Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sara Dellner berättar om känslorna efter en separation och om nya livet med barnen på halvtid.
Sara Dellner berättar om känslorna efter en separation och om nya livet med barnen på halvtid.
Sara Dellner berättar om känslorna efter en separation och om nya livet med barnen på halvtid.
Sara Dellner berättar om känslorna efter en separation och om nya livet med barnen på halvtid. Foto: Privat

Tvåbarnsmamman Sara Dellner om att separera: “Jag måste få må bra”

Tvåbarnsmamman Sara Dellner är barnmorska och driver kontot @instamorskan på Instagram. Hon har nyligen gått igenom en separation och i en läsarkrönika för mama berättar hon med egna ord om att kastas mellan hopp och förtvivlan och att leva med barnen på halvtid.
– Nej, det var inte så här det skulle bli, men det kan bli himla bra ändå, skriver hon.

Text: Sara Dellner

50/50. Nej, det var ju inte såhär det var tänkt att bli. Jag ska inte sticka under stol med att jag var rädd, panikslagen över att känna mig ensam, övergiven, även om det skulle bli jag som lämnade.

Det är lätt att glömma bort sig själv under småbarnsåren, glömma bort vem jag var, vem jag är och vem jag vill vara. Vad får mig att må bra och vad gör den vuxna relationen med mig, i mig? Hur visar jag mina barn egenvärde om jag inte visar mig självrespekt? Vad hade jag givit för råd till mina barn om de hade varit i samma situation? Jag är ändå en person som måste få må bra, inte bara för min utan för mina barns skull. Jag är en mamma nu.

Jag måste få må bra, inte bara för min - utan för mina barns - skull

Länge försökte jag låtsas, offras, men barn vet. Barn känner. Jag trodde jag kunde offra mig för att barnen skulle få, men lycka fungerar inte så. Lycka delas. Och få vad? Kärlek? Det har de blivit överöst av i mängder, och kommer att bli. Till mitt sista andetag.

Att kastas mellan förtvivlan och hopp, föreställningar och normer, är allt annat än lätt. En separation är sällan enkel. Men jag är på andra sidan nu, och kompis, du som tvivlar, det finns något väldigt fint där. Konstigt vore det om jag aldrig skulle sakna, sakna barnen, sakna det som aldrig blev. Men det är okej. Jag njuter också av att få hitta tillbaks till mig själv igen, att avsluta ett samtal med vänner, att krypa upp i soffan efter en lång jobbdag och sätta på en serie som JAG väljer. På helgerna är det rätt skönt att få unna mig en lång sovmorgon och en långsam frukost. Jo, jag vaknar fortfarande reflexmässigt flera gånger på nätterna, då jag annars skulle fått en spark. Jag tänker på barnen med värme, hur tryggt de sover hemma hos sin pappa, och somnar om med ett leende på läpparna. Jag njuter av ynnesten att få längta.

Går det att leva utan barn på halvtid, inte bara överleva? Ja. Du är starkare än vad du tror, en mamma klarar allt. Barn har du inte på halvtid, de är dina 24/7. Nej, det var inte så här det skulle bli, men det kan bli himla bra ändå. Jag kan andas nu.

Oavsett var du är, håller jag din hand.

Och du som höll min, tack.

https://www.instagram.com/p/CcyFbsbMty-/?hidecaption=true

Den här texten har @instamorskan tidigare publicerat den på Instagram. Tack för att vi fick dela den!

LÄS MER: Så hittade Elnaz styrkan efter svåra förändringen – blev varannan vecka-förälder 

LÄS MER: När är det bäst att skilja sig med tanke på barnen?