Vår 1-åring har blivit aggressiv

1-åringen har börjat bitas, rivas och nypas. Hjälper det att säga till "på skarpen"? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vår 1-åring bits och rivs

Vår son fyller snart 1 år. Han har alltid varit extremt lugn och väldigt lätt att ha att göra med, men i samband med att han började krypa för en månad sedan har han blivit väldigt aggressiv. Så fort jag eller min sambo ska lyfta upp honom måste vi hålla undan våra ansikten, annars försöker han rivas, nypas eller bitas. Säger man åt honom att han inte får så fortsätter han ännu mer.

Är detta något vi ska oroa oss över? Ska vi fortsätta säga åt honom på skarpen när han gör fel?

E

Svar

Så mycket hyss de har för sig, våra ungar. Er lugne, lättskötte son blir plötsligt en arg liten kille. Så som det ofta blir. Vi är födda med ilska och det är något som vi kan ha stor användning av, men vi måste få hjälp av våra föräldrar att hantera den.

Er lille kille rivs, nyps och bits för att han är arg. Andra barn i hans ålder kan göra det av glädje, en annan medfödd känsla. I ilskan ligger ofta en hel del frustration. Kanske är det så att er son ligger i startgroparna för att börja gå. När barn ska börja gå blir de ofta mycket arga och frustrerade. Och själva frustrationen hjälper dem att lära sig nya, svåra saker.

Er son är van vid att ni hjälper honom när han vill något, men gå måste han lära sig alldeles själv. Då är det inte så konstigt att han blir arg – men han får inte göra någon illa.

Så fortsätt att säga till på skarpen och bli arga på honom. Ta tag i hans händer eller armar och titta honom bestämt i ögonen samtidigt som ni säger till ordentligt – och gör det också redan innan han rivs, bits eller nyps (ni ser och vet antagligen när han är på väg att göra det). Skulle han börja gråta är det okej. Det betyder att han har förstått att ni menar allvar. Då kan ni säga att ni förstår att han blir arg, men att han inte får göra er illa.

Det är ju vår uppgift som föräldrar att uppfostra våra barn så att de vet vad som gäller. Här hjälper vår egen ilskna reaktion till, så att barnen förstår att vi menar allvar.

/Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2011. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!