Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tvillingtrenden är här för att stanna – kändisarna satsar på dubbelt upp

Superstjärnmammorna Madonna, Beyoncé och Kim Kardashian visar vägen – 2017 är det dubbelt upp som gäller.

2017 kommer att gå till historien som "tvillingarnas år". Det började redan i januari med att the one and only Madonna, 58, meddelade att hon hade adopterat 4,5-åriga tvillingarna Esther och Stella (hon har sedan tidigare Lourdes, 20, Rocco, 17, Mercy, 11, och David, 11).

Madonnas tvillingar Esther och Stella.

I början av juni föddes skådisen George Clooneys, 56, och advokatfrun Amal Clooneys, 39, tvillingar Elle och Alexander, bara några dagar innan fotbollsikonen Cristiano Ronaldos, 32, surrogatbakade tvillingar Mateo och Eva Maria såg dagens ljus (han har sedan tidigare Cristiano Jr, 7).

Amal och George Clooney har blivit föräldrar.

SE DE FANTASTISKA BILDERNA: Pappan förlöser sina tvillingar i vatten

Några dagar gick och därefter kom nästa skräll när Beyonce, 35, födde tvillingarna Rumi och Sir Carter, vars pappa är hiphopmaken Jay-Z, 47 (storasyster heter Blue Ivy, 5).

Beyonce visar upp sina tvillingar för omvärlden.

Sedan tog det inte lång tid innan det ryktades att powerparet Kim Kardashian, 36, och rappande maken Kanye West, 40, också väntar tvillingar via surrogat ("Kimye" har sedan tidigare North, 4, och Saint, 1,5).

Nyligen berättade också stjärnmäklaren Fredrik Eklund, 40, känd från "Million Dollar Listing New York", att han och maken Derek Kaplan, 42, väntar tvillingar genom en surrogatmamma.

”Vi är välsignade två gånger om – vi är sex månader gravida med tvillingar, en pojke och en flicka”, skriver Fredrik på Insta.

Gravidlycka för Derek och Fredrik!

Men tvilling-"trenden" är egentligen inte så ny. Sedan början av 80-talet har antalet tvillingar i USA ökat med 76 procent – ett av 30 barn som föds där är tvilling, och det har länge snackats om en tvillingepidemi. Det beror både på att kvinnor blir gravida allt äldre (många släpper fler ägg åt gången efter 30) och att behovet av fertilitets-boostande behandlingar som IVF har ökat. Ungefär en tredjedel av alla IVF-graviditeter leder till tvillingar i USA!

[adSpace placement="manual"]

Hur är det i Sverige då? Finns det någon tvillingtrend här hos oss?

– Det finns många som önskar tvillingar, berättar Eduardo Afonso, grundare av Sveriges och Nordens första surrogatagentur Tammuz Nordic, och själv pappa till surrogatfödda tvillingarna Zelda och Esther.

– Men jag upplever att det är mer av praktiska och kostnadsmässiga skäl. Surrogatmödraskap är en komplicerad process, så att bara gå igenom det en gång jämfört med två gör efterfrågan på tvillingar större.

Anna Karin Lind är överläkare och medicinsk chef på IVF Sverige AB:

– Ibland får vi frågan om vi kan sätta in flera embryon, men enligt svenska riktlinjer som finns får det endast ske i undantagsfall, där graviditetschansen bedöms vara liten, berättar hon.

– De riktlinjerna finns för att skydda både mor och barn under en graviditet, en tvillinggraviditet är alltid en riskgraviditet.

”Beställa” tvillingar – går det?

* Att få enäggstvillingar – då ett befruktat ägg delar sig och bildar två foster – anses bara vara slump och går inte att påverka.

* Att släppa flera ägg vid ägglossning och på så sätt få tvillingar, så kallade tvåäggstvillingar, är ärftligt, men går också att påverka med medicin. Många kvinnor släpper även fler än enstaka ägg per ägglossning med stigande ålder.

* Att be en IVF-läkare i Sverige att sätta in fler än ett befruktat ägg (embryon) för att få tvillingar är inte möjligt längre. På 90-talet hade vi en "tvillingepedemi" i Sverige, då det alltid sattes in minst två embryon vid IVF. Sedan 2003 får endast ett embryo återinföras – och antalet tvillingar har minskat igen.

Kim Kardashian uppges vänta tvillingar genom surrogat.

* Att ”beställa” tvillingar genom surrogat är inte lagligt i Sverige, men det finns flera förmedlingar som hjälper svenskar att få barn genom surrogat utomlands.

* För att (möjligtvis) påverka möjligheten att få tvillingar är det du skulle kunna göra själv att: Äta mycket mjölkprodukter, amma tidigare barn länge, vara lång, äta folsyra, vara överviktig, vänta med att skaffa barn, äta sötpotatis, flytta till Brasilianska staden Cândido Godói och få barn med någon därifrån – där är 1 av 5 graviditeter en tvillinggraviditet jämfört med normala 1 av 80. (Obs! Ta alla dessa "råd" med en STOR nypa salt…)

Av: Anastelle Wieslander 

Foto: IBL, Instagram 

Källa: Scb.se, Newsweek.com, time.com, tvillingsajten.se, svd.se

TVILLINGAR ELLER EJ – IBLAND BLIR DET KAOS HEMMA. Kom på mamas trotsevent den 26 oktober!