Ut ur förlossningsrummet killar!
Ut ur förlossningsrummet killar! Foto: .......

Ut ur förlossningsrummet killar!

Enligt en fransk förlossningsläkare orsakar männans närvaro vid förlossningen en maskulin miljö vilket hämmar kvinnans naturliga barnafödande.

En riktig käftsmäll har serverats av den franske förlossningsläkaren Michel Odent: Pappors närvaro vid förlossningen är orsaken till den ökande andelen kejsarsnitt, hävdade han vid en debatt anordnad av brittiska Royal College of Midwives.

Varför? Jo, papporna orsakar en ”maskulinisering av förlossnings­miljön”, vilket gör kvinnan spänd, vilket hämmar hennes produktion av hormonet oxytocin, vilket försvårar förlossningen, vilket gör att det blir akut snitt.

– Efter att i 50 år ha hållit på med både hem- och sjukhusförlossningar i Frankrike, England och Afrika, vet jag att den bästa miljön för att få en enkel förlossning är när ingen finns i närheten av den födande kvinnan, förutom en lågmäld och erfaren barnmorska, menar fransmannen.

Karin Pettersson,

 överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, håller alls inte med. 

 


– Tvärtom, vi uppmuntrar kvinnan att ha med sig någon vid förlossningen, det är ju ändå oftast två personer som blir föräldrar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!