Babypottning - 4 frågor och svar

Vad är babypottning och hur gör man om man vill testa? Här är fyra tips från dem som har prövat.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Vad är babypottning?

Babypotting eller EC (Elimination Communication) som det också kallas, går ut på att vara lyhörd för sina barns signaler på att de behöver kissa eller bajsa och låta dem göra det på annat ställe än i blöjan.

2. När kan man börja babypotta?

När bebisen är nyfödd. Man kan också vänta, men förespråkare menar att det är bra att börja före 6 månaders ålder, innan barnet har hunnit vänja sig vid blöjor och tappat känslan för ”nödigheten”. Om barnet har hunnit bli 18 månader är det potträning som gäller.

3. Hur gör man när man babypottar?

Börja med att försöka hitta en rutin. Sätt till exempel barnet på pottan (om barnet inte kan sitta stadigt än; se till att stötta ordentligt, eller håll istället barnet över pottan/toaletten/handfatet/badkaret eller i duschen) efter sömn, mat och aktivitet. Gör ett betingnings­ljud eller en betingningshandling (läs mer om det i nästa svar) när barnet kissar eller bajsar.

Om man vill kan man låta bebisen vara utan blöja då och då, för att som förälder lära sig att se när det kommer kiss och bajs och vilka signaler bebisen då ger.

4. Vad är betingning?

Om man konsekvent använder ett visst ljud (eller till exempel blåser på barnets huvud eller visslar en viss melodi) lär sig barnet att koppla ihop kissandet och bajsandet med betingningsljudet eller -handlingen, är tanken. Omvänt ska ljudet eller handlingen så småningom också hjälpa barnet att slappna av och uträtta sina behov.

Många säger ksss ksss när barnet kissar. En del säger samma sak när barnet bajsar, andra säger då eh eh eller något annat.

Läs också: Babypottning – så gjorde Marie och Jan-Erik

Källor och mer info: ecsweden.se, blojupproret.se/ec

Artikeln publicerades i mars 2016.