Alva Herdevall flyttade till landet med sin man Anders och barnen Almer och August.

Tvåbarnsmamman Alva bytte stadsliv mot självhushåll på landet

Tvåbarnsmamman Alva Herdevall bytte storstaden i Stockholm mot ett rött torp från 1700-talet i Krusenberg utanför Uppsala. Där driver hon självhushåll med prunkande odlingar och djur tillsammans med Anders Rydell och sönerna Almer, 3, och August, 5. 

– Vi ville odla. Och vi ville kunna bara släppa ut barnen. Och nu är vi där, barnen är barfota, springer ut på gräset och plockar bär till frukost. Vi vill visa att det går att kombinera småbarnsliv och jobb med drömmen om egenproducerad mat på bordet. 

Thérèse Bilby

Vägen till Krusenberg från centrala Stockholm är inte lång, under en timme med bil, men när vi är framme är skillnaden milsvid. Från stadens folkmyller och brusande trafik till stilla idyll, ett falurött 1700-talshus med vita knutar och sjöutsikt, prunkande odlingar, bikupor och hästar som betar i hagen intill. 

Tvåbarnsmamman Alva, 36, välkomnar med jakt-springerspanieln Jora vid fötterna. Inne i huset möts vi av ett hav av krukor med små plantor. Småbarnsföräldrarna Alva och Anders driver nämligen ett självhushåll och de olika odlingsprojekten tar plats. En smal trätrappa upp hittar vi hennes ”hemmakontor” där hyllor för plantor med växtbelysning tar upp nästan hela rummet. Och i tvättstugan står en äggkläckningsmaskin på golvet. Den har optimal luftfuktighet och en temperatur på 37,5 grader – samma som en hönas eller ankas kroppstemperatur. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

mama är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill