Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jannike ”Bisse” Nordström med sina killar: Frans, Sebastian och Oliver.
Jannike ”Bisse” Nordström med sina killar: Frans, Sebastian och Oliver.
Jannike ”Bisse” Nordström med sina killar: Frans, Sebastian och Oliver.
1 AV 2
Bästa mammahacket
2 AV 2
Jannike ”Bisse” Nordström med sina killar: Frans, Sebastian och Oliver.
Foto: PRIVAT

Tvåbarnsmamman Jannike ”Bisse” Nordström om livet som mamma med adhd

Influencern, mäklaren och tvåbarnsmamma Jannike Nordström, mest känd som ”Bisse,” fick sin adhd-diagnos som nybliven mamma. Hon blev inte förvånad, för hon har alltid känt sig annorlunda. För mama berättar hon varför hon vill vara öppen och ärlig om svåra saker i sociala medier, hur hon själv är som mamma – och om att få sovmorgon varannan vecka.

Att vara förälder är ingen enkel uppgift för någon, men har man adhd kan det vara extra utmanande. Jannike ”Bisse” Nordström, 37, är i dag mamma till pojkarna Oliver, 4, och Sebastian som snart fyller 2. Diagnosen fick Jannike när Oliver var nyfödd.

– Det har varit nackdelar hela livet. Men när jag fick barn så blev det på ett mycket större plan, jag fick svårt att planera och jag klarade inte när han skrek eller bajsade. Jag kände mig utanför och ensam i min mammaroll. Till slut insåg jag att så där ska det inte vara och då uppsökte jag läkare.

Att få en diagnos och förklaring till de svåra känslorna blev en lättnad. Många frågetecken som tidigare funnits under hennes uppväxt rätades ut.

Det har hjälpt mig jättemycket att få min diagnos!

– Det har hjälpt mig jättemycket att få min diagnos! Nu går jag hos en terapeut och vi pratar om hur jag ska jobba med mig själv. Många har skrivit till mig om adhd och hur det är när man får barn. För mig är det bästa verktyget att veta var mina gränser går.

Med hjälp av medicin och struktur fungerar i dag mammalivet, och hon har också hittat sätt att vila när det är för många tankar som mal i huvudet. 

– Jag älskar att laga mat, det är det bästa jag vet. Min hjärna går hela tiden på högvarv, men när jag lagar mat så tänker jag inte.

Något annat som verkligen hjälpt är att Jannike och barnens pappa Frans tar ”varannan vecka” med barnen, fast de bor och är tillsammans. Det gör att hon får en chans att bli mer utvilad och kan vara en bättre mamma. Hon förklarar:

– På min vecka lämnar jag på förskolan, och om något barn skulle vakna så är det jag som är där. Nästa vecka kör han. Och då får jag sova ut!

Beskriv hur du är som mamma!
– Jag skulle säga att jag är ganska hård men kärleksfull. Jag är inte någon typisk bullmamma. Att sitta och leka är inte riktigt min grej och det har säkert med min diagnos att göra. Att vara mamma är tufft, men det är mycket kärlek!

Mysigt att vila i soffan. Foto: PRIVAT

Jannike "Bisse" Nordström

Ålder: 37

Bor: Uppvuxen i Åhus och nu bosatt i Stockholm.

Familj: Frans, 36, Oliver, 4 år, Sebastian som fyller 2 år i maj

Gör: Fastighetsmäklare och influencer.

Aktuell: Har gjort en egen chipssmak för OLW.

På sjukhuset upptäcktes ett utomkvedshavandeskap

Att ha adhd är inte längre ett hinder i Jannikes mammaliv, och nu drömmer hon om ett tredje barn. Men nyligen fick hon ett utomkvedshavandeskap, det vill säga en graviditet som börjat växa utanför livmodern. Ett utomkvedshavandeskap kan aldrig leda till ett levande barn.

– Vi åkte in, jag var orolig och ville se ett hjärta. Men så hittade de inget i livmodern, eftersom den satt sig i äggstocken. Det kändes som en förlust. Jag skulle bli trebarnsmamma. Men när man har två barn sedan tidigare får man inte riktigt bli ledsen…. Samtidigt känns det viktigt att vara öppen, för då kanske jag kan hjälpa någon? 

– För det är så mycket i sociala medier som är så jävla perfekt, och jag är så operfekt det bara går att bli...

Framöver hoppas Jannike kunna jobba mer med sina sociala kanaler, med samarbeten och matlagning. På Instagram delar hon också med sig av tips och trix i köket, och visar ofta hur hon organiserar till exempel sitt kylskåp eller sin stora handväska.

Jannike och barnen.

– Det är för att jag har så mycket kaos i mitt huvud, då är det så skönt att få ordning på saker. Till exempel i min väska, här har jag ett fack för alla hygienartiklar och jag har ett fack för snacks. Jag har ett fack för det. När jag har ordning på någonting så känns det som att det blir ordning i min hjärna! I kylen måste det vara perfekt, med staplar och boxar så jag vet var allt finns.

Det känns viktigt att vara öppen, för då kanske jag kan hjälpa någon

Nyligen fick hon också frågan från OLW om att göra en chipssmak, något hon själv beskriver som en dröm. Att det resulterade i ett chips med tacosmak kändes givet, för Jannike som älskar hemmamys och fredagsmys.

Vad är då det perfekta fredagsmyset?
– Man kommer hem från jobbet, barnen badar så de blir myströtta och gosiga. De tar på sig myspyjamas och vi tar på oss myskläder. Vi sätter på en bra film som alla tittar på och sen så en massa snacks... 

5 snabba med Jannike ”Bisse” Nordström

Vad skrattade du åt senast? Det var nog i helgen när vi hade en dance battle, hela familjen. Vi stod och dansade loss och kiknade av skratt!

 

Om du får två timmar för dig själv? Då spelar jag datorspel – World of Warcraft! Det är mitt sätt att verkligen koppla bort från allt. När jag kollar på serier och filmer så sitter jag ofta samtidigt med telefonen, och telefonen för mig är jobb. Så för att koppla av lagar jag mat eller spelar tv-spel.

 

Bästa rådet du fått av en annan mamma? ”Glöm inte dig själv”.

 

Vanligaste middagsrätten till dig och barnen? Det är korv stroganoff, med en vegetarisk middagskorv. Man kan göra så mycket med korv och barnen älskar det. Jag brukar göra en igelkott med potatismos, och använder korvstavar i som piggar, ögonen är ärtor och sen så är näsan med köttbullar. Alla barn dör för det! 

 

Senaste komplimangen? Min son Oliver sa ”Vad vacker du är mamma”. Det var jättegulligt! 

Det här är adhd:

Adhd är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att koncentrera sig. Det kan också innebära att man har svårt att sitta stilla och att hejda impulser. Det varierar hur stora problem olika personer med adhd har. Det finns hjälp för att få vardagen att fungera.

 

Adhd har inte med intelligens att göra och det innebär inte att du är sjuk. Adhd innebär att du fungerar på ett annorlunda sätt än vad som oftast förväntas i samhället. 

 

Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förkortas NPF.

 

Vad står bokstäverna för i ordet adhd? Bokstäverna ad står för attention deficit, som betyder uppmärksamhetsstörning. Bokstäverna hd står för hyperactivity disorder, som betyder hyperaktivitetsstörning. Hyperaktivitet innebär att man har ett stort behov av att vara aktiv och göra saker hela tiden. Det kallas också att vara överaktiv.

 

Källa: 1177.se