Vad ska Victorias och Daniels bebis heta?

Blir det Olle efter farfar eller Sibylla efter gammelfarmor? Vi är många som undrar vilket namn Victoria och Daniel väljer till sin lilla Berna­dotte-bebis! Här är några tips.

Hej Fabian Persson, historiker och hovexpert, vad får bebisen för namn?
– Ett par olika namn är troligast, för en pojke är det Gustaf, Oskar eller Carl. För en flicka är det Sophia, Margaretha eller Victoria. Om det blir ett dubbelnamn kan man tänka sig Carl Johan.

Men Sophia, funkar det eftersom Carl Philips tjej heter det?
– Att Carl Philips flickvän heter Sofia är inget hinder. Man vet inte hur länge de kommer att vara tillsammans och även om förhållandet varar kommer man inte att ta fel på person. Den svenska kungafamiljen har haft folk med samma namn förr. 

Finns det någon möjlighet att bebisen får ett namn från Daniels släkt?
– Om vi ska vänta oss ett tilltalsnamn från Daniels släkt är det nog Anna eller Elisabeth.

Vilka mellannamn blir det?
– Det finns en uppsjö av kungliga namn att ta till. Jag har nämnt de vanligaste, men till mellannamn kan även kungens mor Sibyllas namn användas, prinsessan Lilian, prins Bertil, danska drottning Ingrid eller Victorias mormor Alice. Det sistnämnda är inte helt otänkbart som förstanamn. Givetvis kan även Carl Gustaf och Silvia bli mellannamn.  Från familjen Westling kan namn användas till andra- och tredjenamn, till exempel Olle och Ewa.

Hur tänker kronprinsparet då de väljer namn?
– Föräldrar tänker ofta på att namnet ska ligga rätt i tiden och att det ska vara internationellt. I kronprinsparets fall vet de barnets blivande yrke – det gäller att namnet passar för en kung eller drottning. Vi kan därför vänta oss en viss dos av tradition. 

– En högoddsare skulle vara att damma av Bernadotternas franska ursprung med ett namn som Eugen eller Désirée. Det är också värt att begrunda att när gamle kungen Gustaf Adolf namngav sina barn användes namn som inte var traditionella inom kungafamiljen, som Bertil, Sigvard och Ingrid.

Här hittar du ytterligare hundratals inspirerande namn – från franska till korta och ovanliga!
Unik lista: Här är de populäraste dopsångerna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!