Fråga Hemköps dietist om säsongsmat Foto: Getty Images/BananaStock RF

Vad vill du veta om säsongsmat? Ställ din fråga till Hemköps dietist!

Sätt fart på experimentlustan i köket genom att sikta in dig på säsongens frukter och grönsaker. "När man köper frukt och grönsaker som är i säsong får man fräschare, godare råvaror", säger Lena Camarch Rydberg, dietist på Hemköp. Nu har du chansen att fråga Lena om säsongsmat!

Lena Camarch Rydberg, dietist på Hemköp.

Några oinspirerade skivor gurkor och ett par tomatklyftor. Kanske lite rivna morötter om man känner sig extra ambitiös. Det är lätt hänt att man harvar på i sina invanda hjulspår när man slänger ihop salladen till middagen.

Ett enkelt sätt att variera familjens frukt- och grönsaksintag är att låta säsongen styra vad man köper. Säsongsmat har många fördelar.
- När man köper frukt och grönsaker som är i säsong får man fräschare, godare råvaror. De bjuder på en härlig smakupplevelse och det är dessutom oftast billigare att köpa säsongsvaror, säger Lena Camarch Rydberg, dietist på Hemköp.

Hur vet man vilka varor som det är säsong för?

- På Säsongsbloggen.se finns en snabbguide där man enkelt kan se vad som är i säsong just nu. Här inspirerar vi också med recept och kuriosa utifrån dessa  råvaror.

Hur bra är vi konsumenter på att handla efter säsong?

- Jag vet inte hur bra vi är, men jag märker absolut att det finns ett sug efter att bli bättre på det. Jag tror främst att det är miljöaspekten som lockar, att varorna inte fraktats så långt plus att det smakar bättre med frukt & grönt som är i säsong.

Om man har kräsna matvägrare hemma som tycker grönsaker är läskiga – vad kan man göra då?
- Det finns lite olika saker man kan testa, att gömma grönsakerna i maten är ett sätt. Riv morötter eller vitkål i köttfärssåsen eller  låta palsternacka koka med potatisen till potatismoset, till exempel. 

- Men det är också bra att visa barnen grönsakerna också. En del barn tycker det är roligt att plocka med dem. Det är viktigt att fortsätta att alltid erbjuda grönsaker till maten, även om de inte äter dem. Man ska komma ihåg att det kan ta upp till 20 gånger innan ett barn lär sig att uppskatta en ny smak. Så ge inte upp!

Säsongsbloggen.se kan du läsa mer om säsongsmat!

Ta chansen att ställa din fråga till dietist Lena Camarch Rydberg!

Har du en fråga om säsongsmat? Lena Camarch Rydberg, dietist på Hemköp, kommer att svara på läsarnas frågor. Mejla din fråga till anne@mama.bonnier.se. Vi behöver din fråga senast 25 mars.Svaren kommer att publiceras på mama.nu under vecka 13.

Aktuellt just nu