Amy von Sydow Green bloggar på mama
Amy von Sydow Green bloggar på mama

Välkommen till mama Amy von Sydow Green!

"Kompis-snack över en kaffe", så beskriver Amy von Sydow Green, tidigare bloggare på veckorevyn.com, tvåbarnsmamma och mammaledig läkare i Philadelphia helt kort och gott sin blogg!

Namn: Amy von Sydow Green.
Ålder: 31 år
Familj: Jeff 35 år, Kitty 3 år, Stella född 21 juli i år
Bor: i centrala Philadelphia
Gör: Mammaledig just nu, blev klar med läkarexamen i Göteborg i våras och hoppas så småningom arbeta som läkare i USA

Vad kommer vi få läsa i din blogg
– De som följt min blogg på veckorevyn.com kommer att känna igen sig, jag hoppas att många hänger med hit! Det blir stora och små saker som händer mig och mina flickor i vardagen, något snabbt och enkelt recept jag testat, livet i USA, nyaste favoritrouget, barnkläder och andra roliga amerikanska produkter för barn, en fin kofta eftersom jag är koftälskare, det finns många tjocka, långa stickade koftor i min garderob!
– Helt enkelt sånt man pratar med en kompis om över en kaffe!

Har du någon egen favoritblogg?
– Jag har en liten bloggrunda jag drar igenom under första lugna stunden på morgonen. I den ingår alltid Ebba såklart, man måste ju ha koll på vad syrran gör! Så har jag även en ny favorit: spiderchick, superrolig och cool Göteborgstjej som fick en liten pojke för några veckor sedan. Tittar dessutom förbi mamas bloggar, Gravidlooken och Celebrity Babies.

Sverige –  USA, vilken/vad är den största skillnaden i mamalivet?
– Absolut största skillnaden här är nog bristen på mammaledighet. Vi är ju rätt bortskämda i Sverige med att få vara hemma med våra barn så länge. Här förväntas man vara tillbaka på jobbet efter tre månader. De som lyckas få sex månader (självklart ej betalt hela tiden) tycker att det är fantastiskt! Jag uppskattar verkligen att få vara hemma med min lilla Stella lite längre, nu i höst på heltid och i vår några dagar i veckan. Hon är precis tre månader just nu och jag skulle ha väldigt svårt att lämna henne, för att inte tala om hur mycket jag skulle sitta och gäspa på jobbet...

Vad kan få dig att längta tillbaka till Sverige?
– Det här var nog den enklaste frågan - ett telefonsamtal med familjen eller bilder från Göteborg. Framför allt är det familj och vänner jag saknar, om jag bara kunde flytta med mig dem hit! Sen är det såklart småsaker som bästa svenska smågodiset och härliga inredningstidningar. Här i USA skriver inredningstidningarna bara om "mansions". Så trist! Men vore resten av familjen här hade jag lätt kunnat klara mig utan allt det andra.

På vilket sätt lever du och din man jämställt?
– När Kitty kom hem från sjukhuset, hon föddes redan vecka 29, var vi hemma tillsammans i tre månader. Vi delade skötseln precis lika, därefter var vi hemma halva dagen var med henne, ungefär hela första året. Nu med Stella har det varit svårare att ordna det, dels på grund av amningen. I stort sett försöker vi helt enkelt se till att ingen av oss känner att han eller hon alltid drar det tyngsta lasset hemma. Vi planerar helgerna så att vi bägge får lite egentid och turas om med tvätt och annat hushållsarbete.

Vilken är din största bedrift.
– Att lyckas slutföra läkarutbildningen på 5,5 år, samtidigt som jag fick ett barn, flyttade över Atlanten och blev gravid med nästa lilla bebis. Det känner jag mig stolt över! Nu gäller det bara att konvertera examen här i USA, läsa till diverse prov och så vidare. När väl det är fixat kommer det att kännas som en stor bedrift.

Vilken är din favoritsysselssättning?
– Svårt, mina favoritstunder är nog alla de där små "vardagslyckorna": en solig dag på lekplatsen när alla är glada, kaffe och en ny modetidning när barnen just har somnat, en rask promenad med vagnen medan jag pratar med Ebba eller någon kompis på telefon, sjunka ner i soffan framför favoritprogrammet med min man. Sånt där!

Vad är ditt mest utmärkande drag?
– Åh, vilken svår fråga - det skulle nog någon i min närhet kunna svara bättre på. Kanske att jag oftast är positiv och snäll mot människor omkring mig.

Vad är sann lycka?
– Att se Kitty ge Stella världens största kram och leka med henne. Tänk att jag har två så fina små flickor!

Har du någon mammaförebild?
– Min egen mamma Helen! Precis som jag, så är hon läkare. Henne ringer jag så fort jag har mammafrågor om stort eller smått. Allt från vilka vinterskor som ska inköpas till hur skorven behandlas och hur jag bäst ska få Stella att sova hela natten. Hon är fantastiskt klok, hon har helt enkelt svar på allt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!