Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sarah Dawn Finer är artist, programledare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.
Sarah Dawn Finer är artist, programledare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.
Sarah Dawn Finer är artist, programledare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.
Sarah Dawn Finer är artist, programledare och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna. Foto: Alison De Mars / Pressbild

”Vad sänder det för signaler till våra barn?”

Att en man frias från våldtäkt mot barn till stor del på grund av ordet snippa har upprört tusentals. Tvåbarnsmamman Sarah Dawn Finer är en av många som reagerat och kräver förändring.

– Det säger så mycket om så mycket tyvärr. Om hur rättsväsendet ifrågasätter, inte tror på och inte lyssnar på kvinnor som utsatts för övergrepp. I det här fallet en 10-årig flicka. Vad sänder det för signaler?

Ordet ”snippa” och dess betydelse har hamnat i fokus sedan hovrätten för västra Sverige friat en 50-åring från våldtäkt mot barn. Den 10-åriga flickan har berättat att mannen haft sitt finger ”typ långt inne” och ”kom in i snippan”. 4 av 5 domare anser det bevisat att mannen förgripit sig på flickan, men att det är oklart vad hon menar med ordet snippa och att åtalet om våldtäkt därför inte håller.

På sociala medier har många höjt sina röster mot domen och det uppror som kriminologen och debattören Nina Rung skapat fick på bara ett dygn över 75 000 underskrifter, skriver TT. En av namnteckningarna tillhör artisten och tvåbarnsmamman Sarah Dawn Finer, som också är goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna (som jobbar för kvinnors rättigheter i 20 länder) och engagerad i frågor som kvinnors rätt till sina egna kroppar och samtycke.

– Det är ofattbart, att detta händer 2023 i Sverige. Det är ofattbart att det händer överhuvudtaget men i Sverige trodde jag aldrig man skulle ifrågasätta vad ordet snippa innebär? Särskilt inte i en sån här situation, säger hon till mama och fortsätter:

– Det säger så mycket om så mycket tyvärr. Om hur rättsväsendet ifrågasätter, inte tror på och inte lyssnar på kvinnor som utsatts för övergrepp. I det här fallet en 10-årig flicka. Vad sänder det för signaler? Det är svårt nog att berätta för någon i en sån här situation, men att sen inte bli trodd på... eller ifrågasätt i det här fallet om vad snippa innebär. Ett ord som används på varenda förskola, på Bolibompa - överallt. Det är ju livsviktigt för flickan och hennes familj och alla andra som är med om liknande och vill anmäla i framtiden att känna att de blir betrodda.

Sarah Dawn Finer: Det här försöker jag lära mina barn

I dag pratas det om kroppslig integritet redan i förskolan och det ingår i läroplanen att respektera såväl barns kroppsliga som personliga integritet. Som tvåbarnsmamma tycker Sarah Dawn Finer att det är bra.

– Jag uppskattar att vi pratar om det så tidigt. Jag blir stolt när min dotter kan sånger om privata delar på kroppen, det finns böcker, tv-program och framför allt så försöker jag lära mina barn om att de alltid ska tala sanning. Och att de alltid har rätt att säga nej. Till en kram eller puss. Även om det är deras vänner eller syskon eller jag eller deras pappa som vill kramas ibland så får de säga nej. Det är lika viktigt som med främlingar.