nya utmaningar de har klarat av på sitt sätt och i sin takt, desto bättre går det senare. Jag tror inte att han ska behöva bli retad på grund av sin blöja. Dessa barn blir sällan retade.

Belöningar fungerar sällan för dessa barn när det handlar om toan. Låt honom istället sköta det själv och prata inte så mycket om det. Ni ska också säga det till honom. ”Nu tänker vi inte tala med dig eller fråga dig om kiss och bajs. Nu får du sköta det själv och be om hjälp när du vill ha hjälp.” Fråga honom också när han tror att han kommer att börja kissa och bajsa på toaletten. De flesta barn av hans sort vet det.

Artikeln publicerades 2011. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!