Vad är bäst - förskola eller stanna hemma? Föräldrar tycker till

Det vällde in reaktioner på Flisans insändare om förskolan. Här är några av dem - och fem föräldrar berättar om sin syn på förskolan.

Några av alla svar vi fick på Flisans brev:

”Pedagoger kan aldrig ersätta föräldrar”

Min man och jag har valt att vara hemma på heltid med vårt barn, som nu är 1,5 år. Jag började jobba heltid när han var fyra månader, men då var min man hemma med honom. Vi kommer inte att lämna honom på förskola på länge än och då absolut inte på heltid, utan någon av oss kommer att vara hemma, alternativt kommer vi båda att arbeta deltid. Vi vill se vår lille pojke utvecklas och upptäcka världen. Dessutom anser vi att utbildade pedagoger aldrig kan ersätta föräldrar.

/Anonym

”Valet för mig är heltid, eller inte alls”

Jag jobbar i Danmark men bor i Sverige. En inte helt ovanlig kombination för småbarnsmammor i Malmöregionen. I Danmark finns ingen laglig rätt att gå ner i arbetstid efter att man fått barn. När jag kom tillbaka efter min mammaledighet frågade jag om det var möjligt att få gå ner till 75 procent men fick ett nej. Valet för mig var alltså antingen att jobba heltid eller inte alls (och nej, det är inte bara till att hitta ett nytt jobb i Sverige).

/Sara

”Föris är inget förvaringsställe”

Jag är en av dem som vissa dagar lämnar min son hela dagen på föris. Om jag kunde välja skulle jag självklart spendera mer tid med honom men själv fick jag efter en tids arbetslöshet ett heltidsjobb och det är helt enkelt inte möjligt för mig att gå ner i tid nu. Självklart vill jag också påpeka att föris inte är ett förvaringsställe för barnen, jag upplever det som att min son har det riktigt bra där.

/Hanna

”Hur många karriärister är nöjda med sina livsval?”

Jag håller fullständigt med Flisan. Hur många karriärister som ”levt sitt liv” på kontoret, klättrat i organisationer och spenderat mer tid på konferens än med sina barn kan ärligt talat säga att de är nöjda med sina livsval? Vi som är föräldrar till små barn nu har möjligheten att välja, självklart ska vi inte säga upp oss, flytta ut på landet och börja odla våra grönsaker själva om vi inte vill det. Men jag tycker att alla ska sätta sig ned och tänka igenom vad vi egentligen vill med våra och våra barns liv. Hur vill vi att vi och ungarna ska minnas sin barndom?

/Bea

”Vi lever inte på 1800-talet”

Kära Flisan! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över dina ord. Karriär är viktigt för min självkänsla. Karriär kan aldrig ersätta ett barn. Jag älskar mitt barn lika mycket som jag älskar att avancera på jobbet. Det är olika sorters kärlek. Min son mår inte dåligt av att vara på förskolan 8–17, tvärtom skulle han nog må dåligt av att ha en rastlös och bitter mamma utan mål och visioner. Kan jag både ha barn och karriär så väljer jag det. Vi lever inte på 1800-talet.

/Cecilia

Vad är bäst - förskola eller stanna hemma?

”Min dotter vågar mer tack vare föris”

Behnaz, 35, produktionsledare på reklambyrå, mamma till Meliina, 9, och Alexander, 3, som hon har med maken Sasha, bor i Stockholm:

”Min dotter var väldigt tyst och tillbakadragen, men när hon började på föris blev hon mer framåt, vågade mer. Detsamma gäller nu för Alexander. Sedan kan saker hända, att grupperna blir för stora till exempel. Jag brukar alltid säga ifrån om jag tycker att något är dåligt, det är ju chefernas uppgift att se till att barnen får den trygghet de har rätt till. Jag förstår inte resonemanget att man inte borde skaffa barn om man ska ha dem på föris – vem ska betala mina räkningar då? I Sverige har vi bra pedagogik, barnen utvecklas, de får bra mat och det är nästan gratis, vad mer kan man begära egentligen?”

”Pedagoger har kunskaper föräldrar saknar”

Elin, 38, mammaledig arkitekt, gift med Joacim, har barnen Carla, 6, Ester, 4, Ingrid, 1, bor i Stockholm:

”Nu när jag är föräldraledig hämtar jag de större barnen tidigare eller så är de hemma någon dag extra. Jag tycker att debatten om förskola inte bara handlar om hur mycket tid vi spenderar med barnen, det hänger ihop med andra faktorer som arbetslivet, jämställdheten på arbetsmarknaden, att barnen får träna socialt samspel. Kvaliteten kan variera. Vi bytte förskola för våra barn och jag blev så glad när jag såg hur pedagogerna som är utbildade experter kan väcka barnens nyfikenhet, fostra dem att visa respekt och ta ansvar på ett sätt som vi föräldrar inte alltid har kunskaper att göra. Jag är väldigt glad och stolt över att vi har tillgång till så bra förskola i Sverige.”

”Vi lämnade Lilly på dagis när hon fyllde ett”

David, 36, ljud- och bildproducent/egenföretagare, bor med sin fästmö och dotter Lilly, 3, i Stockholm:

”Jag tycker att vi har ett väl fungerande system i Sverige, och att det är så bra att man kan välja privat barnomsorg eller inte. Jag tycker att vi är så bortskämda i det här landet, vi hittar alltid något att klaga på. Vi lämnade Lilly på dagis när hon precis hade fyllt ett år, eftersom vi annars hade fått vänta en termin till för att få plats. Lilly är ett extremt socialt barn, hon tyckte om förskolan. Det är förstås individuellt, men för oss funkade det bra. Sedan behövde vi inte ha henne så långa dagar i början. Vi planerade vår föräldraledighet noga.”

”Jag är ensamstående och måste jobba heltid”

Carola, 37, facklig tjänsteman Lärarförbundet, bor i Karlstad, mamma till Amanda, 4:

”Jag har varit ensam med Amanda ända sedan tidigt i graviditeten. Jag hade henne deltid på förskolan den första tiden, men när hon var 1 år och 9 månader var jag tvungen att börja jobba heltid. Vad ska man annars göra som ensamstående? Samhället är uppbyggt så att vi ska kunna arbeta, och vårt svenska system är ju makalöst bra, med lång föräldraledighet. Titta bara på hur det ser ut i andra delar av världen!”

”Barn kan ta skada på förskolan”

Katarina, 24, mammaledig men arbetar en dag i veckan i leksaks- och parfymaffär, bor med sin man och barnen Meja, 2, och Axel, 1, i Haparanda:

”Jag är hemma med barnen fyra dagar i veckan, min man en dag i veckan. Jag tycker inte att förskolan verkar hålla så bra kvalitet, och tror att små barn kan ta skada av stressen i stora grupper. Så länge barnen trivs vill vi inte att de ska börja förskola alls, och om jag måste jobba mer kanske mormor eller farmor kan ställa upp. Jag är inte orolig för att de ska missa pedagogik – vi gör massor av pedagogiska saker, bland annat på öppna förskolan. Sedan tror jag att man klarar sig bra i livet med en trygg, harmonisk uppväxt.”

LÄS OCKSÅ: Byta förskola? Så gör du

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!